Nilgün Yerli’den “Yerli Yersiz” Gösteri

Pinterest LinkedIn Tumblr +

1068218_620x410Hollanda Kraliyet Tiyatrosu Oyuncusu Nilgün Yerli, ilk kez İstanbul’da “Yerli Yersiz” adlı oyunuyla izleyicilerle buluşacak.

Hollanda Kraliyet Tiyatrosu Oyuncusu Nilgün Yerli, ilk kez İstanbul’da “Yerli Yersiz” adlı oyunuyla izleyicilerle buluşacak. Sanatçının, güncel olaylardan esinlenerek yazdığı ve sahneye koyduğu kabare tarzı gösterisi 29 Nisan 2015’te Zorlu Center PSM’de gerçekleşecek.

30 yıldır Hollanda’da yaşayan, bugüne kadar kendi yazıp oynadığı 8 oyunuyla Hollanda’da ve Avrupa’nın çeşitli şehirlerinde tiyatroseverlerle buluşan, Hollanda’nın Türk tiyatro oyuncusu Nilgün Yerli gösterilerinde, karşılıklı önyargılara sahip kültürler arasında köprü olmayı hedefliyor. Çok kültürlü toplumsal yaşama ve kendi deyimiyle “farklı açılardan hayatın melankolisine” yer veren sanatçı, oyunlarını mizahi bir dille sahnelerken, müziklerle de zenginleştiriyor. Seyircinin güldüren aynalardan kendine bakmasını amaçlayan Nilgün Yerli, “Yerli – Yersiz” oyunuyla ilgili “Ortama, duruma bakmadan, kimseyi yargılamadan, kafaya takmadan, gelin açık açık konuşalım, gelin düşüncelerimizi, duygularımızı paylaşalım” diyor.

İlk kez geçen sene bir oyununu Türkçe olarak sahneleyen Nilgün Yerli, “Yerli Yersiz” adlı kabare tarzı gösterisini İstanbul’da Zorlu Center PSM’de sahneleyecek. “Yerli Yersiz” daha sonra, 13-15 Mayıs’ta 16. Uluslararası Karadeniz Tiyatro Festivali kapsamında Trabzon’da izleyicilerle buluşacak. Yerli, sonbaharda ise İstanbul’da farklı sahnelerde seyircilerle tekrar buluşmayı planlıyor.

10 yaşından beri Hollanda’da yaşayan ve üniversite yıllarından beri tiyatro ile uğraşan Hollanda Kraliyet Tiyatrosu Oyuncusu Nilgün Yerli, ayrıca yazar kimliğiyle de tanınıyor. Yayımlanmış 6 kitabı bulunan sanatçı, geçtiğimiz günlerde Kraliyet Müzesi’ndeki bir törende açıklanan, Hollanda’da en etkili 50 Türk listesinde komedyen ve yazar olarak yer aldı.

Nilgün Yerli’nin sahne performanslarından örnekler için:

http://www.nilgunyerli.com/tiyatro-oyunlari/

NİLGÜN YERLİ HAKKINDA

10 yaşındayken öğretmen babasının görevi dolayısıyla ailesinin Hollanda’ya yerleşmesiyle farklı kültürlere ilk adımı attı. 15’indeyken annesini bir trafik kazasında kaybeden, babasının da beyin kanaması geçirdikten sonra Türkiye’ye dönmesiyle yalnız kalan Nilgün Yerli, rahibelerle yetişip eğitimini tamamladı. Bir taraftan çalışıp, bir taraftan üniversitede Ekonomi okurken, bir Türk arkadaşıyla “Turkish Delight” (Türk Lokumu) adlı bir tiyatro grubu kurarak sahne kariyerine başladı. Öncelikle grubuyla ön yargıları yıkmak üzerine oyunlar sahneleyen Yerli, 1993’ten sonra yolculuğuna yalnız devam etti. Senaryolarını yazıp oynadığı 8 tiyatro oyununu Avrupa’nın birçok yerinde sergiledi. 2005 yılında Hollanda Kraliyet Tiyatrosu’nda 2000 kişiye kapalı gişe oynayarak sanatını kanıtlayan oyuncu “Hollanda Kraliyet Tiyatrosu Oyuncusu” ünvanına hak kazandı.

Tiyatroculuğu yanı sıra, 5’i çeşitli gazetelerde yazdığı köşe yazılarından derlenen 8 kitabı, ülkede 500binin üzerinde basıldı. Annesinin hayatından esinlenerek yazdığı ve hem okuyucular hem de eleştirmenler tarafından beğeniyle karşılanan “Karides Ayıklayan Kadın”‘ hikayesinin sinema filmi olmasını planlıyor.

Sanatçı ayrıca 2011 yılında, tiyatro oyunlarında söylediği Türkçe ve Felemenkçe parçalardan oluşan albümü “Simpel Leven” (Sade Hayat) ve ardından 2013 yılında “Luister!” (Dinle!) adında 2 albüm çıkarttı.

Kırşehir, Samsun, Antalya, İzmir, Haarlem, Heerenveen, Amsterdam, New York, Londra gibi büyük şehirlerde uzun yıllar yaşayan Nilgün Yerli, sanatında özellikle kültürlerarası iletişim ve iletişimsizliği mizahi dille ele alıyor.

Haber Türk

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.