Şehir Tiyatrosu’nun Sevilen Sanat Yönetmeni İstifanın Eşiğinde

Pinterest LinkedIn Tumblr +

fft107_mf3995609Şehir Tiyatroları’nın genel sanat yönetmenliğini 7 Ağustos’ta Hilmi Zafer Şahin’den devralan Erhan Yazıcıoğlu, geçen hafta bir tür ‘uyarı fişeği’ yakarak ekibiyle beraber istifa sinyali verdi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Erhan Yazıcıoğlu, istifa etmeye hazırlanıyor. Bir süredir yönetmelik değişikliği, istifalar ve görevden almalarla kaynayan kurumun başına Ağustos ayında Erhan Yazıcıoğlu gelmişti. Yönetmelik değişikliği ile Belediye bürokratlarının yönetimdeki etkinliğinin artırılması üzerine Ayşenil Şamlıoğlu istifa etmiş, yerine Hilmi Zafer Şahin gelmişti. Onun da görevden ayrılmasıyla Şehir Tiyatroları’nın dümenine tecrübeli oyuncu Erhan Yazıcıoğlu geçti.

Yazıcıoğlu, geçen hafta 27 Mart Dünya Tiyatro Günü Kutlaması etkinliğinde yaptığı konuşmada, göreve bazı sözler alarak geldiğini ancak belediyede işlerin ağır yürümesi nedeniyle beklentilere ulaşamadıkları için ekibiyle beraber istifa kararı aldıklarını duyurdu. Yazıcıoğlu göreve geldikten sonra sık sık ‘çocuklarım’ diye bahsettiği bir ekip kurmuştu. Deneyimli tiyatrocular Arif Akkaya, Engin Alkan, Yiğit Sertdemir, Aslı İçözü ve Hakan Arlı’dan oluşan yardımcı ekibiyle işe koyulan Yazıcıoğlu göreve geldiği andan itibaren yönetmelik değişimi talebi içindeydi. Şehir Tiyatroları’nda 2012 Nisan’ında yapılan yönetmelik değişikliğiyle, temel olarak sanatsal kararların sorumluluğu bürokratlara devredilmiş, değişiklik tiyatro camiasında yoğun tartışmalara ve birbirini takip eden eylemlere konu olmuştu. Erhan Yazıcıoğlu ise göreve geldiğinden beri verdiği çeşitli söyleşilerde, yönetmeliğin tekrar değişmesi konusunda belediye ile görüştüğünü, olumlu yanıtlar aldığını anlatan açıklamalar yapmıştı. Yazıcıoğlu’nun talepleri yerine getirilmeyince, o da istifayı masaya koydu.
 Yazıcıoğlu 27 Mart gecesi yaptığı konuşmada göreve geldiklerinden beri yoğun bir çalışma temposu içinde olduklarını, ‘tiyatroyu uçurduklarını’, tüm eleştirilere ve tehditlere rağmen yılmadıklarını ama karşılığında belediyenin kendilerine verdiği sözleri tutmadığını söyledi. Yazıcıoğlu, talepleriyle ilgili bir gelişme olmadığı takdirde 27 Mart’ta ekibiyle birlikte istifa edeceğini yöneticilere deklare ettiğini, yöneticilerin de gerçekten uğraştığı halde beklentilerin karşılanamadığını duyurdu. Yine de gecenin katılımcısı sanatçıların ısrarları üzerine istifa kararını erteledi.

YÖNETMELİK DEĞİŞSİN, KADRO VERİLSİN…

Peki Yazıcıoğlu’nun talepleri ne? Genel sanat yönetmeni ve ekibi yönetmeliğin değiştirilmesini ve sanatsal kararların yeniden tiyatroculara devredilmesini istiyor. Şehir Tiyatroları’nın belediye yönetimiyle bir anlaşmazlık konusu da boş kadroların doldurulması ihtiyacı. Kadrolar için sınavlar yapılmış, isimler belirlenmiş ancak belediyeden onay gelmediği için bu iş de askıda… Tiyatro ekibi teşvikler konusunda da dertli. 2012 Nisanı’ndaki yönetmelik değişiminden beri askıya alınan teşvik ödemeleri için yeni yönetim, faal olarak çalışan isimlerden oluşan yeni bir liste belirlemiş. Ancak tiyatro, belediyeden teşvikleri de alabilmiş değil.
Şehir Tiyatroları’ndan aldığımız kulis bilgilerine göre tiyatro kadrosu yeni yönetimden büyük oranda memnun.

Radikal

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.