Sürela Film: “Herkesi Sansüre Karşı Dayanışmaya Çağırıyoruz”

Pinterest LinkedIn Tumblr +

fft107_mf4142756Mimesis Haber / [34. İstanbul Film Festivali kapsamında bugün (12 Nisan) ilk kez izleyiciyle buluşacak “Bakur” belgeselinin gösterimi, “Kayıt Tescil Belgesi” olmadığı gerekçesiyle Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından engellendi. Gazeteci Ertuğrul Mavioğlu ile Çayan Demirel’in yönettiği ve yapımcılığını Ayşe Çetinbaş’ın üstlendiği filmin bu şekilde sansürlenmesi sonrası filmin yapımcığını üstlenen Sürela Yapım tarafından aşağıda aktardığımız basın açıklaması yayınlandı.] 

BASIN VE KAMUOYUNUN DİKKATİNE;

Belgesel filmimiz BAKUR’un 34.İstanbul Film Festivali kapsamında bugün gerçekleşmesi gereken ilk gösterimi, Kültür Bakanlığı’nın çıkardığı engel nedeniyle gösterime bir gün kala iptal edilmiştir.

Kültür Bakanlığı, Festivale gönderdiği tebligatla ‘kayıt ve tescil belgesi’ almamış olan yerli filmlerin programdan çıkarılmasını istediğini bildirdi. Kültür Bakanlığı ile yaptıkları görüşmelerden bir sonuç çıkmayınca, tebligata göre gereğini yapmak zorunda olduklarını belirten Festival yönetimi, BAKUR’un gösteriminin iptal edildiğini duyurdu.

Filmimizin gösteriminin önündeki engellerin kaldırılması için çeşitli girişimlerde bulunduysak da, bunların tümü sonuçsuz kaldı.

Gelinen noktada;

  • Pek çok prosedürü tamamlayarak festival programına alınmış filmlerin doğrudan bakanlıktan gelen baskı sonucunda gösterimden kaldırılması açık bir sansürdür.
  • Kültür Bakanlığı, filmlerin gösterimlerinde ‘kayıt ve tescil belgesi ile eser işletme belgesi’ almış olma şartını, ifade özgürlüğünü hiçe sayarak keyfi bir sansür mekanizması olarak zaman zaman karşımıza çıkarmaktadır. Kültür Bakanlığı’nın sinemacıların hak ve özgürlüklerini hiçe sayarak, tüm itiraz ve mücadelelerimize rağmen sürdürdüğü bu yasakçı uygulamalarını kabul etmiyoruz.

Kültür Bakanlığı’nın festivallerde yeniden eser işletme dayatmasına girişmesi BAKUR belgeseli gösterimi açısından bir engelmiş gibi sunulmakla birlikte, asıl olarak tüm sinema izleyicilerini ve film emekçilerini yakından ilgilendirmektedir.

Bunları göz önünde bulundurarak ‘Bakur’un bugünkü gösteriminin iptal edilmiş olması nedeniyle duyduğumuz üzüntüyü kamuoyuyla paylaşıyoruz. ‘Bakur’un en geniş izleyici topluluğuyla buluşması için elimizden geleni esirgemeyeceğimizi kamuoyuna duyuruyor ve herkesi sansüre karşı dayanışmaya çağırıyoruz.

SURELA FİLM YAPIM

BAKUR (KUZEY)

Çayan Demirel ve Ertuğrul Mavioğlu’nun yönetmenliğini yaptığı Bakur (Kuzey) adlı uzun metraj belgesel, Türkiye’de onlarca yıldır devam eden, adı konulmamış savaşın en önemli öznesi olan PKK’ye derinlemesine bir bakışa davet ediyor bizleri.

Film, Türkiye’de onlarca yıldır devam eden, adı konulmamış savaşın en önemli öznesi olan PKK’ye derinlemesine bir bakışa davet ediyor bizleri. 40 yıldır savaşın içinde olan gerilla, dört mevsim dağ koşullarıyla nasıl başa çıkıyor? PKK örgütünün devlete, adalet ve otoriteye bakışı ne? Günümüze kadar 30 binden fazla mensubunu kaybetmiş olan PKK’nin halkla kurduğu ilişkinin temelleri neye dayanıyor? Kürt hareketi, yıllar içinde kadın hareketini temel alan bir özgürlük mücadelesine nasıl dönüştü?

İşte tüm bu soruların izini süren Bakur, izleyiciyi yeni bir gelecek kurmak amacıyla silahlı mücadeleye katılmayı tercih etmiş kadın ve erkeklerle tanıştırmakla kalmıyor, doğrudan yaşamlarının orta yerine misafir de ediyor. Çekimleri, 2013 yılının yaz ve sonbahar aylarında; ve başta Dersim, Amed ve Botan olmak üzere Kuzey ve Güney Kürdistan’daki çeşitli kamplarda gerçekleştirilen film, Kürt coğrafyasının Türkiye sınırları içinde kalan üç ayrı bölgesindeki gerilla kamplarındaki hayata tanıklık ediyor. Profesyonel bir kameranın ilk kez gittiği bu yerlerde, örgütün tarihsel gelişim sürecini daha iyi görürken; ilk defa bu denli içerden gerillaların neden dağa çıktığına ilişkin anlatımlarına ve geleceğe dair beklentilerine kulak verme imkanı buluyoruz.

Belgesel, PKK’ye çok farklı açıdan ve bağımsız bir gözle bakmaya davet ettiği izleyicinin eline, deyim yerindeyse ‘dağların anahtarı’nı tutuşturuyor.

Çayan DemirelÇayan Demirel (Yönetmen)

Çayan Demirel 1977 yılında İstanbul’da doğdu. İktisat Fakültesi’ni bitirdikten sonra 2000 yılında sözlü tarih çalışmaları ile belgesel sinemaya başlayan Çayan Demirel 2006’da Dersim olaylarını anlatan ‘38’ adlı belgeselini tamamladı ve 2008 yılında SURELA FİLM YAPIM şirketini kurdu.

Gerçekleştirdiği ‘5 Nolu Cezaevi: 1980-84’ belgeseli ile Altın Portakal Film Festivali, Ankara Film Festivali ve SİYAD’dan 2009 yılının ‘En iyi Belgesel Film’ ödüllerini aldı. ‘Dr. Şivan’ (2013) belgeseli 1935-71 yıllarında yaşamış olan Kürt aydını ve ilk sol Kürt gerilla hareketinin kurucusu olan Dr. Sait Kırmızıtoprak’ın hayatını anlatıyor.

Çayan Demirel’in belgeselleri birçok uluslararası film festivalinde, üniversitelerde ve STKlarda gösterilmiştir. ‘BAKUR’ yönetmenin en son uzun metraj belgesel filmidir.

Ertuğrul Mavioğlu (Yönetmen)Ertuğrul Mavioğlu

Türkiye’de 12 Eylül 1980 darbesi olduğunda 19 yaşında olan Ertuğrul Mavioğlu, 1980 – 1991 yılları arasında 8 yılını politik sebeplerle cezaevinde geçirdi. Özgür olduğu dönemlerde gazetecilik lisans eğitimini tamamlayan Mavioğlu, otuz yıla yakın bir süre çeşitli gazete ve televizyonlarda çalıştı ve araştırmacı gazetecilik dalında Çağdaş Gazeteciler Derneği tarafından iki kez ödüllendirildi.

12 Eylül 1980 cuntasını anlattığı, ‘Asılmayıp Beslenenler’, ‘Apoletli Adalet’, ‘Bizim Çocuklar Yapamadı’adlı sözlü tarih türünde yazdığı kitap üçlemesinin yanı sıra Türkiye’deki kontrgerilla örgütlenmesini anlattığı ‘Kırk Katır, Kırk Satır’ adlı iki ciltlik eseri, Ahmet Şık ile birlikte kaleme aldı. Mavioğlu’nun yayınlanmış son kitabı, 2012 tarihli medya analizi niteliğindeki ‘Cenderedeki Medya, Tenceredeki Gazeteci’dir.

2006’da Sedat Yılmaz ile birlikte yönettiği ‘Apoletli Adalet’ adlı 26 dakikalık kısa belgesel film çalışmasının ardından ‘ BAKUR’ yönetmenin ilk uzun metraj belgesel filmidir.

Bakurfilm

Paylaş.

Yanıtla