Theatron Kadıköy’de

Pinterest LinkedIn Tumblr +

imageKadıköy’ün çiçeği burnunda tiyatro salonu Kadıköy Theatron, siyah duvarları ve rengârenk sandalyeleri ile perdelerini açtı.

Grek dilinde “oturma yeri” anlamına gelen “theatron”dan adını alan Kadıköy Theatron, mağazalarla dolu Bulvar Çarşısı’nın bodrum katına “dünyanın oyununu” taşırken, burayı bir kültür sanat merkezine dönüştürme derdinde.

Hasan Şahintürk, Behiç Cem Kola, Oğuz Arıcı, Elif Özsüt ile beraber geniş bir ekibe sahip olan Kadıköy Theatron, yaklaşık bir ay önce tiyatro seyircisi ile buluştu. 120 kişilik salonda tiyatro oyunları dışında çeşitli kültür sanat etkinlikleri düzenlenecek. Oyunculuk, yazarlık ve müzik atölyelerinin de yapılacağı Kadıköy Theatron’da, şimdiye kadar, Boş Sahne’nin “Hayaller Gerçek Olsa” ve Tiyatro Olay Yeri’nin “Neden Bu Kadar Zor” adlı oyunları oynandı. Ankara’da çalışmalarını sürdüren Mekân Sahne’nin ise iki oyunu Kadıköy Theatron’da seyirci ile buluştu. İlk oyun “Othello! Bir intikam Provası”, diğer oyun ise “Artık hiçbi’şii eskisi gibi olmayacak. Sil gözyaşlarını”.Theatron’da, ayrıca Haldun Taner Anma Toplantıları içerisinde “Oyun Yazarlığında Yeni Eğilimler” başlıklı bir panel de gerçekleştirildi.

İSİM YENİ EKİP ESKİ

Kadıköy Theatron yeni bir isim ancak ekibin birlikteliği daha da eskiye dayanıyor. Beyoğlu’nda “Cazu Tiyatro” olarak çalışmalarını sürdüren ekip, bugüne kadar farklı topluluklarda ve farklı alanlarda tiyatroyla uğraşan kişiler. İlk olarak 2013 yılı Eylül ayında Orhan Pamuk’un “Benim Adım Kırmızı” romanı üzerine çalışma niyetiyle bir araya gelen ekip o tarihten bu yana teorik ve pratik çalışmalarını yoğun bir şekilde yürütüyor.

Beyoğlu’ndaki dönüşümden nasibini alan Cazu Tiyatro, faaliyet gösterdikleri binanın eğlence merkezine dönüştürülmesi ile beraber, Avrupa yakasından Anadolu yakasına taşınmak zorunda kalmış. Yeni bir mekâna taşındıktan sonra da hem Cazu Tiyatro’nun hem de diğer toplulukların oyunlarının oynayacağı Kadıköy Thetron’u hayata geçirmişler. Kadıköy Thetron’dan Behiç Cem Kola, uzun süre kiralık salon aradıklarını ancak Beyoğlu’nda emlak piyasasının astronomik rakamlara ulaştığını ifade ediyor.

ÇOCUKLARA “YAZARLIK” EĞİTİMİ

Theatron eğitmenlerinden Hasan Şahintürk ise Kadıköy’ü tercih etmelerinin tek sebebinin maddi olmadığını, Kadıköy’ün kültür-sanat alanında çok özel bir potansiyele sahip olduğunu söylüyor. Kadıköy Belediyesi’nin de örnek alınacak projeler gerçekleştirdiğini ifade eden Şahintürk, esas olarak bir akademisyen. Anadolu Üniversitesi, Devlet Konservatuvarı, Tiyatro Bölümü mezunu, yine aynı okulda Tiyatro Oyunculuğu bölümünde yüksek lisans yapmış. 1993 yılından bu yana da oyunculuk, yönetmenlik ve eğitmenlik yapıyor.

Kadıköy’de yazarlık ve tiyatro alanında çocuklara yönelik çok az çalışma olduğunu söyleyen Şahintürk, amaçlarının usta drama yazarlarıyla çocuklara yazarlık eğitimi vermek olduğunu vurguluyor. Kadıköy’ün çevresel ve sosyal olarak da daha yaşanabilir bir semt olduğunu ifade eden Hasan Şahintürk, ”Hayal ettiğimiz şeyleri burada hayata geçireceğiz” diyor.

MÜZİK DE VAR KÜTÜPHANE DE

Kadıköy Theatron alternatif müzik yapanların da tercih edebileceği bir mekân olarak tasarlanmış. Oda müziği yapanlar konser vermek için Kadıköy Theatron’un salonunu kullanabilecek. Kadıköy Theatron’un içinde ayrıca küçük bir kütüphane kurulacak. Aynı zamanda, tiyatro ve felsefe alanında araştırma yapmak isteyenler, Kadıköy Theatron’un dijital arşivinden faydalanabilecek. OYUNLAR BAŞLADI

Kadıköy Theatron’da Mekân Sahne’nin üç oyunu nisan ayında seyirci ile buluşuyor. 9 Nisan Perşembe günü, “Artık hiçbi’şii eskisi gibi olmayacak. Sil gözyaşlarını”, 23Nisan’da “Kadınlar Aşklar Şarkılar” ve 25 Nisan’da ise “Tevafuk” oyunları sahnelenecek.

Hasan Şahintürk’ün Temel Oyunculuk Atölyesi de 4 Nisan’da başlıyor. “Fiziksel Eylem Olarak Söz” başlıklı atölye ile Çetin Sarıkartal, Tansu Biçer ve Saim Güveloğlu 11 Nisan -10 Mayıs tarihleri arasında eğitim verecek. Hasan Şahintürk’ün 4 Nisan- 24 Mayıs tarihleri arasında eğitmenliğini yapacağı Temel Oyunculuk Atölyesi’ne; Oğuz Arıcı, Katharina Weithaler, Metin Balay ve Sermet Yeşil de katılarak destek sağlayacak. Adres: Söğütlüçeşme Caddesi No:64 Bulvar Çarşısı içi en alt kat / 0541 7394724

Gazete Kadıköy

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.