Kaçırılmamalı: Performans ve Oyun Oynamanın Çarpışması

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Çeviri/ İnteraktif tiyatro, video oyunlarına göre daha geçmişten gelen bir geleneğe sahip olsa da, oyun ve performansı harmanlayan yeni fikir akımları hızla gelişiyor.

Guardian, 10 Nisan 2015, Çeviri: Didem Karanfil

John-Robertson-blending-g-007

John Robertson: Oyun ve performansın kaynaşması. Fotoğraf: Bruce Moyle

 

KARANLIK ODA
John Robertson

Londra, Udderbelly Festivali, Sount Bank, Nisan-Mayıs

İnteraktif Youtube serisi olarak kabul edilen The Dark Room, tiyatro, doğaçlama komedi ve oyun şovunu kaynaştıran bir tür ‘canlı yayın video oyununa’ dönüştü. Robertson’ın çalışması ‘text adventure’ [bir senaryo üzerinde ilerleyen ve oyunun baş karakterine gerekli aktiviteleri yazılı komutlarla yaptırdığınız oyun şekli]yönteminden etkilenerek seyirciyi kaçmasına imkan vermeden kendi hapishanesinde tuzağa düşürüyor.

 

EARLY DAYS (Daha iyi bir ulus için)

Coney, Birleşik Krallık turu, Nisan- Mayıs

Tarıtşma odaklı interaktif tiyatro örneği olan Early Days, oynanış mekaniğini günümüzün video oyunlarının kurulumunda merkezi konumda olan canlı aksiyon ve rol yapma ile kurar. Coney tiyatro grubu tarafından sahiplenilen bu örnek, seyircisinden yeni bir ulus inşa etmesini ve ülkeyi yönetmesini talep ediyor.

GO 8-BIT/WIFI SAVAŞLARI

McNeil ve Pamphilion

GO 8-Bit interaktif yarış temalı bir video oyununa dayanan bir komedi gecesi iken, onun soyundan gelen Wifi Savaşları seyircilerinin cep telefonlarını kullanarak sahnedeki video oyununu kontrol edebilmelerini sağlıyor. Go 8-Bit’in bir parçası olarak sunulan Wifi Savaşları, kolektif bilinç oluşturarak tek başına hüküm sürmeye aday.

BETA PUBLIC

Ton Martin ve Pat Ashe, farklı işbirlikçileri ile, yakında Londra Günlerinde

 

Mart ayının başarılı bir etkinliği olarak kabul edilen Beta Public, performans, olağandışı video oyunu formları ve bileşenlerini bir araya getiren bir gece sunacak şekilde bu senenin sonunda geri geliyor. Seyircilerine bir birleri ile iletişim ve geliştiricileri ile bir araya gelme imkanı vererek, sanal ve gerçek-dünya eğlencesi arasında yer alacak bir dizi muhtelif çalışmayı sunuyor.

Paylaş.

Yanıtla