Kürtçe Hamlet İstanbul’da Sahnedeydi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

19786Diyarbakır Büyükşehir Belediye Tiyatrosu, Kürt Kültür ve Sanat Günlerinin önemli konuklarından biri. Önceki gün, Şişli Kent Kültür Merkezinde kalabalık bir seyirciye karşı sahnelenen oyun, William Shakespeare’ın ölümsüz eserlerinden Kürtçe oynanan Hamlet’ti.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Tiyatrosu (DBŞT), Mezopotamya Kültür Merkezinin yaptığı İstanbul’daki 1. Kürt Kültür Sanat Günlerine üç oyunla katılıyor. Kenter Tiyatrosunda Şahiya Stranan’ın verdiği konserle gala gecesi yapılan festival, 17 Mayıs tarihine kadar devam edecek. Kürt Kültür ve Sanat Günlerinde; Kürt kültürünü besleyen müzik, fotoğraf sergisi, tiyatro, edebiyat ve dans gibi sanatın çeşitli disiplinlerinde 30 farklı etkinlik yapılacak.

Rojda Şenses, Gülseven Medar ve Ali Tekbaş’ın da yer aldığı oyunda, Leyla Batği ve Vural Tantekin anlatıcılar olarak yer aldı. Yavuz Akkuzu, Özcan Ateş, Elvan Koçer, Kawa Nemir’in de oynadığı oyun, Hamlet’in kıskançlık, aşk, intikam ve kimlik için dövüşmek gibi evrensel bir hikaye etrafında dönüyor.

Büyük Sahnelerde Kürtçe Oyun Bir Başka

İstanbul’da büyük bir sahnede Kürtçe bir tiyatro oyununu ilk defa seyrettiğimizi belirtmemiz gerekli. Zira alternatif tiyatro sahnelerinde Kürtçe oyunlar yazılıyor, sahneye konuluyor ancak büyük imkanlara sahip şehir tiyatrosu ya da devlet tiyatrosu sahnelerinde Kürtçe oyun seyretmek mümkün değil hâlâ.

Kültür merkezinde sahnelenen ‘Kürtçe’ Hamlet, İngiliz ve Dünya tiyatrosunun başyapıtlarından biri. Hamlet’i oynarken, oyuncuların performansı müthişti. Kürt halkının vazgeçilmez oyunu halay ve türküler oyundaki yerini almıştı. Özellikle Gülseven Medar’ın sesi ve bedeniyle kattığı performans görülmeye değerdi.

Leyla Batği ve Vural Tantekin’in anlattıkları da oyunun nasıl gittiğini gösterirken, oyun Kürt halkı arasında bilinen deyimleri ve hikayeleri ile gelenekleri anlatması ilgiyle izlendi.

Hamlet’in, doğuya ait bir çeşit sözlü ve şarkılı hikaye anlatımı diyeceğimiz bu yorumu, akıllarda kalacak cinsten. Bu uyarlamada iki dengbêj başrolde yer alırken, Kürt oyuncular, şarkıcılar ve orkestra arasındaki bağlantı oyunun ilerleyişi açısından başarılıydı. Özel şarkılar ve nefes kesen canlı müzikten oluşan harika bir gösteri izlerken, tiyatronun diğer oyunlarını da merak etmiyor değiliz.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu Hamlet dışında Destê Şeş Tilî ve Xulamê Du Xwedî adlı oyunlarıyla Kürt Kültür ve Sanat Günlerine katılıyor.

EVRENSEL

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.