Üstün Akmen “Can” Oyununun Sansürlenmesine Karşı Çıktı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

üstün akmenMimesis Haber/Edirne Valiliği’nin usta şair Can Yücel’in şiirlerinden uyarlanan, Kemal Kocatürk tarafından rejisi yapılan ve oynanan “Can” isimli tiyatro oyununu “uygun görülmemiştir” diyerek yasaklamasının ardından, oyunun Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın teklifi üzerine trafiğe kapalı olan Saraçlar Caddesi’nde sahnelenmesini değerlendiren Tiyatro Eleştirmenleri Birliği Eski Başkanı ve Sahne Sanatları Eleştirmeni Üstün Akmen: “Kimi kimden koruyorlar, anlayamıyorum” dedi.

Edirneli öğretmenlerin Can Yücel’in taşlama ve toplumsal duyarlılığın ağır bastığı şiirleriyle yalın dili ve buluşlarını sansürlemesinin utanılacak bir durum olduğunu ifade eden Üstün Akmen: “Artık öğretmenlerimiz bile doğadan, insanlardan, olaylardan, kavramlardan, heyecanlardan, duyumlardan ve duygulardan korkar oldu. Düşünebiliyor musunuz günümüzde öğretmenler de şiiri ve tiyatroyu yasaklayabiliyor. Durumu hiçbir öğretmen kuruluşu protesto etmiyor, duymazdan geliyor, sesini çıkarmıyor. Tiyatrocularımızdan, yazarlarımızdan çizerlerimizden de ses yok. İyiden iyiye devekuşu ülkesi olduk” dedi.

Oyunun iptal edildiği sırada, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın sosyal paylaşım sitesindeki sayfalarından oyunun kentin trafiğe kapalı olan Saraçlar Caddesi’nde oynanmasını teklif etmesini takdirle karşıladığını söyleyen Üstün Akmen, Edirne Belediyesi’nin tiyatro için caddeye platform ve sandalye düzeni kurup, davetiye dağıtmasını “sanata duyarlılık” olarak değerlendirdi ve Başkan Recep Gürkan’a teşekkür etti.

Paylaş.

Yanıtla