Fransız Seyircsine Türkiye’den Üç Oyun

Pinterest LinkedIn Tumblr +

fransizİstanbul Tiyatro Festivali, Fransa’nın önemli sanat kurumlarından biri olan Théâtre de la Ville tarafından düzenlenen Chantiers d’Europe festivalinin destekçilerinden biri oldu. Bugün başlayan Chantiers d’Europe festivalinde bu yıl İstanbul Tiyatro Festivali’nin desteğiyle Türkiye’den ‘İstenmeyen’, ‘Aalst’ ve ‘Büyülü Ağaç’ sahnelenecek.

Yeni sanatçıların keşfedilmesini amaçlayan Chantiers d’Europe, Théâtre de la Ville tarafından Paris’te düzenleniyor. Her yıl yeni bir ülkeyi programına katan festivalde bu sene Türkiye’den de gösteriler yer alıyor. Chantiers d’Europe’ta, prömiyerini 19. İstanbul Tiyatro Festivali’nde yapan ve Ceren Ercan’ın yönettiği İstenmeyen (27 Haziran), 2014 yılında prömiyerini Salon İKSV’de yapan Polonya-Türkiye ortak yapımı Aalst (13-14 Haziran) ile festivalin çocuk ve gençlik oyunları bölümünde yer alacak Cengiz Özek’in Büyülü Ağaç (20-21 Haziran) gösterileri sahnelenecek.

18. ve 19. yüzyıl oyunlarından yola çıkarak hazırlanan Büyülü Ağaç’ta, bir Karagöz oyununda görülebilecek her ayrıntı var. Fakat söz bu kez en az seviyede. Karagöz’ün otantik çalgıları nareke ve def, oyunun örgüsü içinde dramatik gerilimi sağlamak üzere etkin bir biçimde yer alıyor. Ayrıca oyunun çevre kirliliğini konu alan iskeleti, güncel sorunlara değinmesinden dolayı seyirci ile sessiz bir iletişim kuruyor ve bu iletişim oyunun dünya sahnelerinde sık sık yer almasını sağlıyor. Büyülü Ağaç’ın 10 yılda 500’den fazla gösteri yaptığını da belirtelim.

Chantiers d’Europe 28 Haziran’a kadar Paris’te birçok farklı mekânda gerçekleştirilecek. Festivalde Türki-ye’nin yanı sıra İtalya, Polonya, Portekiz ve Yunanistan’dan müzik, dans, tiyatro ve performans alanında çeşitli yapımlar da yer alacak.

Zaman

Paylaş.

Yanıtla