Tahsin Bozoğlu ve Yerel Yönetimde Sanata Yaklaşım

Pinterest LinkedIn Tumblr +

2581639-susurluk-belediye-baskaniEski Susurluk Belediye Başkanı Tahsin Bozoğlu vefat etti. Okuyucularımızın birçoğunun adını ilk kez duyduğu “Tahsin Başkan”ı bir editör yazısı ile anmak istedik. Bunun nedeni onun yerel yönetimlerle sanat ilişkisine dair örnek teşkil edebilecek yaklaşımıdır. Tahsin Bozoğlu eşine az rastlanır bir yerel yöneticilik örneği sergiledi. Her zaman halkın içindeydi ve her zaman halka kapısı açıktı. Mecazen değil kelimenin gerçek anlamında kapısı olmayan bir ofiste çalışırdı ve isteyen istediği zaman içeri girip derdine derman arayabilirdi. Belediye bütçesini hiçbir zaman rant kapısına dönüştürmeyip halkın fayda görebileceği düzenlemelere gitmişti.

Güneye inilirken mola yeri olarak bilinen, bir zamanlar derin devletin açığa çıktığı kazanın gerçekleştiği Susurluk’a farklı bir çehre kazandıran ve bu şehri sanatla buluşturan kişi Tahsin Bozoğlu oldu. Sanatı belli bir zümrenin eğlencesi olmaktan çıkarıp halkın ayağına götüren, gündelik yaşamın bir parçası haline getiren, gerek düzenlediği festivaller, gerekse tekil sanat olayları ile Susurluk’u bir sanat şehrine dönüştüren ve civar il ve ilçelerde yaşayan sanatseverlerin gıptayla baktığı bir kent yapan da o oldu. Sadece “dışardan” sanatçı getirmekle kalmayıp yerel sanatçılara her zaman halkla buluşabilecekleri platformlar oluşturmaya çalıştı.

Sanat ve devlet, sanat ve yerel yönetim ilişkisinin tartışıp durduğumuz bu dönemde Tahsin Başkan’ın yaptıkları ve Susurluk deneyimi örnek teşkil edecek bir pratik sunuyor önümüze. Kendisiyle geçen yıl yaptığımız röportaja (http://mimesis-dergi.org/2012/09/tahsin-bozoglu-ile-ayran-kultur-ve-sanat-festivali-uzerine/) ve Zafer Diper’in birkaç yıl önce sitemizde yayınlanan yazısına (http://mimesis-dergi.org/2012/07/susurluklu-tahsin-baskan/) bakmanızı öneririz.

Toprağı bol olsun…

Paylaş.

Yazarın bütün yazıları için: EDİTÖR

Yanıtla