Yeni Metin Yeni Tiyatro Festivali 4

Pinterest LinkedIn Tumblr +

YMYT-AfiMimesis Haber/Yeni Metin Yeni Tiyatro Festivali 4, bu sene 10-14 Haziran tarihleri arasında Fransız Kültür Merkezi ve GalataPerform işbirliğiyle gerçekleşecek. Festival 10 Haziran’da bu senenin özel konuğu Fransız oyun ve roman yazarı Olivia Rosenthal’in “Kediler Sever Beni” oyununun okumasıyla başlıyor. 11 Haziran’da festivalin açılış partisi Karaköy Unter’de gerçekleşecek. Atölyeler kapsamında yeni yazarlar tarafından yazılan oyunların okumaları ve söyleşiler GalataPerform’da yer alacak.

Festival kapsamında genç yazar adayları tarafından yazılan sekiz adet oyun, profesyonel oyuncular tarafından okunacak. Festival kapsamında Yeşim Özsoy, Ayşe Lebriz Berkem, Hümay Güldağ, Murat Mahmutyazıcıoğlu, Ahmet Sami Özbudak, Yusuf Demirkol, Lerzan Pamir, Berfin Zenderlioğlu ve Burak Safa Çalış okumaları yönetiyor.

Atölyeler kapsamında yazılan oyunlardan seçilen sekiz oyun okuması 12-13-14 Haziran tarihlerinde GalataPerform’da Metin Belgin, Pınar Göktaş, Ceren Demirel, Şebnem Köstem, Sezgi Mengi, Batur Belirdi, Akant Çetin, Devrim Nas, Selin Tekman, Zehra Bilgin, Evrim Doğan, İbrahim Halaçoğlu, Murat Mahmutyazıcıoğlu, Erdem Kaynarca, Koray Doğan, Görkem Doğan, Başak Kıvılcım Ertanoğlu, Fitnat Budak, Zeynep Aytekin, Kubilay Karslıoğlu, Elif Ongan Tekçe, Murat Kapu, Nazlı Bulum, Deniz Özerman, Tuğçe Altuğ, Barış Gönenen, Ceylan Dizdar, Güçlü Yalçıner, Güliz Gençoğlu, Defne Koldaş, Ushan Çakır, Akasya Aslıtürkmen, Ayfer Dönmez, Abdullah Köksal ve Meral Çetinkaya tarafından okunacak.

Türkiye’nin ilk Oyun Yazarlığı Festivali olma özelliğini taşıyan festival, bu sene de seyircilere ve tiyatro profesyonellerine özgün metinleri sunarken her oyundan sonra yazarlar ve yönetmenlerle gerçekleştirilecek olan söyleşiler yoluyla tiyatro alanında yeni tartışmalar, fikir alışverişlerine ve hareketliliğe yol açıyor.

FESTİVAL PROGRAMI:

FRANSIZ KÜLTÜR MERKEZİ:

10 HAZİRAN ÇARŞAMBA

KEDİLER SEVER BENİ
Yazan: Olivia Rosenthal
Yöneten: Yeşim Özsoy
Saat: 19.00
Ücretsiz etkinlik

Karanlık bir fars olan “Kediler Sever Beni” tanımlamakta, adlandırmakta zorlandıkları fakat korkuyla tecrübe ettikleri tekinsiz bir sessizliğe hapsolmuş altı kişinin sahnede giriştikleri tehlikeli bir varoluş oyununu konu alıyor. Rollerini ve kimliklerini sürekli değiştiren kişiler, kuralları ve amacı meçhul bu oyun boyunca, şaşırtıcı, korkunç yanıtlara sahip soruların cevabını arıyorlar: Birlikte nasıl yaşanabilir? Her birimizin içinde uyuyan hayvan ne zaman, hangi şartlarda uyanır? İnsanlık nerede başlar, nerede son bulur? Bu gerilimli buluşmada, itiraf edilememiş niyetler, arzular su yüzüne çıkıyor.

11 HAZİRAN PERŞEMBE

Festival Açılış Partisi
KARAKÖY UNTER
(Gecenin programı ve detaylar için takip edin)

GALATAPERFORM: 

12 HAZİRAN CUMA

YUVA

Yazan: Özge Korkmaz
Yöneten: Ayşe Lebriz Berkem
Saat: 19.00

Bir baba ve iki kız kardeş… Çıkamadıkları, çıkmak istemedikleri bir evdeler. İki kız kardeş arasında zaman zaman gerçekçi zaman zaman sembolik bir dil aracılığıyla karanlık bir ilişki biçimine şahit oluruz. Babadan öğrendikleri dil yardımıyla dünyalarını şekillendirmeye çalışan iki kız kardeş için etrafında olan biteni algılamak kolay değildir. Kapıda duran köpek gerçekten kapıda mıdır?


AŞK, GÜNCELLENMİŞ VERSİYON

Yazan: Elçin Gürler
Yöneten: Yusuf Demirkol
Saat: 21.00

Yalnız bir adam üniversiteden arkadaşı olan patronunun tavsiyesiyle hiç düşünmeyeceği bir dünyaya adım atar. Başlangıçtaki amacı güzel zaman geçirmekken zaman geçtikçe adım attığı dünyandan dönüşün çok ta mümkün olmadığını görürüz. Suretler, kimlikler ve aşkın imkânsızlığı üzerine ironik ve eleştirel bir oyun.

13 HAZİRAN CUMARTESİ

LEYLEKLER UÇARKEN
Yazan: Serdar Kurt
Yöneten: Berfin Zenderlioğlu
Saat: 16.00

Farklı nedenlerden dolayı yaşadıkları toprakları terk etmek zorunda kalmış beş mültecinin bir hiçliğin ortasında çıkış yolu aramaktadır. Bir umut hikâyesi olarak başlayan yolculuk zaman geçtikçe bir hayatta kalma mücadelesine dönüşür.

KUZU
Yazan: Nihal Öztürk
Yöneten: Murat Mahmutyazıcıoğlu
Saat: 18.00

Evlatlık verdikleri için yıllarca göremediği oğlunun İstanbul’a geldiğini öğrenen adam, oğlunun karşısına çıkacak cesareti bulamadığı için sessizce onun peşinden sürüklenir. Oğlunun her adımında fotoğraflarını biriktirir. Oğlunun bir sabah adamın ayakkabıcı dükkânına gelmesiyle başlayan tanışıklıkları bir baba oğul ilişkisinin sınırlarının çok dışında gelişir.

GÜZEL GÜNLER
Yazan: Didem Oygur
Yöneten: Hümay Güldağ
Saat: 20.30

Orta sınıf bir ailenin dağılışına ironik bir bakış açısından yaklaşan oyun bugünün kentsoylu insanına hem çok tanıdık hem de bir o kadar yabancı bir yapı sunuyor. Ailenin bir arada durmak için sebeplerinin her geçen gün azalır ve dışarıda anlayamadığımız bir şiddet kol gezmektedir. Aile, gençlik, şiddet gibi günümüzde çoklukla tartışılan konulara gerçekçi bir dil aracılığıyla bakış atılıyor.

14 HAZİRAN PAZAR

DELİRMENİN FAYDALARI
Yazan: Ali Gür Göker
Yöneten: Ahmet Sami Özbudak
Saat: 16.00

Haim bir gün odasında uyanır ama odada yalnız değildir. Tyler olduğunu söyleyen genç bir adam odada belirir. Kafka’nın Dönüşüm romanından esinlenerek oluşturulan bu gençlik hikayesinde karakterler birbirlerinin gölgesi ya da alt benliğidir.

İSTANBUL-PARİS
Yazan: Salihcan Sezer
Yöneten: Burak Safa Çalış
Saat: 18.00

İstanbul’un ara sokaklarında başlayan iki kadının hikâyesi birbirlerini tanıdıkça ve yakınlaştıkça bir terk ediş hikâyesine dönüşür. Galata sokaklarından havalimanına uzanan bir süreç vardır önlerinde. Gitmek mümkün olacak mıdır? Gitmek bir ihtimal midir? İnsanın kendisini ait hissettiği, “ev” dediği yere farklı ve keskin bir yorum getiren oyun güncelin nabzını yakalamayı başarıyor.

NİFAS 
Yazan: Şirin Öten
Yöneten: Lerzan Pamir
Saat: 20.00

Yeni doğum yapan Zeynep annelik rolüne alışma evresinde sorunlar yaşamaktadır. Lohusaların takmak zorunda olduğu kırmızı kurdele Zeynep için boğucu bir boyun bağına dönüşmüştür. Yaşadığı toplumun annelik algısına kafa tutarken bebeği esrarengiz biçimde ortadan kaybolur. Bebekle fazla vakit geçirmekten kaçan Zeynep bebekten kurtulmak mı istemiştir yoksa bebeği kaçırarak birileri Zeynep’e ders vermek mi istemektedir.

NOT: Tüm oyunlardan sonra metnin yazarı ve yönetmeniyle seyirciye açık söyleşi gerçekleşecektir.

BİLET BİLGİSİ:

GalataPerform’daki tüm oyunlar ücretlidir.
TEK OYUN GİRİŞ BİLETİ: 10 TL
TÜM OYUNLARA GİRİŞ İÇİN TEK BİLET: 50 TL

Paylaş.

Yanıtla