Komünal Ortaklaşma ile Tiyatro Oyunları İzleyiciyle Buluşacak

Pinterest LinkedIn Tumblr +

620x366x680x365cc-dyb-170515-tiyatro-meclisi-emektar2.jpg.pagespeed.ic.3MGxFGOeK5[Evrim Kepenek’in Bestanuce’de yayınlanan haberinin bir kısmını paylaşıyoruz.]

Sanat alanındaki örgütsüzlüğü kabul etmeyen tiyatro oyuncuları, Kürdistan Tiyatro Meclisi’ni kurdu. Yaklaşık 17 tiyatro grubundan oluşan ve “toplumun yaşadığı her yer tiyatro sahnesidir” ilkesini kendisine şiar edinen meclis, komünal ortaklaşma üzerinden yeni çalışmalarını izleyiciler ile buluşturacak.

Yaklaşık 250’ye yakın tiyatro oyuncusunu içinde barındıran 17 tiyatro grubu, Diyarbakır’da 3 Temmuz’da düzenlenen toplantıda bir araya geldi. Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM), Dicle Fırat Kültür Merkezi, Diyarbakır Belediyesi Tiyatrosu’nun yanında Antep, Ağrı, Şırnak, Viranşehir’deki tiyatro gruplarından da oyuncuların katıldığı toplantıda, Kürdistan tiyatrosunun sorunları ve çözüm önerileri tartışıldı. Sorunların çözümünün örgütlenmekten geçtiğine karar veren grup, Kürdistan Tiyatrolar Meclisi’ni kurdu. 7 kişilik bir koordinasyon oluşturan meclis, 3 ayda bir Diyarbakır’da toplanarak sanat çalışmaları hakkında fikir alışverişinde bulunacak.

Demokratik, ekolojik ve kadın özgürlükçü paradigmayı savunan tiyatro ekipleri, bu ilkeleri meclisin kuruluş ilkeleri olarak belirledi. “Toplumun yaşadığı her yer tiyatro sahnesidir” ilkesini kendisine şiar edinen meclis, halkın bulunduğu her yerde tiyatro yapmayı da hedefliyor. Kürdistani destan, mitoloji, efsane, masal gibi tarihsel ve kültürel değerleri de tiyatro sahnesine taşımayı hedefleyen meclisin en önemli ilkelerinden biri, tiyatro komünleri arasında koordinasyon sağlamak ve yine bu komünlerin güçlenmesini sağlamak.

Tiyatro festivalleri düzenlenecek

Kürt tiyatrosunun gelişimi için akademik çalışmaların yapılmasında da öncü olmayı kendisine hedef olarak koyan meclis, ilerleyen dönemlerde tiyatro akademileri de kurmayı hedefliyor. Yerel meclislerin kültür alanına bütçe ayrılması için de çalışmalar yapacak olan meclis, yurttaşların yoğun olarak ilgi gösterdiği ve özellikle Kürdistan’da bir ihtiyaç haline gelen tiyatro festivalleri de organize edecek.

‘Tiyatrocuların örgütsüz olması kabul edilemez’

Kürdistan Tiyatro Meclisi Koordinasyonu’ndan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Tiyatrosu oyuncusu Berfin Emektar, meclisin alternatif hedefleri olan bir sanat alanı olduğunu belirterek, toplumun her kesiminin meclislerle örgütlendiği mahalle meclislerinin kurulduğu bir dönemde tiyatrocularının örgütsüz olmasının kabul edilemez olduğunu söyledi. Tiyatrocuların örgütlenmesi ihtiyacından meclisin kurulduğunu anlatan Emektar, gruplar arasındaki eşitsizliği kaldırarak daha kominal bir yaklaşım içinde hareket edileceğini belirtti. Emektar, kendisini Kürdistan Tiyatro Meclisi’nin ilkelerine yakın hisseden tüm oyuncu ve gruplara da kapılarının açık olduğunu söyledi.

‘Yasal olarak da kurumsallaşacağız’

Kürdistan Tiyatro Meclisi Koodinasyonu’ndan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Tiyatrosu oyuncusu Yavuz Akkuzu da, bazı yandaş gazetelerin kendilerini, “PKK’nin tiyatrocuları” olarak hedef gösterdiklerini hatırlatarak, suç duyurusunda bulunacaklarını belirtti. Hazırladıkları tüzük çerçevesinde ilerleyen günlerde dernekleşeceklerini dile getiren Akkuzu, bu yönlü tartışmaların sürdüğünü söyledi. Son olarak Akkuzu da tıpkı Emektar gibi gönlü tiyatro sahnesinde atan ve meclisin ilkelerini kendisini şiar edinmiş her kesimden oyuncuyu meclise destek vermeye çağırdı.

‘Bir çatımız oldu’

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.