Sahnelerde Daha Çok Otizmli Sanatçı Görme Vakti Geldi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

fft107_mf5498347Fringe Festivali’nde bir oyun sahneleyecek olan otizmli İngiliz tiyatrocu Cian Binchy, artık otizmli sanatçılar arka planda kalmaktan kurtulmalı” diyor.

“Otizmli yaratıcı insanlar ve sanatçılar kapatıldıkları gettolardan çıkıp büyük sahnelere ulaşmalı.” Sözler, İngiltere ‘nin otizmli tek solo performansçısı Cian Binchy’e ait. Otizmli bir sanatçı olan Binchy şimdilerde kendi oyunu ‘Curious Incident of the Dog in the Night-Time’ için ülkenin en önemli tiyatro kurumlarından National Theatre’a danışmanlık yapıyor. 25 yaşındaki sanatçı ayrıca bu ay ilk defa Edinburgh’taki Fringe Festivali’nde, oyunu ‘The Misfit Analysis’ ile sahnede olacak.
Genç sanatçı, otizmli sanatçıların artık geri planda kalmaması gerektiğini söylüyor ve ekliyor: Oyunum ‘The Curious Incident of the Dog in the Night-Time’da bir gün başrolde otizmliymiş gibi yapan bir oyuncu yerine otizmli bir aktör görmek isterim. Fringe Festivali’nde 23-31 Ağustos tarihleri arasında ‘The Misfit Analysis’ adlı oyununu ilk defa sergilerek bir festivalde sahneye çıkma hayalini gerçekleştirecek olan Binchy otizmli sanatçıların çok az şansı olduğunu söylüyor: “Yetenekli otizmli sanatçılara genelde fırsat verilmiyor. Onlara daha fazla fırsat verilmesi çok önemli. Bir gün öğrenme zorluğu çekenlerin performansları daha büyük sahnelere taşınacak” diyor.

Bu yıl, otizmli bir gencin hikâyesine odaklanan ‘X+Y’ adlı filmi, başka bir otizmli genç Christopher Boone hakkındaki National Theatre yapımı ‘Curious Incident’ uyarlaması takip etti. Christopher’ı oynayan aktör Luke Treadaway, Binchy’nin danışmanlığıyla Olivier Ödülü’nü kazandı. Binchy “Bu deneyim çok hoşuma gitti ama birine nasıl otistizmli olacağını öğretmek çok zor. Gerçekten otizmli olan ama benim dışımda bir insanın Christopher karakterini oynamasını çok isterim, ben karakter için çok uzunum” diyor.

Otizmlilerde de gerçek yetenek vardır

Binchy, ‘The Misfit Analysis’ta da toplumdaki otizm algısına meydan okuyan bir gösteri yaratarak seyircilerin bazı otizmli insanlarda da gerçek yeteneğin olduğunu görmesini umut ediyor. Sanatçının Edinburgh Fringe Festivali boyunca dokuz kez oynayacağı oyun, bir otizmlinin zihnine yolculuğu konu alıyor. Oyun, Binchy’nin sahnede bir saat boyunca performans sergilediği ilk oyun olacak.
“Bu, sadece bir başlangıç. Festivalden sonra da oyunumun devam edeceğini umuyorum ve aynı zamanda dünya hakkında engeller dışında daha fazla yazacağım” diyen sanatçı Edinburg’un bir başlangıç olmasını umuyor ve gelecek yıl turneye çıkmak istiyor.

Fringe’de geçen sene de otizm hakkında ‘Echolalia’, otizmli yetişkinler tarafından oynanan komedi oyunu ‘The Trip’, üç yaşında otizm tanısı konulan ve daha sonra hayvan bilimi alanında doktora yapan Temple Grandin’in hayatının anlatıldığı ‘Spectrum’ gibi birçok oyun yer almıştı.

Radikal

Paylaş.

Yanıtla