Sanatçılardan Barış Çağrısı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

27269AKP’nin tek başına iktidarını tekrar sağlamak için devreye soktuğu savaş politikalarına karşı barışın sesini yükseltmenin gerektiğini belirten sanatçılar, toplumun barıştan yana tavrının net olduğunu ve bunun mücadelesini yürüteceğini söyledi.

Tek başına iktidar olamayan AKP ve seçim sonuçları nedeniyle Başkanlık planları boşa düşen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından seçim sonrası devreye sokulan savaş konsepti, en son Şırnak Silopi’de polisin halkı taraması sonucu 3 kişinin yaşamını yitirdiği 15 kişinin de yaralandığı saldırılarla devam etti. Toplumun barış ve demokratik çözümü beklediği seçimin ardından devreye sokulan savaş politikaları nedeniyle her gün Türkiye’nin birçok iline giden cenazelerde çocuklarını kaybeden ailelerin hükümete dönük tepkileri yükselirken, farklı toplumsal kesimlerin yaşanan can kayıplarına dönük tepkileri günden güne büyüyor. Bu kesimlerden biri de sanatçılar.

SOYGAZİ: ÇATIŞMALI ORTAMLA OYLARINI ARTTIRACAKLARINI DÜŞÜNÜYORLAR AMA…
Sinema oyuncusu Hale Soygazi, 7 Haziran’da istediği sonucu alamayan AKP’nin, erken seçime çatışmalı bir ortamda gidilirse oylarını arttırabileceğini düşündüğünü ve böylesine bir ortamın yaratılmasının zeminini hazırladığını söyledi.

Bu çabanın sonuç vermeyeceğini, çatışmalı ortamın geçmiş deneyimlerde olduğu gibi Türkiye’ye hiçbir yararı olmayacağını dile getiren Soygazi, “Acil bir şekilde çatışmasızlık ortamına dönülmesi gerekiyor. Gergin ortamda erken seçime giderlerse oylarının artacağını düşünüyorlar herhalde. Bu gergin ortamın onlara yarayacağını düşünüyorlar. Bu gergin ortamın Türkiye’ye hiçbir kazancı olmaz. Yıllardır savaş oluyor, bir barış mı gelmiş, bir huzur mu gelmiş. İnsanlar boşu boşuna ölüyorlar. Bu ortamın hiçbir yararı yok, onlara da yararı yok. Yanlış düşünüyorlar” dedi.

Soygazi, bütün sivil tolum örgütlerinin ve bütün Türkiye halklarının barış talebiyle savaş politikalarına karşı durması ve hükümete baskı yapması gerektiğini de vurguladı.

JULİDE KURAL: GENÇ İNSANLARIMIZ BU AĞIR BEDELİ ÖDEMEK ZORUNDA KALIYORLAR
Sinema oyuncusu Julide Kural da yaşanan çatışma ortamının AKP’nin iktidar hesaplarının sonucu olduğu görüşünde.

“Hükümet kendi siyasi iktidarını devam ettirmek için kirli bir oyun oynuyor” diyen Kural, hükümetin bu tavrına rağmen Türkiye halklarının ise barıştan yana tavrının net olduğunu söyledi. Kural, bu konudaki görüşlerini şöyle ifade etti: “Artık kendi evlerinde sesini çıkarmıyor gibi görünen sessiz kalabalıklar da bu savaşın asla tarafı olmayacaklar ve eğer bir taraf olacaklarsa da bunlar barış tarafı olacaklardır. Dolayısıyla bir an önce tüm siyasi oluşumların da bu barış sesine kulak vermesi gerekiyor. Çünkü eğer kulak vermezse barış talebine iktidarlar yıkılıp gider, ama bu tarihi suçluluk onların üzerine kalır. Bu arada biz insanlarımızı kaybediyoruz. Hem askerlerden, hem gerillalardan genç insanlarımız bu ağır bedeli ödemek zorunda kalıyorlar. Bizim toplum olarak söyleyeceğimiz şey, herkes sağduyulu olsun ve bir an önce herkes ateş dursun, ölümler dursun ve barışı konuşalım desin yeniden.”

9 Ağustos’ta, AKP’nin savaş politikalarına karşı onurlu bir barış talebini haykırmak için İstanbul’da düzenlenecek Barış Mitingi için de çağrı yapan Kural, “Şu anda hepimizin yapması gereken, ne kadar bu toplumun gelenekselleşmiş bir sokağa çıkma, mitinge katılma, kalabalıklar bir arada ses çıkarma geleneği henüz oluşmamış olsa da, belki şu anda gerçek, somut, hepimizin ihtiyacı olan barışta birleşmemiz mümkün olabilir. Ben de bu konuda herkesi mitinge çağırıyorum ve barışı hep birlikte haykıralım diyorum. Çünkü mutlaka tarihsel olarak sesimiz duyulacak” dedi.

VEDAT YILDIRIM: YAŞANANLAR HDP’NİN BAŞARISINA KARŞI BİR DARBE
Kürtlerin bugüne kadar çok büyük zulümler gördüğünü dile getirerek buna rağmen Kürt halkının Türkiye’deki bütün halkları kucaklayan bir siyaset yürüttüğü için siyaset alanında büyük bir başarı kazandığını belirten Kardeş Türküler Grubu Solisti Vedat Yıldırım da ve bu saldırıların aynı zamanda HDP’nin başarısına karşı da bir darbe anlamına geldiğini söyledi.

AKP’nin savaş ortamıyla tek başına iktidarını tekrar sağlamayı hedeflediğini fakat bunun sonuç vermeyeceğini ifade eden Yıldırım, “Savaş durumunun yararı da yok, oy oranını değiştireceği falan da yok. HDP bence daha da güçlenecektir. İnsanların her şeye rağmen oturup barışı koruması gerek. Çünkü barışı yıkmak çok kolay yeniden kurmak çok daha zor. Değişik sivil tepkileriyle bir şekilde ortama müdahil olmaya çalışıyoruz” dedi.
Yıldırım, 9 Ağustos’taki Barış Mitingi’ne de katılım çağrısında bulundu.

ÖNEY: SİYASETTEN MEDYAYA SAVAŞ DİLİ KULLANILIYOR
“Seçimlerden sonra çok güzel bir sabaha uyanmıştık. Türkiye açısından umut vericiydi barış adına, birlikte yaşam adına umutlanmıştık” diyen Kardeş Türküler’in bir diğer solisti Feryal Öney de son günlerde yaşanan çatışma sürecinden duyduğu endişeyi ifade etti. Her şeye rağmen iyi şeyler olacağına dair umudunu koruduğunu belirten Öney, “Bunun için de çok çabalamalı ve emek vermeliyiz. Şu süreçte barışın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha fark ettik. Toplumsal barışın tekrar sağlanması gerekiyor. Bunun için sesimizi çıkarmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Öner, önyargıların ve oluşan kutuplaşmaların bir an önce sona ermesini ve somut olarak bir an önce çatışmasızlık ortamının sağlanması gerektiğini de vurguladı. Öney, “Hayal ettiğimiz toplumsal barış olsun ki insanlar, gençler hayatını kaybetmekten kurtulsun” diye belirtti.

Siyasetten medyaya kadar her yerde sürekli savaş dilinin kullanıldığını söyleyen Öney, HDP’nin yaptığı gibi barış diline dönülmesi gerektiğinin altını çizerek, “Seçmenlerini kışkırtıp, barış için mücadele eden insanları hedef gösteriyorlar” dedi.

TÜRKALİ: İKTİDAR SONA DOĞRU SÜRATLE KOŞUYOR 
Tiyatro ve sinema oyuncusu Deniz Türkali de, AKP’nin savaş politikalarına şu sözlerle tepki gösterdi: “Uzun bir süredir tehdit altındayız. Erken seçimle, yeniden bir çatışma ortamı yaratarak, elektrik kesintisi tehdidiyle, Selahattin Demirtaş’a savrulan tehditlerle, HDP’ye ve oy vermiş milyonlarca insana, gerçekleri açıklayan gazetecilere utanmazca tehdit savruluyor. İktidar bir sona doğru koşuyor hem de süratle koşuyor. Ancak bedelini en ağır şekilde bize halka ödetmeye çalışarak. Oylarımıza tabii sahip çıkacağız şu anda tek güvencemiz oylarımız. Barış istiyoruz sonuna kadar bunun için direneceğiz. Ne kadar acıklı değil mi en gerçek en tabii hakkımız yaşama hakkımız için mücadele ediyoruz. Oysa yapacak onca harikulade şey varken.”

Evrensel

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.