Yunan Antik Tiyatrosu’na Yoğun İlgi

Pinterest LinkedIn Tumblr +
df5ea792a0c6a912_636x350Yunanistan’da tiyatrolar ekonomik krizden etkilenip, oyuncular aylardır maaş alamazken, antik tiyatrolara ve antik Yunan oyunlarına ilgide büyük bir patlama yaşanıyor. Yunanlılar, en çok antik komedi yazarı Aristophanes’in siyasal komedileri Ecclesiazusae veya The Assembly Women/Kadınlar Savaşı adlı oyununa ilgi gösteriyor. Oyun, kadınların Atina’yı işgal etmelerini ve komünizme yakın bir yönetim kurmalarını anlatıyor.
Antik Epidaurus tiyatrosunda sahneye konan oyuna biletler tükenmiş durumda ve oyunu bir gecede 20 bin kişi izliyor. Oyunda, en çok başroldeki kadın oyuncunun, Yunanistan parlamento başkanı Zoe Konstantopoulou gibi giyinmesi dikkat çekiyor. Oyunu seyreden öğretmen Maria Tsilibi, “Ekonomik zorluklarla mücadele ediyoruz ama tiyatroyu asla terk etmeyiz. Çünkü bu bir kültürel eğitim” diyor. Öğrenci Spyros Giannakakos da, sinemaya gitmeyi, arkadaşlarla içip partilere gitmeyi azalttığını, ancak tiyatro seyretmeyi asla bırakamadığını anlatıyor. Gerçekten de, araştırmalar, Yunan halkının büyük kısmının, sinemaya gitmeyi lüks tüketim harcaması olarak görüp azalttığını ortaya koyuyor. Giannakakos, “Tiyatro, ulusal gururumuzun bir parçası. Tiyatro oyunları ile sıkıntılarımızı boşaltıyor, dışa vuruyoruz. Bugün en çok ihtiyacımız olan şey bu” diyor.

OYUNCULAR SIKINTI İÇİNDE

Yunanistan Oyuncular Birliği genel sekreteri Nikos Chatzopoulos ise oyuncuların ekonomik sıkıntılarına dikkat çekiyor. Chatzopoulos, “Tiyatro seyircisi sadık ve oyunlara ilgi her geçen gün artıyor ama gerçek şu ki, oyunlar çok düşük bütçeli ve oyuncular, ücretlerini alamıyor. Bu oyuncuların çoğu da genç” ifadelerini kullanıyor. Oyuncular arasındaki işsizlik oranı, yüzde 92’ye çıkmış durumda. Her yıl drama okullarından 500 oyuncu mezun oluyor. Yunanistan’ın popüler şehir rehberi Athinorama’nın tiyatro editörü Maria Kryou’ya göre, önümüzdeki sezon oynanacak tiyatro oyunu sayısı, 1000’e yükseldi. Bu rakam, geçen yıl 858’di. Athina Theatre yöneticisi Dimitris Fotopoulos ise “Tiyatrolara ilginin sebebi, oyunların biletlerinin çok ucuz olması, ancak oyunlar, tiyatro sahipleri için kârlı değil. Sadece 15 tiyatro, maliyetlerini karşılayabiliyor” diyor.

Taraf

Paylaş.

Yanıtla