Topçu, Levent Üzümcü’ye Sahip Çıksana…

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Üstün Akmen

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Dr. Mimar Topbaş, Celal Annak (İBB Teftiş Kurulu Başkanı) ve Yardımcıları Abdurrahman Akbaş, Abdullah Aydın, Aydın Tanrıkulu.

Bu adları aklınızın bir köşesine yazın!

Bunlar, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrolarının (İBBŞT) başarılı oyuncusu Levent Üzümcü’nün Gezi olayları sırasında çekilmiş fotoğraflarına, 2013 Sosyalist Enternasyonal İstanbul Toplantısında yaptığı konuşmanın tam metnine, basına verdiği demeçlere ve sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlara mal bulmuş mağribi örneği bir şekilde yapışmış olanlar.

Şimdi de şu adları (bence) belleğinize iyice kazıyın: (Gene) Dr. Mimar Kadir Topbaş, Osman Demir, Gökhan Yılmaz, Fatma Selman, Kenan Kırtıl, Temel Başalan, Turan Konak, Ahmet Bilal Kıymaz, Sami Şahin, Yaşar Parlak.

İBB Yüksek Disiplin Kurulu üyesi bu amcalar da Levent Üzümcü’nün tiyatrodan ihracı “şerhiyle” ve memuriyetinin feshi istemiyle Teftiş Kurulundan gelmiş dosyayı bir güzel(!) incelemeye koyulmuşlar: “Haaa bu, memuriyetin feshine gidecek bir konu” diye buyurmuşlar. Aldıkları karar hukuksuzluğun bir parçasıymış, daha doğrusu ev sahibini evinden kovmakla eş değer bir kararmış, umursamamışlar.

Yukarıda andığım adları aklınızın bir köşesine yazın, belleğinize iyice kazıyın, çünkü bu adlar ilerideki günlerde…

Neyse!

Rapor/lar Yazıyorlar

İktidar gestapoları hukuku önlerine katmış gidiyor, cahillikleriyle her keresinde uluslararası bir skandala imza atıyorlar. Bir tiyatrocunun kendini ifade etmek isteğine gem vurmak istiyor, “Maaşını ben veriyorum, benim istemediğim konularda sanatçı konuşamaz” dangalaklığını benimseyip zırt pırt tekrarlıyorlar; onurlarından ödün verip rejimini zorla dayatmak isteyen Sultan’a yaltaklanıyorlar, rapor/lar yazıyorlar.

Bu rapor/lar 2014 yılında İBB Teftiş Kuruluna gidiyor; ardından da 2015 yılının Mart ayında Levent Üzümcü’nün tiyatrodan ihracı ve memuriyetinin feshi istemiyle Yüksek Disiplin Kuruluna iletiliyor.
Bu arada, İBBŞT Disiplin Kurulu yok sayılıyor, üzerinden atlanıyor. (Bunu vallahi bizler de kurul üyesi başarılı oyuncu Ayşegül İşsever’in İBBŞT Genel Sanat Yönetmenliğinin geçen hafta bugün yapılan basın toplantısında istifasından öğrendik. Öğrendik, ama İşsever’e gene de: “Yahu Bacım, 2014’den bu yana aklın neredeydi” demeden edemedik.)

Teftiş ve Yüksek Disiplin Kurulundaki kravatlı amcaların tiyatronun yönetmeliğini değiştirerek yapmayı amaçladıkları da bu değil mi zaten! “Ele geçirilen” bir tiyatrocuyu görüşlerinden dolayı, yüksekliği kendinden menkul disiplin kurullarında yargılamak ve diğer tiyatroculara aba altından sopa göstermek, daha doğrusu Demokles’in kılıcını sallayarak gözdağı vermek; Genel Sanat Yönetmenlerini ve İBBŞT Yönetim Kurulunu etkisiz kılmak.

Rol Model Levent Üzümcü

Türkiye’nin en değerli sanatçılarından, İBBŞT’nin en sevilen üyelerinden Levent Üzümcü, İBBŞT yöneticileriyle hiçbir iletişim kurulmadan tamamen belediye üst disiplin kurulu tarafından açılan soruşturma neticesinde kurumdan atılıyor. Böylece sanatçı, demokratik bir ülkede sırf kişisel görüşleri nedeniyle ömrünün yarısını geçirdiği kurum ile ilişiği kesilerek cezalandırılmış oluyor.

Oysa işin esası, Levent Üzümcü rol model olarak kullanılıyor. Yok etme, yıldırma, gözdağı verme hatta daha da ileri giderek hedef gösterip neredeyse linç etmeye dönük cılkı çıkmış politikalara esir edilmek isteniyor.

Levent Üzümcü’yü kullanarak sanat kurumlarımızın kendilerine özgün ve özerk oluşumlarının korunmasını iplemediklerini; siyasi erke bağımlı bir sanat oluşturmak istediklerini alenen faş ediyorlar. Sanat kurumlarının devlet politikasıyla değerlendirilemeyeceğini, bağımsız ve özerk yapılandırılmazlarsa bu sanat dallarının, dolayısıyla sanatçıların birer ikişer öleceklerini biliyorlar ve inadına istiyorlar.

EBBŞT’nin Duyarlılığı

Çalışıyorlar da, sanatçılarımızın çoook büyük bölümü ve “külliyen” halkımız “bana dokunmayan yılan” duyarsızlığını sürdürmekte.

Neyse ki Eskişehir halkı gibi halk, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları (EBBŞT) gibi bir kurum var da yaptığı çıkışla şu zifiri günlerde yüreğimize su serpiyor. İzleyicisiyle her süreçte bir olduklarını ve bir arada hareket ettiklerini söyleyen EBBŞT yönetimi; seyircisi, oyuncusu, tüm sahne emekçileriyle birlikte Levent Üzümcü’nün yanında olduğunu ilan ediyor. Dahası tiyatrolarının kapılarının Levent Üzümcü’ye açık olduğunu söylüyor ve Üzümcü’yü “Karanlığa birlikte ışık tutmak” amacı doğrultusunda Eskişehir’e davet ediyor.

Bu arada, bakın Allah’ın işine ki, Büyük Birlik Partisi (BBT) Eski Genel Başkanı Yalçın Topçu Geçici Bakanlar Kurulunda Kültür ve Turizm Bakanı olarak yer alıyor. Topkapı Sarayı’ndaki İdil Biret konserini “şarap içiliyor” diye basmak isteyen Alperen Ocaklarının sırtını sıvazlayan bu adamcağızdan Levent Üzümcü’nün görevine iadesi ile ilgili girişimde bulunması elbette beklenmiyor.

Girişimde bulunur ve bu antidemokratik kararı düzettirirse, özürler dileyerek teşekkürler edeceğimiziyse herkes biliyor.

Sıra Sende Ey Halkım!

Olmazsa, sıra sana geldi İstanbullum, sanatçım.

Tepkini ortaya koymalı, meydanlara örgütlü olarak çıkmalısın.

Levent Üzümcü’nün göz külhanları altında kendini aklamalısın.

Evrensel

Paylaş.

Yazarın bütün yazıları için: Üstün Akmen

Yanıtla