British Museum’da Gerilla Tiyatro

Pinterest LinkedIn Tumblr +

gerilla_0118 Ekim Pazar günü, British Museum’da, müzenin sponsorlarından BP’nin yol açtığı çevre tahribatının ve işlediği insan hakları ihlallerinin protesto edildiği bir gerilla tiyatro gösterisi düzenlendi. BP or not BP grubu tarafından gerçekleştirilen korsan eylem, BP’nin Kolombiya’da işlediği suçların mağdurlarından Gilberto Torres’le dayanışma amacı taşıyor, British Museum’u petrol şirketiyle bağlarını koparmaya çağırıyordu.

Eylemde konuşan Kolombiyalı sendikacı ve eski petrol mühendisi Gilberto Torres, 2002’de Kolombiya ordusuyla bağlantılı paramiliter güçler tarafından kaçırılıp işkence görmüş, ülke içinde yapılan geniş çaplı grevler ve uluslararası camianın tepkisi üzerine 42 gün sonra serbest bırakılmıştı. Açılan dava sonucunda, Torres’i kaçıranların, BP’nin ortağı olduğu şirketlerden biri (Ocensa) tarafından tutulduğu ortaya çıkmıştı.

Bazı kaynaklara göre, Kolombiya’nın Casanare bölgesinde ilk petrol tesislerinin açıldığı 20 yıl öncesinden bu yana bölge nüfusunun yüzde üçünden fazlası ya öldürüldü ya da kaybedildi. Bu cinayetlerin arkasında, BP’nin petrol sahalarının yakınlarında faaliyet gösteren, orduyla bağlantılı paramiliter güçler bulunuyor. Bu arada BP, Kolombiya ordusuna bağlı, insan hakkı ihlalleriyle bilinen 16. Tugay’a mali destek sağlıyor.

Gilberto Torres, eşinin ve çocuklarının tehdit edilmesi üzerine ülkeyi terk etmek zorunda kalmış; BP’nin, kaçırılma sürecindeki sorumluluğunu kabul etmesi için şirkete dava açmış durumda.

British Museum’daki gerilla tiyatro gösterisinin oyuncularından Jess Worth, BP’nin sponsorluk anlaşmaları hakkında şöyle diyor: “BP’nin işlediği suçların cezasız kalması, kültür alanındaki müttefikleriyle doğrudan bağlantılı. Sponsorluk anlaşmaları, bu şirketin cinayet işleyerek ve hiçbir ceza almayarak faaliyetlerini sürdürmesine toplumsal zemin hazırlıyor.”

http://hyperallergic.com

http://newint.org

e-skop

 

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.