“Kese” Yerine “Kutu” Dediği İçin Şehir Tiyatroları’ndan Atıldı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

16f933004c02b6556857196e718cd278Özgürefe Özyeşilpınar, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nda 2006 yılında başladığı oyunculuk görevini 2013 yılına kadar başarı ile sürdürmüş, 10 ayrı oyunda oyuncu, 8 ayrı oyunda ise yönetmen yardımcılığı görevini başarı ile ifa etmiştir. Ancak 19 Aralık 2013’te Fareli Köyün Kavalcısı oyununda “kese’’ yerine ‘’ kutu ’’ dediği iddiası ile işine son verildi.

Oyunular Sendikası, dün Şehir Tiyatroları sanatçısı olan Özgür Efe Özyeşilpınar’ın görevine son verilmesi nedeniyle bir basın açıklaması yaptılar.

Türkiye tarihine “17 Aralık yolsuzluk operasyonu” olarak giren ve dönemin Halk Bankası Genel Müdürü Süleyman Aslan’ın evinde ayakkabı kutuları içinde bulunan 4.5 milyon dolar nedeniyle, “ayakkabı kutusu” o dönemde espri, karikatür ve eleştirilerin baş kahramanı olmuştu! İşte bu dönemde de “Fareli Köyün Kavalcısı” oyununda “kese”yerine “kutu” dediği iddiası ile Özgür Efe Özyeşilpınar’ın işine son verildi.

Oyuncular Sendikası yaptıkları basın açıklamasında, “Olayın cereyan etmesinin ardından Tiyatro Müdürü Salih Efiloğlu ve dönemin Genel Sanat Yönetmeni Hilmi Zafer Şahin tarafından üyemizin görevden alınmayacağı yönünde sendikamıza türlü sözler verilmiş ancak bu görüşmeler devam ederken üyemizin “istifa etmiş” gösterilerek kurumla ilişiğinin kesildiği şaşkınlıkla fark edilmiştir. Dönemin İstanbul Büyükşehir Belediyesi Yönetimi bununla da yetinmemiş, işine son vermiş olduğu üyemizi “göz önünde olmaması” şartıyla bir oyunda yardımcı yönetmen olarak görevlendirmiş, iş girişi yapılmak üzere yazışmalar yapıldığı dile getirilmiş ve ancak hiçbir şekilde geri alınmadığı gibi 2 aya yakın bir süre sigortasız çalıştırılarak haksız şekilde emeğinden faydalanılmıştır.

Bunun üzerine açtığımız işe iade davası lehimize sonuçlanmış, İstanbul 12’nci İş Mahkemesi üyemizin başından beri İstanbul Büyükşehir Belediyesi çalışanı olduğunu, taşeron iş ilişkisinin geçersiz olduğunu ve derhal işe iade edilmesi gerektiğine hükmetmiş ve bu karar Yargıtay tarafından da onanarak kesinleşmiştir.

Karardan sonra Özgür Efe Özyeşilpınar’ın kuruma geri alınacağı yönünde çeşitli sözler veren İstanbul Büyükşehir Belediyesi Yönetimi kararın kesinleşmesinden sonra dahi oyalama politikasını sürdürmüş, ancak yasal sürenin sonunda işe iade yapılmayacağını bildirmiştir. Olayın ardından göreve gelen kurumun mevcut Genel Sanat Yönetmeni Sn. Erhan YAZICIOĞLU ise üyemizin geri alımı için elinden gelen çabayı göstermiş ancak idarenin olumsuz tutumu nedeni ile bu girişimlerden de ne yazık ki bir sonuç alınamamıştır.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları İdari Yönetimi bugün dahi (kesinleşmiş mahkeme kararına karşın) üyemizi işe geri almadığı gibi mahkemenin hükmettiği tazminatları da ödemeyerek kesinleşmiş yargı kararlarını hiçe saymakta, maddi ve manevi olarak zor durumda bulunan üyemizin durumunu gün geçtikçe ağırlaştırmaktadır.

Üyemiz Özgür Efe Özyeşilpınar’ın Sendikamız Hukuk Birimi ile birlikte kararlılıkla sürdürdüğü hukuk mücadelesi, bugün birçok kurum tiyatrosunda usulsüz şekilde taşeron şirketler üzerinden istihdam edilen oyuncular ve teknik personel için emsal niteliğindedir.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları gibi 100 yıllık bir kurumun saygınlığına gölge düşüren İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni kınıyor, taşeron işçiliğe karşı Oyuncular Sendikası olarak başlatmış bulunduğumuz hukuk mücadelemizi üyemiz olsun olmasın tüm sanat emekçileri adına her alanda sürdüreceğimizi saygılarımızla bildiriyoruz.” dediler.

TemizMagazin

Paylaş.

Yanıtla