Şehir Tiyatroları “Barış” İstiyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

baris_stGeçtiğimiz yıl, 100. yaşını ‘yönetim krizi’ eşliğinde kutlayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları (ŞT), yeni sezonda ‘uzlaşma’yı sağlamış görünüyor.

Genel Sanat Yönetmeni Erhan Yazıcıoğlu, dün Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde yeni sezon repertuvarını açıklarken 2015-2016 sezonun temasının barış olduğunu söyledi. “Tiyatro barıştırır” sloganıyla açıklanan yeni sezonda 14’ü yeni olmak üzere 37 oyun sahnelenecek. Bunlar haricinde 9 adet çocuk oyunu da repertuvardaki yerini aldı.

Erhan Yazıcıoğlu ile yönetim kurulu üyelerinin hazır bulunduğu toplantıya İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür İşleri Daire Başkanı Abdurrahman Şen ile birlikte görevden alınması tepkiyle karşılanan ve geçtiğimiz Ağustos ayında yeniden ŞT Müdürü olan Salih Efiloğlu da katıldı. Erhan Yazıcıoğlu bu duruma “Sayın müdürüm kendisinin yokluğunda Şehir Tiyatroları’nı karıştırdığımı görmüş olacak ki, kurumu zapt u rapt altına almak için geri döndü.” sözleriyle ironiyle karışık bir atıf yaptı.

Erhan Yazıcıoğlu’nun toplantı süresince üstüne basarak birkaç kez vurguladığı ‘barış’ ve ‘uzlaşı’ teması, yeni sezonun tanıtım filminde de öne çıktı. “Şehir Tiyatroları sadece tiyatro yapar” ve “Tiyatro barıştırır. Tiyatro uzlaşma sanatıdır” gibi cümleler, tiyatrocular ile iktidarın son birkaç yıldır artan bir şekilde yaşadığı yönetim, baskı ve sansür krizlerini akla getiriyor. Nitekim yeni sezonun programına bu ‘uzlaşı’ anlayışı yansımış gibi. Yazıcıoğlu’nun dile getirdiği “Yeter ki sahneler açık dursun.” kaygısı repertuvara bakınca net bir şekilde görülüyor.

Reis Bey, Üç Kuruşluk Opera, Susuz Yaz

Samuel Beckett’ın Ders’i, Düğün Evi Oyun Evi ile İki Kadın oyunlarının çıkarıldığı repertuvara yıllar sonra Necip Fazıl’ın Reis Bey’i girmiş mesela. Üstelik Erhan Yazıcıoğlu’nun rejisörlüğünde. Bunun yanında Nazım Hikmet’ten Kuvayı Milliye Destanı da sezonun yeni oyunlarından. Üç Kuruşluk Opera belki de sezonun en önemli sürprizi. Bu yılın ‘konuk rejisörleri’nden, yıllar sonra Şehir Tiyatroları’na dönen Zeliha Berksoy sahneleyecek Brecht’in oyununu. Uzun süredir sahnelenmeyen Cyrano de Bergerac ve Metin Erksan’ın klasik filminden dolayı, neredeyse bir edebiyat eseri olduğu unutulan, Necati Cumalı’nın Susuz Yaz’ı yeni sezon repertuvarında öne çıkan oyunlar. Ayrıca, Shakespeare’in On İkinci Gece’si, Orhan Alkaya’nın yönetimiyle Gorki’nin Ayaktakımı Arasında’sı, Haldun Taner’in ‘efsane’ Devekuşu Kabare’si ve Turgut Özakman’ın Fehim Paşa Konağı da seyirciyle buluşacak. Şehir Tiyatroları’nda sezonun ilk oyunları 7 Ekim Çarşamba günü sahnelenecek.

Yeni oyunlar:

On İkinci Gece (Serdar Biliş), Devekuşu Kabare (Emre Koyuncuoğlu), Ayaktakımı Arasında (Orhan Alkaya), İki Arada Bir Yerde (Yıldıray Şahinler), Kuvayı Milliye Destanı (Hakan Yavaş), Fehim Paşa Konağı (Kemal Kocatürk), Üç Kuruşluk Opera (Zeliha Berksoy), Oyunun Oyunu (Ali Gökmen Altuğ), Cyrano de Bergerac (Mehmet Birkiye), Sonsuz Öykü (Arif Akkaya), Utanmazın Defteri (Bora Seçkin), Radyonun İçindekiler, Susuz Yaz, Reis Bey (Erhan Yazıcıoğlu).

Devam eden oyunlar:

Çürük Temel (Engin Alkan), Kerbela (Ayşe Emel Mesci), Cibali Karakolu (Nedret Denizhan), On İki Öfkeli Adam (Arif Akkaya) Terzi (Ragıp Yavuz), Komşum Hitler (Tolga Yeter), Sırça Hayvan Koleksiyonu (Yıldırım Fikret Urağ), Ölü Ordunun Generali (Nurullah Tuncer), Bir Yaz Gecesi (Aleksandar Popovski), Kısasa Kısas (Zişan Uğurlu), Vişne Bahçesi (Engin Alkan), Çin Kahvesi (Can Doğan), Sirke Tadında Böğürtlen Reçeli (Zuhal Ergen), Yolcu (Yıldırım Fikret Urağ), Ocak (Yıldırım Fikret Urağ), Lysistrata “Kadınlar Savaşırsa” (Kemal Kocatürk), İstanbul Efendisi (Engin Alkan), Zengin Mutfağı (Aslı Öngören), Türkiye Kayası “Bir Göç HikÂyesi” (Şükrü Türen), Vakti Geldi (Naşit Özcan), Ölü Adamın Cep Telefonu (Arda Aydın), Hayal-i Temsil (Yiğit Sertdemir), Şekerpare (Engin Alkan)

Zaman

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.