100. Doğum Yılında Haldun Taner Sempozyumu”

Pinterest LinkedIn Tumblr +

fft81_mf6596062Sanatçı Akpınar: – “Haldun Taner, insana bilgiyi tebessüm ettirerek öğretirdi”

İstanbul’da, gazeteci, öykü, tiyatro ve kabare yazarı Haldun Taner için, “Haldun Taner ve Kabare Tiyatrosu” konulu panel düzenlendi.

Pera Müzesi’nde, “100. Doğum Yılında Haldun Taner Sempozyumu” kapsamında gerçekleştirilen panele, oyuncu Metin Akpınar ve Zeliha Berksoy katıldı.

Akpınar, işe, “İnsanlar tiyatroya gitmiyor o zaman biz tiyatroyu onların ayağına götürelim” şiarıyla başladıklarını belirterek, “Vatan Kurtaran Şaban, benim için önemli ve değerlidir. Çünkü ilk başrolümü bu oyunda oynadım. Haldun Bey önce insan, sonra bilge, sonra yardımsever bir insandı. İnsana bilgiyi, tebessüm ettirerek öğretirdi. Bu yüzden o bu işi yaptı” diye konuştu.

Metin Akpınar, Taner’in yaşamından kesitler aktararak, “1938’de ülkede güneş battı ve karanlığa girdik. O gölge Haldun Taner’i de etkiledi ve Haldun Taner tüberkülozdan dolayı 4 yıl yattı. O karanlık odada kendini kitaba verdi. Kendini doldurdu ve müthiş bir sıçrama ile oradan ayrıldı” ifadelerini kullandı.

Dinleyicilerin sorularını da yanıtlayan Akpınar, “Kabarelerde abartı ne derecede olmalı” yönündeki soru üzerine, şunları kaydetti:

“Kabare bir dev aynasıdır, biraz büyütür her şeyi. Sivilceyi çıban yapıp, göze sokar gerçeği. Gerçeği öyle göze sokuyor ki adeta ‘siz böyle olmayın’ mesajı veriyor. Bu, böyle olmalı ama günümüzde bunu kaybettik çünkü estetik ve sanat kaygısı kalmadı. Bunun sebebi de yüzde 30 kentte yaşarken, geri kalan yüzde 70 kırsalda yaşıyordu. Bu yüzde 30 sürekli tiyatroya, baleye ve operaya giderdi. Şimdi ise kentte daha fazla kişi yaşıyor. Kırsal taraftan şehre gelen kısım, yanında getirdiği örf ve adetlerle bulunduğu yerdekileri etkiledi. O yüzden böyle bir durum ortaya çıktı. Bu iş sizlerde bitiyor, eğer sizler talep ederseniz arkadan gelen kesim bunu yapar.”

Akpınar, Türkiye’de kültürün gelişemediğini savunarak, “Tango, alt kültürden geldi, üst kültüre çıktı ve evrensel oldu. Caz bir cenaze merasiminde ortaya çıktı, üst kültüre çıktı ve evrensel oldu. Maalesef bizim kültürümüzde böyle gelişmeler olmadı. Alt kültürün gelişmesi, eleştirel ve laik aklı kullanması lazım” dedi.

Usta tiyatro oyuncusu Zeliha Berksoy da Taner’in Türk edebiyatının Çehov’u olduğunu söyleyerek, “Oyunculukta yazara inanmak önemlidir çünkü yazara inanıyorsanız, yolun yarısı tamamdır. Haldun Bey genç oyuncuları destekler ve değer verirdi. Kendisi bana da yol gösterdi. Bana yol göstermeyebilirdi” değerlendirmesinde bulundu.

Panelin moderatörlüğünü üstlenen Demet Taner ise 1967 yılında Vatan Kurtaran Şaban’da rol alan Metin Akpınar’ın olağanüstü bir oyunculuk sahnelediğini dile getirdi.

Tiyatro profesyonellerinin ve sanatçıların katılımıyla gerçekleşen sempozyum bugün yapılan oturumların ardından sona erdi.

Radikal

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.