Genco Erkal: Bu Gidişle Erdoğan Beni Gömer!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

gencoerkal13[Ceren Çıplak’ın Cumhuriyet’te yayınlanan Genco Erkal söyleşisinin bir kısmını yayınlıyoruz.] 1 Kasım erken seçimlerinden hemen sonra haberin çıktığı gün 4 Kasım’da Genco Erkal’la gazeteyi alıp kahvelerimizi yudumlamaya başladık Beyoğlu’nda. Kahvemiz sadeydi, ama gazetedeki haber kadar acı değildi çünkü Sabah gazetesine büyük puntolarla “Kimseyi dışlamadık, herkesi kucakladık” manşeti atılmıştı, ama bir şey unutulmuştu! Bu manşetin altına da kendilerini çürüten şu haber yerleştirilmişti: “Halkını aşağılayan sanatçılar!”… Dışlayan, kucaklamayan, hedef gösteren, kutuplaştıran bu “haber”de yer alan fotoğraflardan biri de Genco Erkal’dı… Ama Genco Erkal da artık şaşırmayanlardan olmuş… Hayret etmiyor, sitem etmiyor, ama sindirmiyor da. Sözünü sahnelerde, tiyatroyla söylemeye devam edecek elbette.

Kahve bitiyor, çay istiyoruz ve sohbete başlıyoruz:

– ‘Haber’de eleştiri sınırlarını aştığınız iddia ediliyor. Sınırı aştınız mı?

Her şeyi tahmin ediyorduk da bu kadar hızlı olacağını tahmin etmiyorduk.

Damarıma basıldıkça, böyle manşetler atıldıkça, AK troller üzerime saldırdıkça çok mutlu oluyorum! Güçleniyorum. Demek ki doğru yerdeyim diyorum, daha çok çalışıyorum. “Size bundan sonra ödenek vermeyeceğiz” diyen Kültür Bakanı, troller ve gazetelerde beni sinirlendiren her haber aslında bana güç veriyor.gencoerkal11

Bu iktidarın en önemli özeliiği ülkeyi bölmek ve “bizden – ondan” diye iki düşman kamp yaratmak. En tepedeki şahıs bütün politikasını benimkiler ve bunlar olarak ayırdı. Bunlar vals yapıyor, bunlar içki içiyor diye düşman yaratan o. En tepeden oluyor bunlar, iktidarını bundan besliyor.

Abartarak söylüyorum; bizim için “bunlar katli vacip” diyorlar. “Yok edilmeli, memlekette yaşatılmamalı” diyorlar. Eleştiriye hiç tahammülleri yok, mesele bu. Eleştiriyi aşağılama olarak anlıyorlar. Muhalifleri vatan haini olarak görüyorlar, hatta düşman olarak.

– Peki neye muhalifsiniz?

Bugünkü iktidarın, AKP’nin her şeyine muhalifim. Önerdikleri yaşama biçimine, felsefelerine, ekonomi ve politika anlayışlarına karşıyım. Sağcı ve muhafazakar düşünceye karşıyım. Benim varoluş nedenim politik tiyatro yapan biri olarak ileriye bakmak.gencoerkal12

Her şeyimize karışıyorlar; yaşama biçimimize… Vals yaptılar, şampanya içtiler diyorlar. Ya hu sanane! Çok enterasan. “Kızlı erkekli” bir ortamdan bile rahatsız oluyorlar. Böyle bir zihniyetin düşündüğü her şeye kökten karşıyım.

– Kökten karşıcı mısınız?

Kökten çağdaşım diyelim.

Felsefelerine de karşıyım dediniz. Peki nasıl bir felsefeleri olduğunu düşünüyorsunuz?

Kendilerini muhafazakar demokrat, müslüman demokrat olarak tarif ediyorlar. Hepsi uyuyor demokrat hariç. Muhafazakar ve müslüman kısmı çok iyi uyuyor. Demokrasi ise kendilerine göre demokrasi… Solcuların, muhaliflerin haklarını koruyup değer vermiyorlar.

Tüm insanlık tarihi bu tür baskıcı, muhafazakar iktidarlarla dolu.

Söyleşinin tamamına ulşamak için tıklayınız.

Paylaş.

Yanıtla