‘Gözlerimizi Açalım Vazifemizi Yapalım!’

Pinterest LinkedIn Tumblr +

oyun,1XaHvclmU0qpNXyVQWK09wCeren Çıplak’ın Cumhuriyet Gazetesi’nde yayınlanan yazısının bir bölümünü paylaşıyoruz.

Haldun Taner’in oyunlarından derlenen ‘Dün Bugün’ü sahneleyen Zeliha Berksoy, Taner’in yarım asır evvel yazdıklarının bugüne ‘ok gibi’ cevaplar verdiğini söylüyor.

Haldun Taner elinde deri çantasıyla neredeyse her gün saat 11.00’de Beyoğlu’ndaki Markiz Pastanesi’nde kahvesini içer, notlar alır akşam da Elmadağ’daki Divan Pastanesi’nde dostlarıyla, öğrencileriyle buluşurmuş. Bu buluşmalara katılanlardan biri de Zeliha Berksoy. Projelerini, tiyatroda yapmak istediklerini Haldun Taner’le paylaşan Berksoy, bugün Haldun Taner’in doğumunun 100. yılında “anlamlı bir hediye”yle bu kez sahnede buluşuyor ustasıyla… Berksoy’un kurucusu olduğu Tiyatro 2000, ustanın farklı oyunlarından derlenmiş “Haldun Taner Kabare ‘Dün Bugün’” adlı müzikal kabare gösterisi Zeliha Berksoy’un rejisi ile seyirci karşısına çıkıyor. Canlı orkestra eşliğinde oynanan oyunda Erdem Akakçe’nin yanı sıra, Alayça Öztürk, Selin Zafertepe, Utku Çorbacı, Uğur Arda Başkan, İpek Gülbir, Can Yılmaz rol alıyor.

Ortaoyunu stilinde

Yarın akşam 20.30’da Akatlar Kültür Merkezi’nde, 29 Kasım’da ise Caddebostan Kültür Merkezi’nde sahnelenecek olan müzikli güldürü türündeki yapım, Türk geleneksel oyun düzeni Ortaoyunu stilinde sahneleniyor. Berksoy, Taner’in yarım asır evvel yazdıklarının, bugüne adeta cümlesi cümlesine ‘ok gibi’ cevaplar verdiğini söylüyor:

“Oyundan bugüne denk düşmeyen bir sahne yok. Haldun Taner, Amerikan emperyalizmini, bugünkü liberal ekonomi içindeki şakşakçıları da anlatıyor. ‘Vatan Kurtaran Şaban’da bir kültür müsteşarı meselesi var. ‘Keşanlı Ali’de muhtarlar vesilesiyle oy toplama olayı var. Haldun Taner bize bugünü net bir şekilde eleştiriyor. Oyunlarında ‘kavram kargaşası’, ‘beyin yıkama’ hatta ‘algı operasyonu’ eleştirisi var. ‘Günün Adamı’ndaki final sahnesinde ihaleler meselesini anlatıyor çok sert bir şekilde ve şu tiradla bitiyor: ‘Gözlerimizi açalım, gerekeni yapalım.’

Sahnesizlik kavgası

Sanatçı ayrıca, Haldun Taner’in oyununu sergileyecek sahne imkânı bulamamaktan yakınıyor ve şu mesajları veriyor: “Ben de gözlerimizi açalım, gerekeni yapalım diyorum. Bunun mücadelesini, kavgasını veriyoruz. Tiyatroların bu sahnesizlikleri çok büyük yüz karası. Sanata, tiyatroya destek yok. Tam anlamıyla bir köstek var. Belediyeler sahnelerini tahsis etmekte cimri davranıyorlar. Sahne sıkıntımız var. Gözlerimizi açalım. Gerekeni yapalım.”

Zeliha Berksoy’un yönettiği ‘Dün Bugün’ adlı müzikal kabare gösterisi 29 Kasım’da Caddebostan Kültür Merkezi’nde sahnelenecek.

Cumhuriyet

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.