‘Hamlet’le dünyayı gezmek, büyük ikramiyeyi kazanmak gibi…

Pinterest LinkedIn Tumblr +

fft107_mf6395909[Bahar Çuhadar’ın Radikal’de yayınlanan Shakespeare’s Globe Theatre’ın üyeleri ile yaptığı röportajı paylaşıyoruz.] Shakespeare’in tiyatrosu, Shakespeare’s Globe Theatre’ın 2014 nisan’ından beri süren ve 197 ülkeyi kapsayan turnesi ‘Globe to Globe Hamlet’te bu akşam ve yarın sıra İstanbul’da. ‘Hamlet’ ile bugüne dek Afrika’dan Amerika’ya 130 ülkeyi dolaşan topluluğun beş üyesi bu tarihi turne boyunca yaşadıklarını Radikal’e anlattı.

Tarihin muhtemelen en ilginç ‘Hamlet’ projelerinden birinde, sıra İstanbul’da.

Shakespeare’s Globe Theatre’ın, Shakespeare’in 450’nci doğumgünü onuruna 2014 Nisan’ında başlattığı dev dünya turnesi bugüne dek 130 ülke gezdi. Turne kapsamında toplam 197 ülkede oynayacaklar. ‘Globe to Globe Hamlet’ adlı projeyle, 12 oyuncudan oluşan topluluk, Shakespeare oyunlarındaki gezici tiyatro kumpanyaları gibi sürekli seyir halinde. Bugüne dek ABD’den Uzakdoğu’ya, Afrika’dan Avrupa’ya 130 ülkeye ‘Hamlet’i götürdüler. Tarihi kalelerde, mülteci kamplarında, son teknolojiye sahip sahnelerde ya da yüz yıllık klasik tiyatro mekânlarında sahne aldılar. Karşılarındaki seyirci kimi zaman ülkelerine ilk defa yabancı bir tiyatro topluluğu gelen insanlar oldu, kimi zaman savaştan kaçan mülteci çocuklar, kimi zaman bölgenin yerli halkı, kimi zaman da Shakespeare ile çocukluk çağında tanışmış deneyimli tiyatro seyircileri…

201511091720_Amanda Wilkin_OsricOyunun yönetmenliğini aynı zamanda Globe Tiyatrosu’nun sanat yönetmeni de olan Dominic Dromgoole üstleniyor. İngiliz Tiyatro Ödülleri’nden Renee Stepham En İyi Gezici Tiyatro Sunumu Ödülü’nü alan oyuna 2015’in ocak ayında da Uluslararası Sahne Ödülü verilmişti. Canlı ve eğlenceli bir ‘Hamlet’ yorumu olarak tanıtılan oyunda, 12 oyuncu rolleri dönüşümlü olarak oynuyor. Yani oyunda –karakteri her seferinde biri üstlenecek şekilde- iki Hamlet, üç Ophelia, üç Gertrude, üç Horatio, üç Rosencrantz, üç Guildenstern var ve Hamlet’in sırdaşı Horatio ile haberciler Rosencrantz ile Guildenstern’ü kadın oyuncular canlandırıyor.

‘Globe to Globe Hamlet’in dünya turnesinin İstanbul ayağı bu akşam 20.30’da Zorlu Performans Sanatları Merkezi’nde başlıyor. Oyun yarın da (11 Kasım Çarşamba) saat 15.00 ve 20.30’da birer kere daha sahnelendikten sonra yoluna devam edecek. İstanbul’dan sonra rotayı Türkmenistan’a çevirecekler.

Oyun öncesi, ‘Hamlet’te ana rolleri üstlenen beş oyuncuya, Naeem Hayat, Ladi Emeruwa, Jennifer Leong, Phoebe Fildes ve Amanda Wilkin’e sorularımızı ilettik. Bu benzersiz ‘Hamlet’ deneyiminin nasıl bir şey olduğunu onlardan dinledik. Sorularımızı da tıpkı sahnede olduğu gibi ‘dönüşümlü’ yanıtladılar…

Shakespeare için tarihin en ‘küresel’ oyun yazarı diyebiliriz, ‘Hamlet’ için de ‘Shakespeare’in en popüler oyunu’ desek yanlış olmaz herhalde. ‘Globe to Globe Hamlet’ turnesiyle tüm dünyayı ‘Hamlet’ ile gezerek, kelimenin gerçek anlamıyla tarihi bir işe kalkışıyorsunuz. Dünyanın her yerinden insanlara Shakespeare ile dokunmak nasıl hissettiriyor size?

Naeem Hayat: Herkesi kapsayan, böyle macera dolu böyle bir şeyin parçası olmak inanılmaz derecede ayrıcalıklı hissettiriyor. Hepimiz bu projenin parçası olmaktan, yeni insanlarla buluşmaktan, yeni kültürlerle tanışmaktan dolayı çok şanslı hissediyoruz. Ama sanırım ne yaptığımızı ancak turneyi tamamladığımız zaman tam manasıyla idrak edeceğiz. Bittiğinde nasıl hissedeceğimizi kim bilir…

201511091724_Hamlet at Kourion Amphitheatre, Cyprus_5 July 2014 TT« 2014 Helena Miscioscia‘Hamlet’in 2015 senesinde hâlâ canlılığını koruyan bir tiyatro metni olmasını nasıl açıklarsınız? Sizce ‘Hamlet’ bugüne ne söylüyor?

Ladi Emeruwa: ‘Hamlet’ tüm bütünlüğüyle insan olmaya dair bir oyun. Performansı izleyen seyirciyle direkt olarak ilişki kuruyor. Oyunun temaları ailevi, politik ve felsefi. Böyle bir oyunun  her daim geçerli olması kaçınılmaz. ‘Hamlet’ oynamanın en etkileyici yanlarından biri, insanlara “Bu oyun sizce ne anlatıyor?” diye sorduğumuzda aldığımız envaiçeşit yanıtta gizli. Öyle ki seyircinin içinde bulunduğu kişisel, sosyolojik ve politik çevre, oyuna dair algısını etkiliyor. Geçen sene Ukrayna’da başkanlık seçimleri öncesinde oynarken adaylar Poroşenko ve Klitschko ön sırada birlikte izliyordu. Haliyle oyunun politik boyutu epey ön planda hissedildi.

Röportajın tamamına ulaşmak için tıklayınız.

Paylaş.

Yanıtla