‘Haramiler’ Gitti, Elde Var: Ali Baba ve 40!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

devletoperaDevlet Opera ve Balesi tarafından 1991’den beri ‘Ali Baba ve 40 Haramiler’ adıyla sahnelenen opera eseri artık ‘Ali Baba&40’ adıyla sahneleniyor. Sol.org’un haberine göre 2015-2016 sezonu için hazırlanan programda eserin adından ve afişinden ‘Haramiler” sözcüğü çıkarılmış durumda.

1989’da hazırlanan ve dünya prömiyeri 1991’de Ankara Devlet Opera ve Balesi tarafından gerçekleştirilen Ali Baba ve 40 Haramiler, 24 yıldır bu isimle sahnelendi. 24 Temmuz 2014’te Rengim Gökmen’in görevden alınması sonrasında, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdür ve Sanat Yönetmenliği görevine vekaleten getirilmiş olan Selman Ada’nın bestelediği, librettosunu Tarık Günersel’in yazdığı eser, 2015-2016 sezonunda Ankara, Mersin ve Antalya Devlet Opera ve Balesi tarafından programa alındı. Ancak ünlü eser, bu sezonda ‘Haramiler’ sözcüğü sansürlenerek, ‘Ali Baba&40’ olarak operaseverlerle buluşmaya başladı.

Eserin yeni afişi:alibabayeni

Eserin eski afişi:alibabaeski

Ali Baba ve 40 Haramiler adlı operanın bestecisi olan Selman Ada, Muhammed peygamberin doğumunu ve hayatını anlatan ‘Mevlid’i de bestelemişti. Selman Ada geçen yıl, Devlet Opera ve Bale personeline ‘tayt, kolsuz penye, şort, streç ve çivi topuklu ayakkabı giyme yasağı’ getiren genelgeye imza atmıştı. (Sol.org)

Radikal

Paylaş.

Yanıtla