Hollywood’un Yıldızları Hangi Oyunlarla Sahnede?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

hugh-jackman[Ayhan Hülagü’nün Zaman’da yayınlanan haberini paylaşıyoruz.]

Hollywood’un yıldız oyuncuları film yapmaya devam ederken tiyatroyu ihmal etmiyor. Daniel Craig, Shakespeare’in Othello’suyla sahnede; Hugh Jackman Nehir; Nicole Kidman ise Photograph 51 ile…

İki İngiliz’in Amerika rüyası

Shakespeare’in en gözde oyunlarından biri Othello. Kıskançlık, öfke, insan ruhunun gizemleri ve pişmanlık üzerine şahane bir trajedi. İnsanı merkeze aldığı için eskimeyen bir metin. Othello şimdilerde Broadway’de provada. Başrollerinde iki yıldız oyuncu var. Biri Skyfall serisiyle gişede rekorlar kıran Daniel Craig, diğeri Selma-Özgürlüğe Yürüyüş ile Oscar’da altın heykelciğe yürüyen David Oyelowo. Metni bilenlerin ana rolü tahmin etmesi güç değil. Biz yine de hatırlatalım. Kralı Oyelowo oynuyor, karısının kendisini aldattığına inandırıp cinnet haline sokan ise Craig. New Yok Theater Workshop’un projesi, yönetmen ‘Fun Home’ müzikaliyle Amerika’nın en prestijli sahne sanatları ödülü Tony’yi alan Sam Gold. Craig en son iki yıl önce ‘Betrayal’ oyunda rol almıştı. Uzun süredir gazetelere verdiği röportajlarda Broadway dışında bir sahneye çıkmak istemediğini söylüyordu. Hayali gerçekleşti. İki İngiliz’in bir İngiliz dâhisinin oyununa nasıl hayat vereceğini hep beraber bekleyip görelim diyeceğim ama nerede…

Mark Rylance, İspanya kralı oldu

Mark Rylance / V. Felipe

Sinema yaparken sahnede olan bir diğer oyuncu Mark Rylance. Bu sezon St. James Place ile Prone Gunman filmleriyle karşımıza çıkan üretken İngiliz aktör… Mark Rylance’yi sinemadan tanısak da köklü bir tiyatro geçmişine sahip. Her yıl en az bir oyunla sahneye çıkıyor. 20 yıldır Shakespeare’in kurduğu İngilizlerin en köklü tiyatrosu Globe’ta sahne alıyordu. Hatta geçen yıl dahi yazarın III. Richard’ında rol alıp hayli ödül toplamıştı. Şimdi farklı bir özel tiyatroyla (Duke of York’s Theatre) sahnede. Rol aldığı oyun bir dönem projesi, V. Felipe’nin hayat hikâyesi. V. Felipe, Avrupa tarihinde önemli bir isim. 17. yy. başında İspanya’ya krallık yapmış, ülkeyi veraset savaşlarına sokmuş bir lider. Tiyatro için hayli derin, ilginç bir figür. İki evlilik yapmış, son dönemlerinde sinir problemi yaşayıp nöbetler geçiren, trajik bir şekilde hayata gözlerini yuman karakteri, Rylance canlandırıyor. Richard’dan sonra yeni bir kralı oynamak çok da zor olmasa gerek.

Sahnede bir kovboy ve kardeş

Sam Rockwell / Aşk Delisi

Sam Rockwell güçlü bir filmografiye sahip. 10 yaşında televizyon dizisiyle setlere adım attı, o gün bugündür kamera karşısında. Seyirci onu sinemanın kült yapımlarından Yeşil Yol’daki (1999) psikopat mahkûm Bill Wharton olarak hatırlar. Her yıl en az bir filmle seyirciyi selamlayan oyuncu, Sam Shepard’ın Aşk Delisi’yle sahnede. Türkiye’de Aç Sınıfın Laneti, Vahşi Batı oyunlarıyla bilinen yazarın oyunu, terk ettiği kardeşine yıllar sonra dönen bir kovboyun hikâyesini anlatıyor. Dağılan bir aile, hayatları değişen iki çift ve koca bir dram… Sam Rockwell kovboy rolünde. Partneri ise Woody Allen’ın Pariste Gece Yarısı’nda rol alan Nina Arianda. Nina’nında Amerika’nın tiyatro Oscar’ı Tony’yi birkaç defa aldığını ekleyeyim. İkilinin iyi bir sinerji yakaladığı gelen haberler arasında.

Özel bir geceden sonra…

Hugh Jackman’ı tanıtmak için bir film referansı vermeye gerek yok. Hugh Jackman işte. Daha birkaç ay önce Türkiye’deydi. Gelmeden evvel ‘Ben Osmanlı torunuyum’ diyerek dikkatleri üzerine çekti, sesi kısıldığı için ertelenen gösterileri kapalı gişe tamamlayıp memleketine döndü. İzlediğimiz performansı ‘Hugh Jackman’la Bir Gece’ydi. X Man’den Sefiller’e popüler filmlerinin arka planını anlattığı, kişisel hikâyesine değindiği müzikli, danslı bir gösteri… Jackman bu gösteriye Broadway’da devam ediyor, şimdilerde ikinci bir oyunla sahnede. Oyunun adı: Nehir. Bu kez dans, müzik yok. Klasik bir drama. Bir kasabada hayatını devam ettiren balıkçının eşiyle yaşadığı ilişkiyi irdeleyen bir hikâye. Partneri İngiliz genç tiyatrocu Cush Jumbo.

Aslan Kral’ın yaşlı sesi

James Earl Jones / The Gin Game

Hollywood’un yıldızlarından James Earl Jones, film yapmaya devam ettiği gibi tiyatro sahnesinden de inmiyor. Yaşı: 84. Ancak maşallahı var. Geçtiğimiz yıl biri seslendirmesini yaptığı iki TV dizisinde yer aldı ama yine de tiyatroya ara vermedi. Bu sezon Broadway’de ‘The Gin Game’ adlı bir oyunla sahneye çıkıyor. Birbirine yaslanarak yaşamaya çalışan iki ihtiyarın hikâyesiyle… Broadway’de sahne alan oyun hayli ilgi görüyor. Geçtiğimiz sezon iki Tommy, üç Emmy ödülüne aday gösterilmişti. New York Times’ın izlenmesi gereken oyunlar listesinde ön sıralarda. Hayatının son demlerinde izlemekten ziyade dinlemek için tiyatrosuna gittiğimiz Müşfik Kenter gibi Aslan Kral’ı, Conan’ı ölümsüzleştiren o sesi dinlemek hayli keyifli olabilir. Ancak o şansı yakalamak için okyanusları aşmak şart.

Nicole Kidman, 17 yıl sonra sahnede…

– Nicole Kidman, Photograph 51 adlı oyunda DNA’yı keşfeden ekipten Rosalind Franklin’i canlandırıyor. Oyunun, Kidman’ın kariyerinde özel bir yeri var. 17 yıl sonra yeniden sahneye dönüyor. En son David Hare’in meşhur oyunu Blue Room ile sahneye çıkmıştı. Bilim tarihinde ismi pek zikredilmeyen bilim insanını The Guardian, hayli başarılı canlandırdığını söylüyor. Biz onların yalancısıyız. Not: Oyun Amerika’da değil, Londra’da sahneleniyor. İngiltere’de sahne almak da Hollywood yıldızları için başka bir gurur kaynağı, vitrindir.

 Sinema tarihinin en önemli filmlerinden biri Aşk Hikâyesi’nin başrol oyuncuları Ali MacGraw ve Ryan O’Neal, 45 sene sonra yeniden bir araya geldi. Filmin yapımcısı Nelle Nugent’ın, geçtiğimiz yıl oyuncuların Hollywood Reporter’a verdikleri bir röportaj için çekilen fotoğraflarını görmesiyle kurulan hayal gerçek oldu. İki oyuncu aşklarına Broadway sahnesinde devam ediyor. Tony’yi iki kez kazanan Gregory Mosher’in yönettiği oyun hayli ilgi görüyor.

 Star Wars’tan Anna Karenina’ya zengin bir filmografisi olan Keira Knightley, Amerika’da Roundabout Theater Company’de sahne almaya başladı. Oyunun adı: Thérèse Raquin. Sahnede teknelerin gerçek suda yüzdüğü, devasa şatoların inşa edildiği hayli büyük bir Broadway yapımı.

 Transformers serisinden tanıdığımız Julie White, Matthew Broderick ile Annaleigh Ashford ‘Sylvia’ adlı bir komedi oyunuyla ilk defa sahneye çıkıyor.

 Hollywood’un popüler simalarından Lindsay Lohan, İngiltere’de David Mamet’in üstlendiği ‘Bağla Şu İşi’ adlı satirik oyunla ilk defa sahne alacak. 27 yaşındaki oyuncu, 1988’de Madonna’nın da canlandırmış olduğu Karen adlı sekreter rolünü alacak.

 Zaman

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.