İZLEK: İstanbul’da Koreografi Alanında Emek İlişkileri Oturumları Başladı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

izlekHayal gücü ve teknoloji üzerinden günlük hayata farklı, sorgulayıcı ve düşündürücü bir gözle bakan amberFestival, bir kez daha Sanat ve Teknolojiyi İstanbul’da buluşturuyor. amber’15 Sanat ve Teknoloji Festivali, 6-15 Kasım 2015 Adahan İstanbul Oteli, İstanbul Bilgi Üniversitesi, Aksanat, İTÜ Taşkışla, İskele 47 adreslerinde düzenleniyor.

Dokuzuncu kez düzenlenen uluslararası amber’15 Sanat ve Teknoloji Festivali, bu yılki teması “Laboro Ergo Sum / Çalışıyorum Öyleyse Varım” ile ütopya ve distopyaların ötesine geçerek bugünkü gerçekliğimize dönüşen dijital devrimin iş ve emek dünyasında etkilerini konu ediyor.

Connecting Cities Projesi, In-Situ ve DECOL Kooperatif işbirliğiyle 6-15 Kasım 2015 tarihleri arasında gerçekleşecek olan amber’15 Sanat ve Teknoloji Festivali, Adahan İstanbul, Oteli, İstanbul Bilgi Üniversitesi, Akbank Sanat, İTÜ Taşkışla ve İskele 47 olmak üzere beş mekana yayılıyor. Sanatla yeni teknolojilerin kesişiminde sergiler, atölye çalışmaları, bu senenin teması etrafında düzenlenen paneller, performanslar ve özel etkinlikler, festival takipçileri ile buluşuyor. Festivalde bu yıl, Avusturya, Almanya, Birleşik Krallık, Belçika ve Türkiye’den sanatçı eser ve proje sergiliyor. Ayrıca, “Çalışıyorum Öyleyse Varım” teması, bir dizi panel ve oturumla sanattan, açık kaynağa, göçmen emeğinden geleceğin beden ve emek kavramlarına kadar geniş bir perspektifte tartışma gündeminde olacak. Festival kapsamında atölye çalışmaları, performanslar ve özel etkinlikler de yer alıyor.

amberFestival 6 Kasım Cuma akşamı festivale katılan sanatçıların da katılımıyla Adahan İstanbul Oteli Sergi Salonunda gerçekleşecek olan, Göçmen Emeği konulu panelle başlıyor. Açılışı takiben, ertesi gün 7 Kasım Cumartesi günü İstanbul Bilgi Üniversitesi santralistanbul Kampüsü Enerji Müzesi’ndeki festival etkinlikleri gerçekleşecek.

Avusturya, Almanya, Birleşik Krallık, Belçika ve Türkiye’den katılan sanatçıların eserlerinden oluşan LABORO ERGO SUM, IC Works, Marx 2.0, ve LABORO ERGO SUM-Kolektif Seçki olmak üzere 4 farklı sergi, Adahan İstanbul Sergi Salonu ve İstanbul Bilgi Üniversitesi santralistanbul Kampüsü Enerji Müzesi’nde 7-15 Kasım tarihleri arasında gezilebilecek.

Festival kapsamında dört oturumda performans sanatları alanını, koreografi başlığı altında emek ve yaratım üzerine beraberce düşünmeye ve tartışmaya davet eden bir oturumlar dizisi düzenleniyor. Bu oturumlar 2008-2009 yıllarında İZLEK adı altında düzenlenen, koreografik eserlerin ve dansla ilgili belgesellerin sanatçı, kuramcı ve diğer katılımcılar tarafından sunulup tartışıldığı buluşmaların devamı niteliğindedir. Özellikle kamusal alanda “izleyiciye konuk olma” ilkesiyle işleyen İZLEK, bilgi üretimine ve bellek oluşumuna, performans sanatları alanından katkıda bulunmayı amaçlıyor.

amber’15’in “Laboro Ergo Sum – Çalışıyorum Öyleyse Varım” temasıyla ilişkili olarak bu oturumlar, sanatçı-icracı ilişkisi, virtüözlük, zanaatkarlık, gayri maddi emek, gönüllülük, otonomi, güvencesizlik, esneklik, kolektiflik, çalışma koşulları, üretim biçimleri ve estetik ilişkisi gibi konuları ele alıyor.

Dans alanındaki dayanışma ve mücadele pratiklerini güçlendirmeyi amaçlayan İZLEK’in heyecan ve devinimi, bu buluşmalar sırasında üretilecek düşüncelerin hayata geçirilip, eyleme dökülmesinin gerekliliği ve aciliyetinden kaynaklanıyor. İZLEK’in programı şöyle:

I. Oturum: Kimin Sesi?: Koreograf-İcracı-İzleyici İlişkisi
Aydın Teker ve Gizem Aksu / Erinç Aslanboğa
Performans: Hallo!

08 Kasım Pazar 2015, 19:30 – İstanbul Bilgi Üniversitesi santralistanbul Kampüsü, Enerji Müzesi

II. Oturum Kolektifin İnşası
Hareket Atölyesi / Funda Özokçu
Film: Ülke/Yol-culuk/Hafıza

09 Kasım Pazartesi 2015, 19:30 – İstanbul Bilgi Üniversitesi santralistanbul Kampüsü, Enerji Müzesi

III. Oturum Mekân: Hayal, İnşa, Dönüştürmek, Paylaşmak
ÇAK (Çıplak Ayaklar Kumpanyası) / Berna Kurt
Video Seçkisi

13 Kasım Cuma 2015,  19:30 – İstanbul Bilgi Üniversitesi santralistanbul Kampüsü, Enerji Müzesi

IV. Oturum Var Olmak ve Görünür Olmak İçin Örgütlenmek
Genç Koreograflar Etkinliği / Sanatta Görünürlük Festivali
Film/Performans: Etkinlik Seçkisi

15 Kasım Pazar 201, 19:30 – İstanbul Bilgi Üniversitesi santralistanbul Kampüsü, Enerji Müzesi

Sanat ve Teknoloji Festivali (amber) ’15 için daha fazla bilgi almak için tıklayınız.

Paylaş.

Yanıtla