Maltepe’de Sanat Herkes İçin

Pinterest LinkedIn Tumblr +

ayşe sipahioğlu[Metin Boran’ın Maltepe Belediyesi Kültür ve Sanat Koordinatörü Ayşe Sipahioğlu ile yaptığı ve Evrensel’de yayınlanan söyleşiyi paylaşıyoruz.]

Maltepe Belediyesi Türkan Saylan Kültür Merkezi, Kültür ve Sanat Koordinatörü Ayşe Sipahioğlu, kültür merkezinde, sinemadan tiyatroya, edebiyattan müziğe, resimden heykele her türlü kültür ve sanat etkinliklerini Maltepelilerin ayağına getiriyor. Ücretsiz olan bu etkinliklerde popüler olan olmayan her sanatçının üretimlerini seyirci-izleyiciyle buluşturuyor. Her gün mutlaka bir etkinliğin olduğu kültür merkezinde birisi çocuklar için olmak üzere iki adet kütüphane bulunuyor. 2016 yılında sinema, tiyatro ve belgesel dalında festival hazırlıklarını sürdüren Sipahioğlu, çalışmaları için; “Biz demokratik değerleri yaşam biçimi olarak tercih etmiş bir belediye anlayışına sahibiz, bu etkinliklerle burada bir anlamda farklı kültürleri birbirine yaklaştırıyoruz”  diyor ve heyecanla yaptıklarını ve 2016 yılında gerçekleştirecekleri etkinlikleri anlatıyor.

Maltepe Belediyesi sanat koordinatörlüğüne nasıl başladınız?

Belediye Başkanımız Ali Kılıç, 2014 yılı mart ayında başkanlığı kazanmasıyla birlikte kültür sanat alanında önemli projelerini Fikret Otyam’a açıyor, Otyam da beni öneriyor. Ardından Ali Başkan ile görüştük, sanat alanında neler yapabileceğimizi konuştuk, bu alanda her konuda desteğini sunabileceğini söyledi, anlaştık. Şu an gördüğünüz gibi belediyemizin kültür sanat etkinliklerini gerçekleştirdiği Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde çalışmalarımızı yürütüyoruz.

Daha önce Maltepe ile bir araştırmanız oldu mu? Sanat etkinliklerini programlarken bir ölçünüz var mı? 

Tabii, Maltepe’yi ilçe olarak biliyordum ancak sanat ve kültür alanında bu kadar boşluk olduğunun farkında değildim. Kültür merkezi açılınca buraları bilen iki arkadaşımla mahalleleri dolaştık, ilçemizde yaşayan yurttaşlarımızın sosyolojik ve kültürel yapılarını tespit etmeye çalıştık bu insanların gündelik hayatının ne kadar monoton geçtiğini ve kültürel etkinliklere karşı bir açlığın varlığını gördük. Mesela Küçükyalı Mahallesi ile Gülsuyu Mahallesi arasındaki kültürel eşitsizliği de fark ettik. Buralarda yaşayan insanlarımızın beklentilerini dinledim. Kültürel ve sanatlar eğilimlerini yokladım. Gülsuyu Mahallesi’nde Kürtler ve Aleviler yoğun olarak yaşıyor, yaşamsal ve insani bir değeri olan Alevi kültürünün önemini öne çıkaran etkinler oluşturmaya çalıştım. Mesela bu yıl ilk defa bir Zazaca oyun sahnelemeyi planladık.

HER ETKİNLİK HALKA ÜCRETSİZ

Hedef kitlenizde kimler var? 

En başta, kültürel etkinliklerin uzağında yaşadığını düşündüğüm kadınlar ve çocuklar var, sonra gençler ve üniversite öğrencileri bu kesimlerin mutlak olarak ilgi duyacağı etkinlikler organize ediyoruz. Mesela konserler klasik müzik de var, halk türküleri de, caz da var, sanat müziği de. Tiyatroda da öyle; yerli oyun yazarlarından dram, komedi türünde oyunlar, sonra yabancı yazarlar da var. Bizim için önemli olan hayatı, insanı, gerçeği yansılasın, sorgulasın, eleştirsin, düşündürtsün ölçütümüz bu. Çocuk seyircilerimiz için hafta sonraları mutlaka çocuk oyunları oluyor, atölyeler yapılıyor. Bu arada kültür merkezimizde her etkinlik halka ücretsiz olarak sunuluyor.

MALTEPE’DE KÜLTÜR MEKANI ÇOK AZ

Peki, etkinliklerinize halkın ilgisi nasıl? 
Programımızın içeriği, ilçemizde yaşayan yurttaşlarımızın etnik kökeni ve dinsel eğilimleri, sanata yaklaşımları ve beğeni düzeyleri göz önüne alınarak oluşturulduğu için halkımızın ilgisi çok yoğun oluyor, bazı etkinliklerin davetiyeleri ilk haftada bitiyor örneğin. Biz mahallelerimizde yaşayan her kesime hitap edecek renklilikte bir program hazırlanmasına özen gösteriyoruz. Çünkü Maltepe’de kültürel etkinlik mekanı yok denecek kadar az, bu sebeple belediyeye büyük görev düşüyor ve biz bu ihtiyacı karşılamak için kendimizi sorumlu hissediyoruz. Bir burada bir anlamda farklı kültürleri birbirine yaklaştırıyoruz, buna burada yaşayan insanların da meylettiğini, ilgi gösterdiğini fark ettik. Çünkü her kesimden yurttaşımızın kendinden bir şeyler bulacağı sanat etkinliklerini öne çıkarıyoruz.

FİKRET OTYAM MÜZESİ HAZIR

Peki önümüzde nasıl bir etkinlik programı var öğrenebilir miyiz? 

Bu yılın sonuna kadar önemli konserler var, şu an da Değerli Sanatçı Aysun Akbulut’un sergisi var, aralık ayında Türkiye’nin Picasso’su sayılabilecek Yusuf Nuş Edirne’den sergi getirecek. Fethiye Müzik Köyü bir konser verecek. Yaklaşık otuz farklı profesyonel tiyatro grubu gösteri yapacak. Ispanya’dan Flamenko Topluluğu gelecek. Özcan Alper’in Rüzgarın Hatıraları filminin galası burada yapılacak. Bunların dışında aralık ayının ilk haftasında gezi eylemlerinin sembolik ismi Ziya Azadi’nin çok önemli bir gösterisi olacak. Aralık ayında çok önemli bir gösteri de Genco Erkal ile Kamarata birlikte sahneye çıkacaklar ve Askerin Öyküsü’nü seslendirecekler.

Noel sonrasında Küba’dan bir dans grubu gelecek. Yedi Tepe Yedi Dil adında çeşitli etnik grupların bir araya gelerek kurdukları bir koro farklı dillerden şarkı ve türküler söyleyecekler. Bu ayında sonunda etnik müziğin bir diğer ustası Zeynep Karababa’nın konseri olacak. Ardından Ali Erkay Tiyatrosu Zazaca bir oyun oynanacak, bunu çok önemsiyorum çünkü burada ilk defa farklı bir dilden bir oyun sergilenecek.

2016 yılında ise diğer etkinliklerimizin yanı sıra üç farklı festival planladık, ilki Vecdi Sayar ile birlikte 7-13 Mart tarihleri arasında yapacağımız I. Maltepe Film Festivali olacak. 21-27 Mart tarihleri arasında Dünya Tiyatrolar Günü dolayısıyla bir hafta Maltepe Tiyatro Günleri adıyla gösteriler gerçekleştirilecek. Nisan ayında ise belgesel filmcilerle ortak olarak Maltepe I. Belgesel Günleri gerçekleştirilecek. Ocak ayında Kaliforniya’dan bir resim sergisi gelecek. Şubat ayında Burhan Yıldırım Roboskî üzerine bir sergi açacak. Mayıs ayında iki büyük sanatçı geliyor, Kemal Genç  ve Ahmet Aslan bu iki insan aynı zamanda ressam,  Rotterdam’dan eserlerini getirecekler ve burada büyük galeride sergileri olacak açılış sonrası bir konser verecekler.  Şubat ayının ilk haftasında geniş katılımı hedefleyen bir çocuk şenliği planladık. Mayıs ayında Sivas faciasında kaybettiğimiz Müzisyen Hasret Gültekin sergisi açılacak. Ayrıca haziran ayında şairin ölüm yıl dönümünde büyük bir Nâzım Hikmet sergisi açılacak, bunun da çalışmaları sürüyor.

Son olarak şunları söyleyeyim; Burada bir Türkan Saylan Müzesi kurmak için çalışmalara başladık. Fikret Otyam Müzesi hazırlıkları bitti. Müzemiz, Otyam’ın adına yaraşır bir büyüklükte olacak ve müzenin içinde farklı sanat dallarında kurslar ve atölyeler yapılabilecek mekanlar da yer alacak.

Evrensel

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.