Oyun Oynama Cesareti

Pinterest LinkedIn Tumblr +

robenMimesis Haber/

Uluslararası Eğitimde Drama Birliği (IDEA) başkanı Avusturalya’lı drama uzmanı Robin Pascoe’nın 27 Kasım 2015 Dünya Yaratıcı Drama Günü hakkında yazdığı bildiriyi okuyabilirsiniz. Çağdaş Drama Derneği tarafından yayınlanan haberi okuyucularımızla paylaşıyoruz.

Oyun Oynama Cesareti

Medya yayınları bizlere gereksiz ölümlerin, karmaşanın ve karanlık amaçların sıkıntılı ve acı dolu haberlerini getiriyor. 24 saatlik haber döngüsü yaşamlarımızın içine ulaşıp güvenliğimizi tehdit ediyor.

IDEA üyeleri olarak, insanın yaşam akışında anlatılacak öykülerin yer aldığını; bu öykülerden yola çıkan drama, tiyatro ve eğitimin bu acıyı yaşayan insanların teselli edilmesinde ve sağaltımında güçlü yollar olduğunu hatırlamak önemlidir. Bombalar düşerken toplanmaya ve çalışmaya devam eden Mostar Gençlik Tiyatrosunun performanslarını hala unutamıyorum. Sandy Hook silahlı saldırısına denk gelen Mercury Fur oyunun New York yapımı gala gecesinde genç bir tiyatro yönetmeninin seyircilere yaptığı konuşmayı anımsıyorum:

Mercury Fur tiyatral bağlamda trajedi olarak tanımlanabilir, yani olayların izleyenlerde bir katharsis yaratmaya dönük olarak yapılandırıldığı bir türdür. Fakat bugün trajediyi yaşamlarımızda sıklıkla başımıza geldiği gibi herhangi bir yapı ve anlam olmadan deneyimledik. Bu karanlık bir oyundur fakat çevrede var olan aydınlığın daha açık görülebilmesi için karanlıktır. Biz tiyatro sanatçılarının görevi daha gelip geçici olan bir şeyi araştırmaktır: aydınlık. Karanlık boyunca yollar açmak biz sanatçıların işi olmalı.

IDEA’da bizler bu kaygılı dünyayı yatıştırmak adına benzer anıları paylaşıyoruz. Dünyanın drama, tiyatro ve eğitime hiçbir zaman bu kadar ihtiyacı olmamıştı. Drama, tiyatro ve eğitim dünyaya kendimizi görmemize izin veren bir ayna tutar. Drama, tiyatro ve eğitim belli önemli soruların provalarını gerçekleştirmek için dünyayı hareketlendirirken bunu da kurgunun verdiği güven yoluyla sahneler.

Drama, tiyatro ve eğitim karanlık içindeki aydınlıktır. Oyun çocukların yaşamında çok önemli bir yere sahiptir. Genç insanlar oyun yoluyla kendilerini, kendi yaşamlarını içinde yaşadıkları dünyayı keşfetmeyi öğrenirler. Her yaştan ve her yerden insan için oyunun önemli olduğunu unutmamalıyız. Yaşam ne kadar ciddi ve odaklanmış olursa olsun- yoksulluk içinde yaşayan ve mülteci olarak yollarda olan insanların varlığına karşın- aynı zamanda gülmeye şakalaşmaya ve bir araya gelmeye de ihtiyaç var. Böylece insanlığımızı bulabilir, birbirimizi ve dünyamızı anlayabiliriz. Drama, tiyatro ve eğitim insani bir bağ kurmak için buluşma noktalarıdır.

Böyle zamanlarda drama ve tiyatro eğitmenleri olarak bizler oyun oynama cesaretini daha yüksek sesle dile getirmeliyiz. Dünyada gördüklerimize karşılık vermek adına doğaçlamanın ve düşünceleri keşfetmenin değerini dünyaya anımsatmaya ihtiyacımız var. Mücadeleyi ele alan, sıkıntılı yaşam ve koşullara insani yanıtlar öneren oyunlar yazmaya ve oynamaya ihtiyacımız var. Amacı olan oyunları öğretmeye ihtiyacımız var. Her şeyden fazla çocuklarımızın oyun oynamasına izin vermeye ihtiyacımız var.

Günlük haberlere verilecek en iyi olası yanıt Drama, Tiyatro ve Eğitimdir

Robin Pascoe
IDEA Başkanı 2013-2016

Çevirenler

Zeki Özen İhsan Metinnam
ÇDD Yönetim Kurulu Üyesi ÇDD Yönetim Kurulu Üyesi

Paylaş.

Yanıtla