Ankara’da Adı Sokağa Verilen Aziz Sancar’a: Kararı Reddedin

Pinterest LinkedIn Tumblr +

azizsancar[1908 yılı tarihli ilk Hamlet çevirmeni Abdullah Cevdet’in ismiyle anılan sokağın isminin kaldırılarak yerine Aziz Sancar isminin konması üzerine.]

Ankara Barosu’na kayıtlı avukatlardan Sedat Vural, 2015 Nobel Kimya Ödülünü kazanan Prof. Dr. Aziz Sancar’ın isminin Ankara’da bir sokağa verilmesine karşı çıkmasını istedi. Aynı sokağın isminin daha önce değiştirilmesi kararının mahkemeden döndüğünü belirten Avukat Sedat Kural, Sancar’ın bu talebi reddetmesini istedi.

Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi, Çankaya’da bulunan Abdullah Cevdet Caddesi’nin isminin ‘Aziz Sancar Caddesi’ olarak değiştirilmesini oybirliği ile kabul etti. Avukat Sedat Vural ise kabul edilen bu değişikliğe tepki gösterdi.

Avukat Sedat Vural, 2005 yılında aynı gerekçelerle, Abdullah Cevdet Caddesi’nin adının Yusuf Halaçoğlu olarak değiştirilmesine ilişkin Ankara Büyükşehir Belediye Meclis kararının tarafınca açılan dava sonrası iptal edildiğini ve temyiz ve karar düzeltme taleplerinin de reddedildiği bilgisini verdi.

Anayasal hükümlere göre herkesin mahkeme kararlarına uymak zorunda olduğunu kaydeden Vural şunları kaydetti: “Gerekçeleri kesinleşmiş mahkeme kararı ile gerçekçi ve geçerli bulunmayan Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin aynı gerekçelere dayalı bu meclis kararı; hukuk devletine, hukukun üstünlüğüne, insani, tarihi ve bilimsel etik kurallarına aykırılığı yanında, görev suçunu da oluşturur. Hukuki süreci başlatmadan, hukuk bilgisini 40 yıldır ülkesi ve halkının çıkarları, insan, çevre ve hayvan hakları konusunda büyük bir kısmı lehe sonuçlanan davalar açan; sizin gibi yurttaşlığından onur duyduğum, yaşam andım Türkiye cumhuriyeti kurtuluş ve kuruluş ilkeleri adına: hukuki, insani ve bilimsel hiç bir haklı gerekçesi bulunmayan bu kararı reddediniz.”

Cumhuriyet

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.