Çocuk Oyuncuların Biberonuna Kahve Kondu mu?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

oyuncularsendikası7938aOyuncular Sendikası tarafından bebek ve çocuk oyuncuların çalışma şartları konusundaki bir tartışmaya dair yapılan açıklamayı yayınlıyoruz.

Çocuk Oyuncular Hala Olumsuz Şartlarda Çalıştırılıyor!

Dizi setinde bebeğin biberonuna kahve koyulması üç yıl önce yaşandı. Bugünkü durum da iç açıcı değil, çocuk oyuncular hala hukuka aykırı şekilde çalıştırılıyor.

15 Aralık’ta İstanbul Üniversitesi’nde düzenlenen konferansta sendika Başkanımız Meltem Cumbul’un konuşmasından alınan 6 aylık bebeğe biberonla kahve içirilmesi örneği kamuoyuna yansımış ve tartışma yaratmıştır. Öncelikle şunu belirtmek isteriz ki, bu olay yaşanmış bir olaydır ve İLO ile ortak gerçekleştirdiğimiz ve çocuk oyuncular için yasaya özel madde eklenmesi ile sonuçlanmış olan kampanya için hazırlanan raporlarda da yer almıştır. Bu nedenle 3 yıl önce yaşanmış ilgili olayın kamuoyunda bugün yaşanmış olduğuna yönelik oluşan algıyı düzeltmek isteriz. Ancak 23 Nisan 2015 tarihinde çocuk oyuncularla ilgili İş Kanunu 71. Maddeye ilişkin kanun değişikliği yayınlanmasına rağmen hala setlerde yetişkinler gibi çocuk oyuncular ve bebekler de kendi fiziksel ve ruhsal kapasitelerini zorlayacak şartlarda çalıştırılmaya devam edilmektedir.

Oyuncular Sendikası olarak Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile birlikte 2011 yılından bu yana çocuk oyuncularınve setlerdeki bebeklerin çalışma şartlarının düzeltilmesi için çaba gösteriyoruz.

Bu çalışmalar çerçevesinde 2011-2013 yılları arasında Türkiye’de reklam, televizyon, sinema ve sahne sanatlarına görev alan çocukların ve bebeklerinailelerinin tamamına yakını ile görüştük. Ayrıca yönetmenler, çocuk oyuncu koçları, geçmişte çocuk oyunculuk yapmış yetişkinler ve set çalışanı arkadaşlarımız ile de ayrı ayrı görüşmeler yaptık. Bebeğin biberonuna kahve koyulması olayı iş bu çalışmalar esnasında, yani 2011-2013 yılları arasında tarafımızca öğrenilmiştir. Üstelik bu elim olay bize yansıdığı tarihten de önce yaşanmış olduğundan bir daha yaşanmaması için var gücümüzle çalışmamız gereğini bir kez daha ortaya koymuştur. Bu bağlamda ilgili olayın günümüzde devam eden diziler ile herhangi bir bağlantısı söz konusu değildir.

Ne var ki çocuk oyuncuların ve hatta bebeklerin çalışma koşulları ve özellikle çalışma saatleri hala birçok sette olmaması gereken ağırlıktadır. Bu yönde bize gelen ihbarları büyük bir süratle değerlendirmeye almakta ve ilgililer ile görüşerek çocuklarımızın çalışma koşullarının ihtiyaçlarına, yaşlarına uygun ve insani bir düzeye çekilmesi için yoğun bir mesai harcamaktayız.

Çocuk oyuncular konusunda ilgili haberlerden sonra farkındalık geliştiren ve tepkisini dile getiren herkese, bu konuda somut bir adım atmak ve çalışmalarımıza destek vermek üzere kapımız ardına dek açıktır.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

OYUNCULAR SENDİKASI

 

Paylaş.

Yanıtla