Devrim mi, Sanat mı?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

sevinOkyay[Sevin Okyay’ın Birgün’de yayınlanan yazısının bir kısmını paylaşıyoruz] Evveleski, sanatçı tanımına hak kazanmayan insanların ‘devrimci’ etiketini yapıştırmak suretiyle bu saflara katılmalarını onaylamamışımdır. Ama bu inancım, siyasi kişiliklerini bastıra bastıra ön plana çıkarsın ya da çıkarmasınlar, bence yanlış siyasi görüşler benimsemiş olan ya da sanatçılığını istismar ederek onları ön plana çıkaran kişilere antipati duymamı da engellemedi. Jorge Luis Borges’in ve öğrencisi Alberto Manguel’in bu konuda çarpıcı yazıları vardır. Eh, Arjantinli olduklarına göre ve tüm dünyanın hayran kaldığı yazarlardan kimini yakından tanıdıklarına göre, şaşacak bir şey yok.

Peki, bu şimdi nereden çıktı diyeceksiniz? Uzun zamandır, bazen kenardan köşeden bulaşsam da, kültür-sanat köşemde kültür-sanat hudutları dahilinde kalmaya çalışıyorum. Bu köşelerin doğrudan siyasete açık olmaması gerek diye düşünürüm. Böyle bir yazı yazmak istiyorsan, başka bir köşe bulursun. Ama şimdi bakıyorum da, günün (aslında, dünün) sanat sayfaları baştan aşağı siyaset kesilmiş.

Önce, Can Dündar ile Erdem Gül’ün tutuklanmaları meselesi var, tabii. Bizim okuduğumuz gazetelerin hepsinde bunu görüyoruz. Örneğin Cumhuriyet kültür-sanat sayfasında Dünya Yazarlar Birliği P.E.N.’in protestosundan, P.E.N. Türkiye Başkanı Zeynep Oral’ın açıklamasından, hatta Dündar ile Gül’ün Altın Kelebek Ödül Töreni’ne de tutuklanmak suretiyle damgalarını vurmasından söz edilmiş… Gülben Ergen ödül alanlara Dündar’dan selam göndererek büyük alkış almış. Sedat Ergin ve Doğan Şentürk de bu selama katılmışlar.

Sonra Ayşen Gruda geliyor. 52. Antalya Film Festivali’nden Yaşam Boyu Onur Ödülü alan Gruda (Erden Kıral ve Kayhan Yıldızoğlu ile birlikte), ödülünü, mülteci dramının başlıca simgesi Aylan bebeğe adadı. Sanatçı, “dünya çocuğu” Aylan’ın okula bile gidemeden aramızdan ayrılışını “hırslı politikacı amcaları ve teyzeleri”nin hanesine yazıyor. Festivalin konuğu Catherine Deneuve ise Paris halkından bir mesaj iletti: “Korkmayacağız.” Bu arada, Tate Britain’in galeri kısmının BP sponsorluğunu protesto eden eylemciler tarafından işgal edildiğini de hatırlatalım, haberler arasındaydı.

Yazının tamamını okumak için tıklayınız.

Paylaş.

Yanıtla