Eksik Etek, Yılmaz Güney Sahnesi’nde

Pinterest LinkedIn Tumblr +

37730Son yıllarda giderek artan kadın cinayetlerine farklı bir pencereden bakarak yazılmış bir oyun ‘Eksik Etek’. Çocuk yaşta zorla evlendirilenleri, kadına yönelik şiddeti, tacizi, tecavüzü ve kadın cinayetlerinin temelini hazırlayan birçok konuyu bünyesinde barındıran tek kişilik bir tiyatro oyunu. Oyunu yazan ve sahneye taşıyan Tiyatro19 Sanat Yönetmeni Yasemin Yanar Karameşe, oyun içerisinde farklı karakterlere bürünüyor.

Onu babası rolünde izlerken karşınıza sürpriz karakterler olarak çıkabiliyor. Eksik Etek için Yasemin Karameşe, “Aslında tam da sözün bittiği yerde başlar Leyla’nın, Leylaların hikâyesi… Yüzyıllardır, kuşaklar ötesinden bizimledir. Sadece kahramanlar, zaman ve mekânlar farklıdır. Biz bitti sansak da bu bir aldatmacadır. Hikâyeler hep yazılır, önemli olan onları okumaktır” diyor. Kadın hakları savunucusu gibi gözükenler için ise “Onlar başımızın tacıdır; Anadır, bacıdır, yârdır… Hep korumak, sahiplenmek (!) isteriz kendimizce değil mi? Ama ortada, sokaklarda kaldığında ise ötekileştirdiklerimiz arasında en ön sıradadır artık onlar… Ne oldu anaya, bacıya, yâra… Nerde kaldı kadın haklarınız?” diye konuşuyor.
Daha önce farklı sosyal konularla da seyirci karşısına çıkan Tiyatro19, genelde çalışmalarını doğaçlama olarak üretiyor. Bu oyunda da zaman zaman doğaçlama interaktif bir boyut alıp seyirciyle de diyaloğa geçiyor. Yaklaşık bir saat süren dram türündeki oyun 13 yaş ve üzerindeki izleyici kitlesine hitap ediyor. Oyun bu ay 13 Aralık Pazar günü Yılmaz Güney Sahnesi’nde saat 19.00’da ve 19 Aralık Cumartesi günü saat 20.00’de olmak üzere iki kez sahne alacak.

Evrensel

Paylaş.

Yanıtla