HÜ Ankara Devlet Konservatuvarı Halka Açılıyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

hu-ankara-devlet-konservatuvari-halka-aciliyorHÜ ADK, MÜSAM ile yeni bir atılım hazırlığında. Konservatuvar yayınları canlandırılacak. Nota basım ve yayım merkezi oluşturulacak, çalgı yapımı konusunda da hazırlıklar var.
Türkiye’nin müzik ve sahne sanatları alanındaki öncü kurumu olan Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı bünyesinde kurulan Müzik ve Sahne Sanatları Araştırma ve Uygulama Merkezi (MÜSAM), müzik ve sahne sanatları alanında birçok yeniliği hayata geçirmeye hazırlanıyor.

Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuarı’ndan bir grup girişimci öğretim üyesinin çabalarıyla kurulan ve temel amacı müzik ve sahne sanatları alanında eğitim, araştırma ve yayın yapmak olarak özetlenebilecek MÜSAM, Türkiye’de önemli bir boşluğu doldurmayı hedefliyor. 1936 yılında kurulan ve kurulduğu günden bu yana opera, bale, tiyatro ve müzik alanında dünya çapında birçok sanatçı yetiştiren Konservatuvarın gerçekleştireceği projelerin ülkemizin kültür-sanat hayatına büyük katkı sağlaması bekleniyor.

HALKA AÇIK KURSLAR

MÜSAM halka açık çalgı ve sahne sanatları kursları düzenleyecek. Sahip olduğu seksen yıllık büyük birikimle konservatuvarın birbirinden değerli ve yetenekli öğretim kadrosunun hizmet vereceği kurslar, MÜSAM’ın halka ulaşmasındaki en etkili kanallardan biri olacak. Katılım için herhangi bir yetenek sınavının uygulanmadığı ve belli bir seviyenin aranmadığı kurslarda, her yaştan bireye amatör müzik ve sanat eğitimi verilecek. Müzik ve sahne sanatlarının birçok alanında sertifika programları da düzenleyerek sanatla amatör düzeyde ilgilenenlere profesyonel eğitim alma imkanı sunacak olan MÜSAM, Konservatuvarın toplumla buluşmasını sağlayarak nitelikli sanat eğitiminin yaygınlaşmasına öncülük edecek.

NOTA BASIM VE YAYIM MERKEZİ

Merkezin faaliyetleri ve gerçekleştirmeyi planladığı projeler hakkında bilgi veren MÜSAM Müdürü Sanatçı Öğretim Elemanı Kamer Güngör, uluslararası alanda bir nota basım ve yayım merkezi olmanın MÜSAM’ın hedefleri arasında ilk sırada yer aldığını belirtti. Merkezin 1930’lu yıllarda başlayıp 1965 yılına kadar faaliyet gösteren ve müzik eğitimine birçok önemli yapıt kazandıran Konservatuvar Yayınları’nı yeniden hayata geçirmeyi amaçladığını ifade eden Güngör şunları söyledi:

“Bu kapsamda telif hakları alınan birçok Türk bestecisinin elyazması halinde bulunan yapıtı edisyon haline getirilerek yayımlanacak ve bu alanda eşsiz bir kütüphane oluşturulacak. Böylece Türk bestecilerine ait bu yapıtların dünya sahnelerinde seslendirilmeleri ve sergilenmeleri için ilk adım atılmış olacak. Türk bestecilerinin eserlerinden oluşan böylesine büyük bir müzik kütüphanesi, MÜSAM’ın ülkemizin kültürel değerlerine duyduğu saygının bir işareti olarak gelecek kuşaklara bırakacağı en değerli armağanlardan biri olacak”.

Bunların dışında müzik ve sahne sanatlarının birçok alanında yazılacak kuramsal nitelikte kitapların merkez tarafından basılıp, dağıtımının yapılacağını söyleyen Güngör, ulusal ve uluslararası düzeyde organize edeceği kongre, panel, konferans, bilgi şöleni, atölye çalışmaları, ustalık sınıfları ve yarışmalar gibi bilimsel-sanatsal etkinliklerle de önde gelen merkezler arasında yer almayı hedeflediklerini belirtti.

ÇALGI YAPIMI VE ONARIMI

MÜSAM’ın hayata geçirmeyi planladığı projeler arasında çalgı yapımı da yer alıyor. Merkez birçok Türk ve Batı müziği çalgısının yapımı için gerekli AR-GE çalışmalarıyla birlikte üretime geçmeyi hedefliyor. Konservatuvar, bünyesinde var olan çalgı yapım atölyelerinin büyük bir altyapı desteği sağlayacağı proje kapsamında, ülke çapında önemli bir girişime imza atmaya hazırlanıyor. MÜSAM, konservatuvarın çalgı yapımı ve onarımı konusunda sahip olduğu tecrübeyi de arkasına alarak, bu alanda yapacağı atılımlarla uluslararası bir merkez olma yolunda ilerlemeyi hedefliyor.

Sanattan Yansımalar

Paylaş.

Yanıtla