‘İlaçlanan’ Festival Yeni Evinde

Pinterest LinkedIn Tumblr +

gencoÜç gün sonra AKM’de başlaması planlanan Antalya Tiyatro Festivali, AKM yönetiminin ‘ilaçlama’ mazeretiyle özel bir salon olan Lara Kervansaray Oditoryum ve Kongre Merkezi’ne taşındı. Rutkay Aziz, Levent Üzümcü ve Genco Erkal sansür çabasına tepkili.

Bu yıl 7-15 Aralık tarihleri arasında Antalya Kültür Merkezi’nde (AKM) yapılması planlanan 2. Antalya Tiyatro Festivali’nin rezervasyonları, AKM yönetimince iptal edildi. Rutkay Aziz, Genco Erkal, Levent Üzümcü ve Taner Barlas gibi tiyatro oyuncularının oyunlarıyla konuk olacakları festivale rezervasyon iptali için AKM yönetiminin gerekçesi ise “ilaçlama”. Festivalin düzenleyicisi Panda Organizasyon’un yöneticisi Kaan Sebkektay, ilaçlama işleminin üç gün süreceği bilgisini aldıklarını aktararak, diğer günlerde salonu kullanmayı talep ettiklerini ancak bu önerisinin kabul edilmediğini söyledi. Sebkektay, salonun festivale verilmemesinin gerçek sebebini araştırdıklarında, gerçek sebebin “Gezi’ye katılan muhalif sanatçıların” da festivale konuk olması olduğunu anladıklarını ifade etti. Bunun üzerine görüşlerine başvurduğumuz Rutkay Aziz “Can Dündar ve Erdem Gül’ün mesleklerini onurlu biçimde yaptıkları için tutuklanmalarıyla festivale sansür girişimini mevcut iktidarın bahane bulmaktaki marifetine bağlarken, Levent Üzümcü ise “Bunu yapanlar gelecekte iyi anılmayacaklar” dedi. Kendisine hızlıca yeni sahne bulan festival ise Lara Kervansaray Oditoryum ve Kongre Merkezi’nde düzenlenecek. Festival kapsamında ‘İstibdat Kumpanyası’, ‘Bir Delinin Hatıra Defteri’, ‘Adalet Sizsiniz’, ‘Basit Bir Ev Kazası’, ‘Shirley’ ve ‘Fosforlu Cevriye Müzikali’ oyunları sahnelenecek.

RUTKAY AZİZ:

Bu iktidar bahane bulmayı iyi bilir

“Nasıl ki Can Dündar’la Erdem Gül’ü son derece onurlu bir biçimde mesleklerini yerine getirdikleri için tutukladılarsa, AKM’yi de ilaçlama bahanesiyle vermediler festivale. Bu iktidar bahane bulmakta zaten maharetlidir. Bütün bunlar yasaklamanın, yıpratmanın, sansürün bir başka şekli. Sanat ve kültür alanında iktidarın yıllardır uyguladığı bir yıldırma yöntemi. Ama hiçbir zaman bizi yıldıramadıkları gibi yine yıldıramayacaklar.”

GENCO ERKAL:

Muhalif sanatı engelleme çabası

“Üç yıldır her fırsatta önümüzü kesmeye çalışıyorlar. Gezi’den sonra, Kültür Bakanlığı’nın tiyatrolara verdiği ödenekten Gezi’ye destek veren tiyatroları mahrum etmesiyle başlamıştı. Etkinliklere, festivallere katılacak isimlere bakıp engeller koymaya kalkıyorlar. Antalya gibi bir kentin belediyesine yakışmayan bir tutum. Bu, muhalif sanatı engelleme çabasıdır. Biz seyircimizin ilgisine güveniyor, sığınıyoruz. Onlar istediklerini yapsınlar.

LEVENT ÜZÜMCÜ:

‘Tarih onları ibretle anacak’

“Bütün hikâye siyasi bir ortaklığın, siyasi bir birlikteliğin faça vermemesi durumu. Ama hem bireysel hem de kitlesel hafıza bu tarz şeyleri unutmaz. Sanatı ve sanatçıyı hayattaki duruşuna göre ayıracak kadar batağa batmış siyasi kimlikler günümüzdeki gazetelerin değil, gelecekteki tarihin ibretle anacağı isimler haline geleceklerdir. Yazık. Biz tiyatromuzu yapacak mekânı her yerde buluruz. Bunu yapanlar iyi anılmayacaklar.”

Cumhuriyet

Paylaş.

Yanıtla