Kürt Tiyatrosu ‘Destar’ ile Gelişiyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

destar-tiyatro-toplulugu-manset[Jin Haber Ajansı’ndan Öykü Dilara Keskin’in haberinin bir kısmını paylaşıyoruz.] Kürt tiyatrosunu geliştirmek için kurulan Destar Tiyatro’dan Berfin Zenderlioğlu, “Kürt tiyatrosunu daha görünür kılmak istiyoruz. Önceliğimiz Kürtçe oyunlar yapmak. Tiyatronun kendisi politik bir eylem biçimi zaten, hayatın içerisinde ne varsa bizim oyunlarımızın konusunu da onlar belirliyor” dedi.

Toplumda yaşanan olayları, izleyicilere anlatmanın ve hissetmenin yolu bazen sanattan geçiyor. Sanat dalları anlatılmak istenen konuyu izleyici ve dinleyiciyi etkileyerek, duyarlılığının gelişmesini sağlıyor. Bu durumu sağlayan bir tiyatro topluluğu ise 2008 yılında Mîrza Metîn ve Berfin Zenderlioğlu’nun öncülüğünde kurulan Destar Tiyatro oldu. Destar Tiyatro, özellikle Kürt tiyatrosunu daha görünür kılmak isterken, oyunlarında toplumda yaşanan sorunları da göz önüne alarak sergiliyor. 2010 yılında Destar bileşenleri tarafından kurulan Şermola Perfomans’ta oyunlar düzenli olarak seyirciyle paylaşılıyor.

‘İnsanlar artık anadilinde yaşayabilmeli’

Destar Tiyatro’da yönetmenliğini Ayşenil Şamlıoğlu’nun yaptığı ‘Dil Kuşu’ oyunu anadil sorununu konu ediniyor. Pelin Temur’un yazdığı oyun anadilini yaşayamamanın sıkıntılarını, insanları nasıl ayırdığını anlatıyor. ‘Dil Kuşu’ oyuncusu Tülin Özen, insanların artık anadillerini özgürce konuşması ve yaşayabilmesi gerektiğini belirterek, “Artık herkesin bunu savunması gerektiğini düşünüyorum. Nasıl nefes almak, yemek yemek ve uyumak gerekiyorsa insanın varoluşu içinse anadilde aynı şekilde yaşamsal önemdedir” dedi.

‘Erkek egemen zihniyet hayatın her alanında’

Toplumda kadına yüklenen rollerin tiyatroya yansımasının yazarın bakış açısıyla ilgili olduğunu kaydeden Tülin, “Eğer erkek dünyasını onaylamışsa daha çok bu doğrultuda roller yükler. Ama onun da kadının yaşamın içinde olmasına engel oluşturanlara tepkisi varsa rolleri ona göre değiştirir. Erkek egemen zihniyet hayatın her alanında etkili olduğu için oyunları da etkiliyor. Kadına neyin yakışıp yakışmadığına karar verildiği ve kadının edilgen tutulduğu alanlar var. Ben de bu nedenlerden dolayı sıkıntılar yaşıyorum” ifadelerinde bulundu.

Yazının tamamını okumak için tıklayınız.

Paylaş.

Yanıtla