Medya ve Tiyatro Hiçbir Zaman İyi İlişkiler Kurmadı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

medya-ve-tiyatro-hicbir-zaman-iyi-iliskiler-kurmadi-94760-5[Birgün Gazetesi’nden Gülsen Candemir’in TAKSAV İzmir 4. Uluslararası Tiyatro Festivali kapsamında düzenlenen ‘Medya, tiyatro ve özgürlük’ paneli hakkındaki haberini yayınlıyoruz.] İzmir Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde gerçekleşen ‘Medya, tiyatro ve özgürlük’ konulu söyleşide BirGün gazetesi köşe yazarlarından ve Bizim Tiyatro’nun yönetmeni Zafer Diper ile HaberTürk Gazetesi köşe yazarı Ece Saruhan, sanat eleştirmeni Yaşam Kaya’nın kolaylaştırıcılığında, medya ile tiyatro arasındaki bağı ele aldı.

‘Her tiyatro bir ruh hastanesidir’

Köşesine tiyatroya dair her şeyi taşıyan Ece Saruhan, Türkiye’de tiyatro ile medya ilişkisinin hiçbir zaman iyi olmadığını söylerken, Gezi eylemlerinde sokaktan yana tavır alan sanatçılardan sonra, bu ilişkinin çok daha kötüye gittiğini ifade etti. Saruhan “Özellikle Mehmet Ali Alabora’nın oyunun Gezi’nin provası şeklinde lanse edilmesinden sonra tiyatro iktidarın ve medyasının hedefine oturtuldu. Ben o günlerde herhangi bir baskıya maruz kalmadım ancak bir süre sonra, sanatçıları korumak adına biz oto sansüre yöneldik. Kimsenin zarar görmemesi için biz bazı şeyleri yazmadık. Kovulmayı da göze alarak yazdım her şeyi, çünkü benim için sanat, hava gibi su gibi bir şey. Bir tiyatro açıldığında ruh hastanesi açılmış gibi hissediyorum. Medyanın tiyatroya bakış açısı maalesef aynen şu; bir dizi oyuncusu tiyatro açınca haber değeri oluyor, dizide oynamıyorsa olmuyor. Medyanın tiyatroya verdiği değer bu” şeklinde konuştu.

Umutsuzluk yok

BirGün yazarı Zafer Diper ise, medyadan önce halkın sanata ve sanatçıya ilgisi olmadığını söyleyerek, bunun aşılabilmesi için de örgütlü topluma ihtiyaç olduğunu ifade etti.

Tiyatronun her zaman düzene bir karşıtlık taşıdığını bu nedenle zor bir sanat olduğunu dile getiren Diper, muhalefet örgütlü bir güç haline gelmeden tiyatro medya ilişkisinin de iyi olmayacağını söyledi. AKP’nin sanata olan desteğini git gide çektiğini anlatan Zafer Diper, yıllardır destek aldıkları Kültür Bakanlığı’nın son üç yıldır çeşitli bahaneler ile desteğini çektiğini belirtti. Emek örgütlerinin de sanata gerekli desteği vermediğini söyleyen Diper, örgütlü şekilde durmadığımız sürece hiçbir alanı büyütmemizin de söz konusu olamayacağını anlattı. ‘Karamsarlık var umutsuzluk yok’ diyen Diper, yılmadan mücadeleye devam edeceklerini ifade etti.

Birgün

Paylaş.

Yanıtla