Mersin Tiyatro Derneği’nin Oyunlarına Milli Eğitim’den Yasak

Pinterest LinkedIn Tumblr +

mersin-tiyatro-dernegiMersin’de Mersin Tiyatro Derneği (METİD) üyesi tiyatro gruplarınca okullarda oynanan oyunlar, İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yasaklandı.

METİD tarafından yapılan açıklamaya göre Hayalicinas Tiyatrosu, Tiyatro Arya ve Tiyatro Agon adlı üç farklı grubun oynadığı oyunlar Milli Eğitim Müdürlüğü’nce yasaklatılmaya çalışıldı ancak Milli Eğitim Müdürlüğü İnceleme Komisyonu oyunların oynanmasında sakınca ya da eksik bulunmadı. 17 Kasım tarihinde İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün Kaymakamlıklar ve okul müdürlüklerine gönderdiği yazıda ‘Müdürlüğümüzce görülen lüzum üzerine’ ifadesiyle oyunların gösterimi yasaklandı. 30 Kasım’da METİD tarafından İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne yapılan ziyarette oyunlara getirilen yasağın nedenini sorulduğunda İl Milli Eğitim Müdürü “Öyle uygun gördüm” dedi.

METİD, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Devletin saygın makamlarından biri olan İl Milli Eğitim Müdürlüğünün ”Tekelci”zihniyete sahip kişilerin emellerine alet edilebileceğini düşünmemekle birlikte, sadece Mersin Tiyatro Derneği üyesi olan, okullara yönelik gösteriler yapan gurupların hedef gösterilmiş olması, olayın iç yüzünde bir komploya maruz kaldığımızın da bir göstergesidir. Kaygımız devlet kurumlarının bu komploya alet edilmesidir.

Ayrıca Derneğimiz üyesi gurupların İptal edilen oyunları, Devlet Tiyatroları tarafından sahnelenmiş, ödüllü, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığından maddi destek almış, UNESCO Somut olmayan kültürel miras kapsamında olan yüz akı oyunlardır.

Gerekli görülen lüzum üzerine ifadesi her anlama çekilebileceğinden, Derneğimizi ve bağlı bulunan gurupları zan altında bırakacağı, mesleki saygınlığımızı zedeleyeceğinden dolayı konunun açıklığa kavuşmasını, Valilik olurlarımızın tekrar verilmesini ve Kaymakamlıklar ile okul müdürlüklerinin tekrar bilgilendirilmesini talep ediyoruz. Mersin Tiyatro Derneği olarak bu ve benzeri durumların takipçisi olacağımızı bildiririz.”

Birgün

Paylaş.

Yanıtla