Sahne Otoriteyi Sorguluyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

17515[Önder Elaldı’nın Özgür-Gündem’de yayınlanan haberinin bir kısmını paylaşıyoruz.]

Uluslararası İzmir Tiyatro Festivali yarın start alıyor. Aziz Nesin’den Brecht’e Camus’dan Shakespeare’e birçok yazarın oyununun yer aldığı festivalde bireysel ve toplumsal özgürlüğü öne çıkaran ve otoriteyi sorgulayan oyunlar öne çıkıyorÖnder ELALDI4. Uluslararası İzmir Tiyatro Festivali yarın Gündoğdu Meydanı’nda sokak etkinliği ile başlıyor. Bu yıl özgürlük teması ile düzenlenen festival 4 – 14 Aralık tarihleri arasında 35 oyuna ev sahipliği yapıyor. Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat İçin Vakıf (TAKSAV) tarafından organize edilen festivalde deneysel komediden, kara komediye, hareket tiyatrosundan, dramaya kadar farklı birçok oyun sahne almaya hazırlanıyor. Festival komitesinden Mesut Güngör festivalin bu yılki temasını Türkiye halklarının bugün en çok ihtiyacı olan özgürlük isteğinden yola çıkarak belirlediklerini ifade etti. Güngör, festivalde bireysel ve toplumsal özgürlüğü öne çıkaran ve otoriteyi sorgulayan oyunların Aziz Nesin’den Brecht’e Camus’dan Shakespeare’e yerel ve uluslararası birçok oyunun sahne alacağını söyledi.

Şehrin sokaklarındayız

Festivalin dikkat çeken yönlerinden birinin de oyunları şehrin çok sayıda mekana yayması ile birlikte sokak oyunlarına önem vermesi olduğunu belirten Güngör, “Tiyatronun işlevi salonda ya da sokakta olsun oyunu seyirci ile hiç dolayımsız bir mesajın anlatımı sağladığı için önemli. Sokakta ya da salonda herhangi mekanda hızlı bir şekilde kentin herhangi bir yerinde oyunları sahneleyerek toplumla hızlı bir bağ kurabiliyoruz. Tiyatroyu sokağa taşımayı çok önemsiyoruz. Bu sene 5 tane sokak tiyatro ekibimiz var. Şehrin sokaklarında ve meydanlarında sahne alacaklar” diye konuştu.

İktidar karşıtlarının buluşması

İktidarın uygulamalarından en kötü şekilde etkilenen ve rahatsız olan kesimleri festivalde buluşturmak istediklerini kaydeden Güngör, festival olarak baştan beri tiyatro ve sanat camiasını kıskaca alan yasal düzenlemelere sanata yönelik baskı ve sansüre karşı olduklarını söyledi. İlk üç festivalde Kürtçe oyunların da yer aldığını sözlerine ekleyen Güngör, “Bu sene müracaat alamadığımızdan Kürtçe oyun yer almıyor. Ama festivalimizin çok kültürlü yapısını sürdüreceğiz” dedi.

Suriyelileri de katacağız

Festivalin farklı ülkelerden konuklarının olduğunu belirten Güngör; Romanya, Avusturya, Kıbrıs, İran ve Gürcistan’tan otoriteyi sorgulayan oyunların İzmirliler ile buluşacağını kaydetti. Etkinliklere kentte yaşayan her kesimden insanı katmayı amaçladıklarının altını çizen Güngör, “Kent merkezinde yaşayan çok sayıda Suriyeli göçmen var. Suriyeli göçmenleri de oyunlara katmaya çalışacağız. Ayrıca hiç tiyatro izlememiş insanları da festivale taşımak istiyoruz” dedi.

Festivalde öne çıkanlar

Panel, konferans, atölye ve forum etkinliklerinin de düzenleneceği festivalde “Kül – Kadın” oyunu da 6 Aralık’ta sahne alacak. Külkedisi masalından yola çıkan oyunda kadınlar masalı yeniden kendi bakış açılarıyla yazıyor. 7 Aralık’ta “Varolmayan Ayşe’nin Muhteşem Maceraları” oyununda şarkıcı olmak isteyen sıradan bir kadının hayalleri, açmazları, yakın çevresi ve klişelerle mücadelesi anlatılıyor. 12 Aralık’ta “P*rk” oyunuyla adaletin olmadığı bir ülkede, bir parkta filizlenen umut konu ediliyor. 12 Aralık’ta ‘Sokak ve Özgür Tiyatro’ forumunda ise sokak tiyatrolarının yaşadığı baskılar ile tiyatrodaki sansür tartışılacak. 4- 9 Aralık tarihlerinde “Sedef Ecer Tiyatro ve Transmedya Atölyesi” düzenlenecek. Aziz Nesin’in 100. yaş günü 2 ayrı oyun ile kutlanacak.

Devamı için tıklayınız.

Özgür-Gündem

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.