Sahne Sanatlarında Neler Oluyor?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Piri Kaymakçıoğlu

Son bir haftada (7-13 Aralık) ülkede gerginlik hız kesmeden devam ediyor. Süregelen çatışmalar, sokağa çıkma yasakları can kayıplarını ve hak ihlallerini beraberinde getiriyor, önemli kültür hazinelerinden Kurşunlu Camii –eski Aziz Teodoros Kilisesi- tahrip ediliyor. Bilhassa Diyarbakır Sur ilçesinde çatışmalar bir üst seviyeye çıkıyor. Rusya’yla yaşanan gerilim düşmeden Irak’a asker takviyesi ile bir diplomatik kriz daha vuku buluyor. Dünya genelinde ise gözler, tüm ekonomiyi etkileyecek FED’in 15-16 Aralık toplantılarına kilitlenmiş vaziyette. Peki bu dönemde sahne sanatları gündeminde öne çıkanlar neler?

Emre Kınay geçen hafta Tekirdağ Belediyesi’ne ait Yılmaz İçöz Sahnesi’nin durumuna isyan edip sorumlulara “Utanın” demişti.  Büyükşehir Belediyesi Emre Kınay’a cevabında varolan salonun ellerindeki tek salon olduğunu ve otuz yıldır hiçbir onarım ve değişikliğin yapılmadığını belirtmiş, zaman limiti sebebiyle sadece koltukları yenileyebildiklerini yazmış. İlk üç sıra koltuğun masa düzenine uygun tasarlandığını, aslında protokol olmadığını bildirmiş fakat belediye meclisi toplantılarında kullanıldığı anlaşılan bu koltuklar deri iken diğer koltukların neden kumaş olduğunu açıklamamış. Kulis ve sahne gerisinde bir tadilat yapılıp yapılmayacağına odaklanmak yerine Emre Kınay’dan sosyal demokrat bir belediyeye daha hoşgörülü eleştiriler yapması talep edilmiş. Emre Kınay ise eleştirisinin partilerüstü olduğunu söylüyor ve sahnelerdeki altyapı problemlerine dikkat çekiyordu. Tüm belediyeler ve kamu kurumları eleştiriler karşısında hemen tavır almak yerine, kentin ihtiyacına uygun tiyatro salonları sağlamalı.

Belediyeler ve sanatla ilgili bir diğer haber Konak, İzmir’den. Konak Belediyesi personeli, iş sözleşmelerinde elde ettikleri bir hak ile Süheyl ve Behzat Uygur Tiyatrosu’nun “Marko Paşa” oyununu aileleriyle birlikte ücretsiz izledi. İşçi hakları açısından çok önemli bir konu olan kültürel haklar iş sözleşmelerinde genelde gözardı edilir, Konak Belediyesi çalışanları ise kültürel bir hakkı iş sözleşmelerine sokabilmişler. Belediyeleri kültürel alana daha fazla yatırım yapmaları için zorlamaya devam etmek bu noktada çok önemli duruyor.

Rutkay Aziz “Adalet Sizsiniz” oyunundan sonra Adana’da avukatlarla biraraya geldi ve İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin kabul edilişinin 67. yıldönümü etkinlikleri kapsamında yaptığı konuşmada Can Dündar ve Erdem Gül’ü andı ve kültür-sanata da benzer bir saldırının olduğunu, kendilerine ya boya-badana işleri öne sürülerek -Antalya Belediyesi ile Antalya Tiyatro Festivali arasındaki tartışmayı kastediyor- ya da çok yüksek kira bedelleri istenerek salonlara alınmadıklarını, ancak bu saldırılara teslim olmayacaklarını söyledi.  Can Dündar’ın tutuklanmasına tiyatrocuların Genco Erkal dışında sessiz kalmasına karşı Rutkay Aziz’in çıkışı dikkate değer.

Antalya Film Festivali’nde En İyi Erkek Oyuncu Ödülünü alan Nadir Sarıbacak’ın konuşması A Haber tarafından sansürlendi. Sarıbacak konuşmasında “Memleketle ilgili dertlerim var. Bu filmden de hareketle çok güzel arkadaşlarım var benim farklı dilden, dinden, ırktan meşrepten, mezhepten ve hepsini aşk derecesinde seviyorum. Ve bizi ancaeşlik ve muhabbetin kurtaracağına inanıyorum. Muhabbet, gerçekten… Belki bir duble rakı ya da bir demlik çay…” demişti. A Haber’i sorumlu bir yayıncılığa ve uyguladığı sansür sebebiyle hem Nadir Sarıbacak’tan hem de izleyicilerden özür dilemeye çağırmak gerekiyor.

Tiyatro Gazetesi tarafından düzenlenen ve bu yıl ikincisi yapılan Anadolu Tiyatro Ödülleri sahiplerini buldu. Mimesis Sahne Sanatları Portalı’nın Tiyatro Haber Portalı dalında ödüle layık görüldüğü törende, Anadolu Tiyatro Ödülü Prof. Dr. Zeliha Berksoy’a, Yılın Tiyatro Adamı Ödülü Erhan Yazıcıoğlu’na verildi. Şehir Tiyatroları’ndan istifa etmesi gündemde olan Erhan Yazıcıoğlu konuşmasında  savaşa ve silahlanmaya ayrılan bütçenin binde birinin sanata ayrılmış olması halinde bugünkü kaosu yaşanmayacağını belirtti, insan hakları ve demokrasi vurgusu yaptı ve “Ciğerimi yediler ama bende yedek bir ciğer var” diyerek varolan baskılara direneceğinin ipuçlarını verdi.

Siz de atladığımı düşündüğünüz haberlerle ilgili bana ulaşabilir ya da yazı altına yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Paylaş.

Yazarın bütün yazıları için: Piri Kaymakçıoğlu

Yanıtla