Tiyatro Muhalif Bir Sanattır

Pinterest LinkedIn Tumblr +

kimizbozkir-elshadahmedov[Birgün Gazetesi’nden Hüseyin Şimşek’in TAKSAV’ın 20’ncisini düzenlediği Uluslararası Tiyatro Festivali’nde atölye çalışması yapan yönetmenler Kımız Bozkır, Azeri Elshad Ahmedov ve İranlı Omid Darvishi hakkında yaptığı haberi paylaşıyoruz.]

Omid Darvishi – Bossu ve Chalaguire metoduyla oyunculuk atölyesi

Beş yıldır Türkiye’de yaşayan İranlı Omid Darvishi, festivalde iki gün boyunca yaptığı atölyeyle katkı sundu. Darvishi: Sürekli ekip değiştirerek oyunlar sergiliyorum. TAKSAV aracılığıyla oluşturduğumuz atölyemizde festivale Çehov’dan katkılar sunmaya çalıştık. Her zaman kısıtlı imkânlar tiyatroyu daha da yaratıcı hale getirir. Çünkü insanlar çıkışı yeni yollar deneyerek bulur bu da insanı yaratıcı hale getirir. İran’da da durum böyle. İran tiyatrosu hakkında bilgi de veren Omid Darvishi: Absürd tiyatro, İran’da bir döneme damgasını vurdu. Postmodern oyunlar tek perdelik gösteriliyor. Türkiye’de bunun olması çok zor ama İran’da garip bir şekilde bu akım tuttu diyebiliriz. Türkiye tiyatrosu ise şu an bir dönüm noktasında. Yeni nesil hareketlendi ve kalıpları yıkan bir tarz benimsediler. Bu olumlu bir durumdur.

Elshad Ahmedov – Azerbaycan Tiyatro Poetikası

Azerbaycan tiyatrosu hakkında bilgi veren Elshad Ahmedov şunları söyledi: Ülkemizde özel tiyatro denen kurumlar ve yapılar bulunmuyor. 27 devlet tiyatrosu, 40 da halk tiyatrosu mevcut ve hepsi de devlete bağlı. Halk tiyatrosunun devlet tiyatrosundan farkı, bu yapılarda amatör oyuncular ve eğitim almamış kişiler oynuyor. Festivaldeki atölyemizde ise Azerbaycan tiyatrosunun dünü, bugünü ve yarını hakkında çalışmalar yaptık. TAKSAV’a teşekkürler tiyatro bayrağı altında insanları bir araya getiriyor. Farklı görüşlü insanları bir araya getirip hoşgörü kazandırıyorlar. Bunlar hakkında konuşma fırsatı bulduk.

Kımız Bozkır – Augusto Boal ve Forum Tiyatro

Tiyatronun muhalif bir sanat olduğunu söyleyen Kımız Bozkır ise tiyatroya ilişkin şunları anlattı: Tiyatro insana dokunmalıdır. Egemenlere, hükümetlere, krallara söz söyler. Engisizyon döneminde tiyatronun yasaklandığını ancak yüz elli yıl boyunca kilise çatısı altında oynanmaya devam ettiği hatırlanmalı. Tiyatro cadı bir sanattır ve ölümsüzdür. Yok edilmesi için önce insanın ortadan kaldırılması gerekir çünkü dünya üzerinde iki insan varsa tiyatro mutlak devam eder. Tarih boyunca olduğu gibi bundan sonra da politik ve muhalif kalacaktır. Atölyemizde ise Augusto Boal’i işledik. Brezilyalı tiyatro insanını ilk kez duyanlar oldu. TAKSAV, 20 yıl içerisindeki tüm festivallerinde oyuncuların ve yönetmenlerin halkla buluşması için her şeyi yaptı. Festival atölyelere alan açması bakımından da çok önemli bir görev üstleniyor.

Birgün

Paylaş.

Yanıtla