‘Türkiye’de Alternatif Tiyatro Zayıf Kalıyor’

Pinterest LinkedIn Tumblr +

680x365cc-ank-27-11-15-sanat5Tiyatro danışma kurulu üyesi Doç. Dr Tüzel Ezici, alternatif tiyatronun karşıt tiyatro olduğunu belirterek, “Dünyanın şuanki kaotik durumu alternatif tiyatroyu doğurmuştur” diyerek, alternatif tiyatronun Türkiye’de zayıf kaldığına dikkat çekti.

Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuarı Sahne Sanatları Bölümü TAKSAV, 20. Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali kapsamında “Türkiye de Alternatif Tiyatro ve Sanata Desteğin Dünü ve Bugünü” başlığı ile Ankara Devlet Konservatuar’ında konferans gerçekleştirdi. Konferansa Üniversite öğretim üyelerinin yanı sıra öğrenciler ve sanatsever katıldı. Konferansta ‘Alternatif tiyatro’ tartışıldı.

‘Alternatif tiyatro karşıt tiyatrodur’

Konferansa konuşmacı olarak katılan Tiyatro danışma kurulu üyesi Doç. Dr Tüzel Ezici ‘Türkiye’de Alternatif Tiyatro Araştırma Yorum ve Uygulamaların Bugünü’ konusu bünyesinde alternatif tiyatronun gelişimini anlattı. Ezici, “Alternatif tiyatro karşı tiyatro demektir, dünyanın şuanki kaotik durumu alternatif tiyatroyu doğurmuştur. Alternatif tiyatro feminist tiyatro, ezilenleri tiyatrosu, politik tiyatro, yoksul tiyatro, çok dilli ve kültürlü tiyatro kollarına ayrılıyor” dedi. Ezici, alternatif tiyatronun ilk örneklerinin İngiltere’de görülmeye başlandığına dikkat çekerek, alternatif tiyatronun amacı tiyatro ile beraber ‘Alternatif toplum’ yaratmak olduğunu söyledi.

‘Alternatif tiyatro geleneklere karşı çıkıyor’

Ezici, alternatif tiyatronun örneklerinin şuan birçok ülkede güçlü bir şekilde geliştirildiğini belirterek, İran, Rusya, Hindistan İngiltere gibi birçok ülkede devletinde mali desteğiyle alternatif tiyatronun büyüdüğünü belirtti. Ezici,”Alternatif tiyatro eski geleneklere bir alternatif olmuştur. Her yönüyle, o yüzden birçok ülkede hiçbir ulusun dili kullanılmadan tiyatro gerçekleştirilir. Tiyatronun bu özel durumu yapısı özellikle kendini belli etmiştir. Bundan dolayı Avrupa da çok güçlü bir alternatif seyirci kitlesi bulunmaktadır” ifadelerini kullandı.

‘Türkiye’deki alternatif tiyatro ötekileştirmeyi yoğun olarak işler’

Alternatif tiyatronun Türkiye’de zayıf kaldığına dikkat çeken Ezici, alternatif tiyatronun 1960’lı yıllarda politik gençlikle var olduğunu hatırlattı. Ezici, “Ankara sanat tiyatrosu bu tiyatronun saç ayaklarını atmıştır. 70’li 80’li yılların o politik süreci alternatif tiyatroya yoğun olarak yansımıştır. Türkiye’deki alternatif tiyatro daha çok, ötekileştirme unsurları, kadın ve göçmenlik konularına dikkat çekmeye çalışıyor. Bir yönüyle öteki kimlikleri içine alarak gelişiyor” dedi.

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.