Ai Weiwei, Danimarka Müzelerindeki İşlerini Geri Çekeceğini Açıkladı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

fft107_mf6941694 (1)Sanatçı ve aktivist Ai Weiwei, sığınmacıların eşyalarına ve paralarına en konulmasını öngören yasanın onaylanmasından sonra Danimarka’da bulunan iki müzeden işlerini çektiğini duyurdu. Çarşamba günü kişisel Instagram hesabından yaptığı bir açıklama ile tepkisini ve kararını açıklayan Ai Weiwei’nin takipçileri sanatçıya destek verdi.

Weiwei’nin Instagram hesabından yapılan açıklamada şu sözlere yer verildi;

Ai Weiwei Kopenhag’daki Faurschou Müzesi’nde yer alan ‘Ruptures’ isimli sergisini kapatmaya karar verdi. Bu karar, Danimarka hükümetinin mültecilerin değerli eşyalarına el koyma ve aile üyeleri ile bir araya gelmelerini geciktirmesini öngören yasa tasarısının onaylanmasından sonra verildi. Jens Faurschou sanatçının bu kararına destekliyor ve Danimarka hükümetinin, Avrupa ve Orta Doğu’da sürmekte olan günümüz dünyasının en büyük insani krizinin, sembolik ve gaddar tarafında olmayı, saygı dolu bir çözümün tarafında olmaya tercih etmesinden üzüntü duyuyor.’

Serginin küratörü Jennie Haagmann Associated Press’a yaptığı açıklamada, sanatçının derneği arayarak kararını bildirdiğini, normal şartlar altında Nisan ayına kadar sürecek olan serginin sonlandırıldığını söyledi. Mashable’da yer alan habere göre, Haagman aynı zamanda, ‘Bu gerçekten çok kötü, çünkü Ai Weiwei’nin sanatı özgürlük ve insan olmakla ilgili’ açıklamasında da bulundu.

Sanatçının Aros Müzesi’nde ‘A New Dynasty – Created in China’ sergisindeki işleri içinse müze yetkilileri sanatçının sosyal medyada ne paylaştığını bilmediklerini söylediler.. Müze yöneticisi Erlend Hoeyersten, Ai Weiwei’nin eleştirisini son derece saygı duyduğunu ancak hükümetin kararları yüzünden bir grup insanı cezalandırmanın mantıksız olduğunu düşündüğünü söyledi.

 Radikal

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.