Arzu Okay: Diyarbakır’a Gittim Çünkü Çocuklar Ölürken Sessiz Kalamazdım

Pinterest LinkedIn Tumblr +

fft107_mf6855992Sinema oyuncusu Arzu Okay, Paris’ten Türkiye’ye temelli dönüş yaptıktan kısa süren sonra barış yürüyüşüne katılmak üzere Diyarbakır’a geçti. Burada polisin sert müdahalesine maruz kalan ve plastik mermiyle yaralanan Okay, Diyarbakır’a nasıl ve neden gittiğini, orada yaşadıklarını anlattı…

Yılın son günü, Diyarbakır’da düzenlenen ‘Barış Yürüyüşü’nde polisin gazlı müdahalesiyle karşılaşanlar arasında, Türk sinemasının tanıdık isimlerinden Arzu Okay da var. Uzun süredir Paris-İstanbul hattında yaşayan, son olarak Görkem Yeltan’ın ‘Yemekteydik ve Karar Verdim’ isimli filminde rol alan Arzu Okay, kısa süre önce Türkiye’ye temelli dönüş yapmıştı. Diyarbakır’dan gelen fotoğraflarda, polisin plastik mermisiyle yaralanan isimlerden olan Arzu Okay ile Özlem Akarsu Çelik konuştu. Bianet’te yer alan haber/söyleşi şu şekilde:

‘Ölüm Değil Yaşam’ sloganıyla ve ‘Barışa Yürüyorum’ diyerek Bodrum’dan Diyarbakır’a giden ve 31 Aralık günü polisin TOMA’lı, gazlı müdahalesiyle karşılaşan ‘Barış Yolcuları’ arasında polisin plastik mermisiyle yaralanan bir isim vardı. Önce herkes isim benzerliği olduğunu sandı ama kısa sürede bu kişinin ünlü sinema sanatçısı Arzu Okay’ın ta kendisi olduğu anlaşıldı. Arzu Okay, 29 yıl yaşadığı Paris’ten Türkiye’ye taşınır taşınmaz, ayağının tozuyla gittiği Diyarbakır’ı ve izlenimlerini bianet’e anlattı.
“Orada olmak zorundaydım. Çocuklar ölürken sessiz kalırsam kendi çocuğumun yüzüne nasıl bakarım diye düşündüm” diyen sinema sanatçısı Arzu Okay, vahşete sessiz kalan sanatçılara da seslendi, “Başıma gelecekleri az çok tahmin ediyordum ve 60 yaşımda ilk kez polisin gazlı, sulu saldırısına maruz kaldım, plastik mermiyle yaralandım. İnsanın özgürlüğünden daha kıymetli kaybedecek neyi var? Sanatçı arkadaşlarımın para pul, şöhret kaybından korkarak yaşananlara mesafeli durmasını anlamıyorum. Özgürlük olmadan hiçbirinin kıymeti yok ki!”

ZULME ‘DUR’ DEMEK İÇİN GİTTİM
Sizin Paris’te yaşadığınızı sanıyorduk. Ne zaman geldiniz ve Diyarbakır’a gitmeye nasıl karar verdiniz?
Dünyanın her yerindeki saldırılar beni de etkiledi Paris’te. Etkilememesi ne mümkün! Etkilemiyorsa, o etkilenmeyenlerin ayıbı zaten. Hem bütün bu olanlar, hem de burada uzun süredir devam eden ilişkim, dönmeme vesile oldu. Ömrümün kalanını Foça’da geçireyim istedim. Geldiğimin üçüncü gününde kendimi Diyarbakır’da buldum.

Radikal

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.