Deniz Türkali: Vicdan Sahibi Herkes Akademisyenlerin Çağrısını Yapmalı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

deniz türkaliOyuncu Deniz Türkali ve dansçı Zeynep Tanbay, devletin Kürdistan’daki kuşatmasını ve barış isteyen akademisyenlerin linçe maruz kalmalarını değerlendirdi. “Bu suça ortak olmayacağız” dedikleri için Cumhurbaşkanı Tayip Erdoğan tarafından hedef gösterilen “Barış İçin Akademisyenler”in yayınladıkları bildiriyi desteklediğni belirten oyuncu Deniz Türkali, öncelikle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bildiriye dair hedef gösterici dilini “çirkin” bulduğunu ifade etti.

Bu dil, ülkenin belli coğrafyalarında söyleyenlerin işlerine yarasa da “Önemli olan bu dille uğraşmak ve buna cevaplar vermek değil. Asıl yapılması gereken barış” diyen Türkali, her iki tarafın bir araya gelerek sorunun masada çözmesi gerektiği üzerinde durdu.

‘Vicdan sahibi herkes akademisyenlerin çağrısını yapmalı’

Bu noktada ise imzacılardan biri olarak kendi muhatabının devlet olduğunun altını çizen Türkali, “Bu hükümet insanların oylarıyla geliyorsa, ona oy vermeyenlerin de eleştirilerini dinlemekle mükelleftir. Hükümet muhalefetin sesine kulaklarını açmalı” diye konuştu.
Türkali, hükümete bu eleştirilerini sıralarken savaşın bitmesini istemenin vicdanla ilgili olduğunu da ifade etti. Türkali, bunu da “Sanatçı olan ya da olmayan, vicdan sahibi olan her insanın kendi devletine akademisyenlerin yaptığı çağrıyı yapması şart. Bu hükümete oy vermiş olsun ya da olmasın vicdanlı olan herkes, gerçekten barış istiyorsa bu çağrıyı yapmalı” sözleriyle dile getirdi.

‘Ne yapıp edip müzakerelere başlanmalı’

Barış isteyenlere yönelik gerçekleştirilen linç kampanyalarında kendisinin de linç edildiğini söyleyen Türkali, “Savaşın olmasını isteyenler, yukarıdan destek görürse ve bu kadar toleransla karşılaşırlarsa, gözünü kan bürümüş insanlar linç eder” dedi.
Türkali, son olarak ne yapıp edip savaşın bitirilerek müzakerelere başlanması gerektiğinin altını çizdi.

Tanbay: Yaşananlar demokrasiden çıkma hali

AKP’nin 7 Haziran seçimlerinin ardından HDP’nin başarısını hazmedemediği için çok korkunç bir süreci başlattığını ifade eden Dansçı Zeynep Tanbay da Dolmabahçe Mutabakatı’nın yok sayılmasıyla çözüm sürecinin bitirildiğini kaydetti.
Yenilgiyi hazmedemeyen AKP’nin, bu nedenle HDP, Kürdistan ve Kürt halkına savaş açtığını söyleyen Tanbay, siyasi iktidarın devletin gücünü de arkasına alarak başlattığı bu çok tehlikeli savaşı “demokrasiden çıkma hali” olarak tanımladı.

‘Otoriter devletten, diktatör bir devlete doğru gidiliyor’

AKP’nin sıkıyönetim uygulamalarının aylardır devam ettiğini, ancak her şeye rağmen başarılı olamadığını kaydeden Tanbay, mevcut konumda ileri bir Türkiye’den söz etmenin mümkün olmadığını ifade etti. Tanbay, barış için çağrı yapan aydın ve akademisyenlerin sürekli hedef gösterilmesine ilişkin ise “AKP’nin ceberut yüzü ortaya çıktığı için hiçbir eleştiriyi kabul etmek istemiyor. Otoriter devletten, diktatör bir devlete doğru gidildiğini görüyorum” dedi.

‘Çocuklara Türkiye devletinin ordusu böyle karşılık vermemeliydi’

Tanbay, bugün Sur, Cizre ve kısmen Silopi’de devam eden devlet kuşatmasının sebebinin sadece hendekler olmadığını da vurguladı. Daha önce Diyarbakır’ın Sur ilçesine gittiğini aktaran Tanbay, bugün yaşanan tablo için “Sur’da 17 yaşındaki çocuklara Türkiye devletinin ordusu böyle karşılık vermemeliydi. Demokratik bir devletsen başka çözümler beklenmeli” dedi.

Diha

Paylaş.

Yanıtla