Ebru Nihan Celkan: İş Cinayetleri Yaşanırken Rahat Uyumasın İnsanlar

Pinterest LinkedIn Tumblr +

babil[Evrensel Gazetesi’nden Hakan Güngör’ün Ebru Nihan Celkan ile yaptığı söyleşinin bir kısmını paylaşıyoruz.] İş cinayetleri, kadın hakları, doğanın talanı… Bu konuların hepsinin bir oyunda bir araya getirilmesi; tüm bunlara dair tartışmalar için önemli bir katkı anlamına geliyor. Bunların birbirinden ayrılmaz sorunlar olduğu ve çözümün de ayrı ayrı olmadığı konusunda güçlü bir oyun ortaya koymak zor iş. Ebru Nihan Celkan’ın yazdığı ve yönettiği, Bulut ve Emek Sahnesi’nin ortak projesi olan “Babil”, bir gökdelenin inşaatında olup bitenler üzerinden gerçekçi bir üslupla toplumsal sorunları sahneye taşıyor. Oyunda önce gökdelenin inşasına, sonra temizliğine, ardından da satış sürecine tanık oluyor seyirci. Tüm bu aşamalarda insanın ve doğanın nasıl hiç sayıldığı, inşanın çoğu zaman nasıl da insana ve doğaya rağmen sürdüğü gözler önüne seriliyor. Aylin Alıveren’in yardımcı yönetmen, Özlem Karadağ’ın dramaturg olarak katkı sunduğu Babil’de; ışık tasarımı Alev Topal’a, kostüm Çağla Yıldırım’a, dekor ise Murat Duraklı ve Serkan Kavurt’a ait. Defne Halman, Deniz Celiloğlu, İbrahim Ersoylu, Mensur Zirek, Murat Mahmutyazıcıoğlu, Pınar Yıldırım ve Zeynep Çelik Küre’nin oynadığı “Babil”i, işçi sınıfının sahnedeki temsilini ve oyunun ortaya çıkış sürecini, oyunun yazarı ve yönetmeni Ebru Nihan Celkan’la konuştuk.

TOPLUMSAL SORUNLAR BAŞROLDE

Celkan, metni kaleme almasında birbiri ardına haberleri gelen iş cinayetlerinin etkili olduğunu belirtiyor. “İnşaat, son 10-12 yılın lokomotif sektörü. Maalesef çok hızlı bir gündemde yaşıyoruz ve iş cinayetleri basında yeterince yer bulmuyor. Oyun da iş cinayetlerinin ardındaki süreçte neler oluyor sorusu üzerine ortaya çıktı” diyor Celkan. Bir iş cinayetinin ardından inşaatın kaldığı yerden devam ettiğini söyleyen Celkan,“Bu trajik olayların üzerine hayatlar kuruluyor ve o hayatlarla devam ediyorlar. Sakat doğuyor bütün inşaatlar, bütün hayatlar. Burada bir bağ var, bu bağı nasıl gösterebilirim diye düşünürken böyle bir oyun yazmaya karar verdim” diye konuşuyor.

Oyunda toplumsal ve siyasal sorunların başrolde olmasının ekip olarak tercihleri olduğunun altını çiziyor Celkan. Sahnelenen diğer oyunlarında da toplumsal barışa, kadına yönelik şiddete dikkat çektiklerini hatırlatıyor. “Bizim çok güçlü bir dramaturji ekibimiz var. Ayşegül Altınay, Özge Ertan ve Fatih Artvinli’den oluşuyor. Her biri kendi alanında uzman, öğretim üyesi. Dolayısıyla onlardan çok destek gördük. Bu proje üzerinde Derya Kösecioğlu, Özlem Karadağ ve Aslı Odman’dan destek aldık. Projenin başından beri bizimle beraberlerdi. Toplumsal sorunlara dair vurgularda önemli yönlendirmeleri oldu” ifadelerini kullanıyor.

Söyleşinin tamamını okumak için tıklayınız.

Paylaş.

Yanıtla