Hababam Tepkili: Tarihe Mermer Kaplama

Pinterest LinkedIn Tumblr +

antik tiyatroAntalya’daki Aspendos’ta olduğu gibi Muğla’nın Fethiye ilçesindeki Telmessos antik tiyatrosundaki restorasyon da tepki çekti.
Hababam Sınıfı’nın oyuncuları Ümit Doğru (sağda), Ercan Gezmiş (ortada) ve Gazanfer Şener (solda) “Antik tiyatro orijinaline uygun restore edilmeli” diyor.

Tiyatronun oturma yerleri, merdivenleri, sahne ve duvarlarında kullanılan beyaz mermerlerin tarihi yapının koyu gri renkteki aslına uygun olmayışı, eleştiri ve tepkilere neden oluyor. Birçok badire atlatarak günümüze ulaşan tiyatronun restorasyon çalışmalarıyla birlikte tarihi dokusunu kaybettiği öne sürülüyor. Halen tamamlanamayan çalışmalar nedeniyle tiyatro 3 yıldan bu yana ziyarete kapalı tutuluyor. Türkiye’de 1975-78 yılları arasında çekilen ‘Hababam Sınıfı’ filmlerinde rol alan Ercan Gezmiş, Gazanfer Şener ve Ümit Doğru da Fethiye’de Telmessos Antik Tiyatrosu’nu gezmek istedi. İçeriye giremeyen oyuncular, dışarıdan izledikleri restorasyon çalışmalarının tiyatronun tarihi dokusuna büyük zarar verdiğini savundu.

‘Alay mı ediyorlar?’

Fethiye’de yaşayan ve restorasyonda kullanılan taşların kalitesini eleştiren Doğru, “Aspendos’ta olanları biliyorsunuz. Yapıların doğal görüntüsünü bozup ortaya absürt bir görüntü çıkarmanın manası nedir? Ben Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan şunu duymak istiyorum. Hangi zihin böyle bir yapılaşmaya imkân veriyor? Nasıl bir tarih mermerle kaplanabiliyor? Herhalde 4000’li senelerden sonra burayı gezip görmek gerekiyor. Bu bana alay etmek gibi geliyor” diye konuştu.

Cumhuriyet

Paylaş.

Yanıtla