Şiddete Karşı Tiyatrolu Direniş

Pinterest LinkedIn Tumblr +

20695Mısır’ın güneyinde bulunan Beni Mazar kentinde kurulan El Haiya tiyatro grubu, performanslarıyla kadına yönelik şiddete dikkat çekiyor. Çokeşlilik, kadına yönelik şiddet ve “cin kovma” adı altında kadınların katledildiği olayları konu alan tiyatro grubu, gerçek hayattan alınan hikayeleri oynuyor. Mısır’da köyler ve mahallelerde oynanan oyunların yaşanmış hikayeler olduğunu belirten tiyatro grubu oyuncularından 18 yaşındaki Sarah Mohamed, “İnsanlar bu hikayeleri duyduklarında üzüntü duyuyorlar, bazı kadınların gerçekten böyle yaşayıp yaşamadığını merak ediyorlar. Evet bazı kadınlar öyle yaşıyor” ifadelerinde bulundu.

Kadınların irade olduğu görülmeli

Kadına yönelik şiddeti konu alan bir oyunda rol alan 16 yaşındaki liseli kız çocuğu Nour Al Sagheer da, “Oyunu izleyenlerin bir gecede fikirleri değişmez ya da bunu bekleyemeyiz ama en azından oyunları izleyenlerde bir fikir oluşabilir. Örneğin kadının da bir insan olduğu onun da haklarının olduğunu ve bir irade olduğu görülmelidir. Kadınlara ve kız çocuklarına adaletsiz davrandıklarının farkında olmaları gerekiyor” dedi.

Oyun ile mesaj veriliyor

El Haiya’nın “Kitle ve Boşluk” isimli oyun ve müziği bir araya getiren en son performansı, Mısır’ın başkenti Kahire’de sahneye taşındı. “Kitle ve Boşluk” oyununun yönetmeni Hamdy Tolba, oyunun ismiyle hayatta boşluk yaşayan kadınlara gönderme yaptıklarını söyleyerek, “Performanstan sonra izleyicilere ‘Bu hikayeler gerçek hayatta olmuyor mu?’ diye sorduk. İzleyiciler gerçek olduğunu ama teşhir edilmemesi gerektiğini söylediler. O zaman insanlar neden bu gerçeklerin kendisini değiştirmiyorlar? Bunu sormak istiyoruz” şeklinde konuştu.

Özgür Gündem

Paylaş.

Yanıtla