Tiyatro Tempo’dan Yeni Gençlik Oyunu

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Sokrates_Afis_20X30Sokrates’in Son Gecesi: Birçok ülkede metinleri başarıyla sahnelenen Bulgar yazar Stefan TSANEV’in, ‘SOKRATES’İN SON GECESİ’ adlı oyunu, dünyada ilk defa ‘kukla oyunu’ olarak uyarlanıp sahneleniyor. Bu oyunu kukla için uyarlayıp sahneye taşıyan Petar TODOROV, ulusal ve uluslararası çok sayıda ödüle sahip bir Bulgar yönetmen. Oyunun kukla ve sahne tasarımı ise, yine ödüllü Bulgar tasarımcı Hanna SCHWARTZ’a ait.

Oyunun müzikleri, Tiyatro Tempo’nun neredeyse tüm oyunlarının müziklerini yazan ve alanında çok sayıda ödül almış başarılı besteci Nedim YILDIZ’a ait. Ayrıca, dünyaca ünlü caz sanatçısı Yıldız İBRAHİMOVA da muhteşem sesiyle yaptığı vokallerle oyun atmosferine zenginlik katıyor.

16 yaş üstü yetişkin seyirciler için tasarlanmış olan oyunda kuklaların yarattığı güçlü metafor üzerinden bir düşünür ve filozof olan Sokrates’in son gecesine tanıklık ediliyor. Dünyada en çok sahnelenen yazarlardan biri olan TSANEV’in bu oyununda, insanlığın temel meselelerinden başlıcaları olan varlık, onur ve vicdan gibi kavramlar, bu yıl Rusya’da ‘En İyi Oyuncu Ödülü’ de almış olan Haluk YÜCE ve Marina YÜCE tarafından trajikomik bir şekilde sahneye taşınıyor.

Bilindiği gibi, Sokrates, keskin sözleri ve uluorta konuşmaları nedeniyle ölüm cezasıyla yargılanıp hücreye atılmıştır. Artık beklenen şey, suçun infazının yerine getirilmesidir. Oyunumuz, işte o gecede geçmektedir. Gardiyan gelişmelerden oldukça hoşnuttur, çünkü Düşünür’ün ölüm öncesi düşüncelerine ve yaşadıklarına tanıklık etmektedir. Gardiyan yaşadıklarını başkalarıyla paylaşarak belki de cebini parayla dolduracaktır. Ne var ki, bu dürtü onu komik ama aynı zamanda trajik durumlara da düşürecektir.

Paylaş.

Yanıtla