AYM: Can Dündar ve Erdem Gül’ün Tutuklanmaları Hak İhlali

Pinterest LinkedIn Tumblr +

erdem&canAnayasa Mahkemesi, Suriye’deki iç savaşa silah taşıdıkları öne sürülen MİT tırlarına ilişkin haberleri nedeniyle ‘casusluk iddiasıyla’ tutuklanan Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ile Ankara Temsilcisi Erdem Gül hakkında yürütülen soruşturmada ‘hak ihlali’ yaşandığına hükmetti.

Kararın üç hayır oyuna karşılık 12 oyla alındığı bildiriliyor.

Anayasa Mahkemesi’nde yapılan açıklamada, tutuklama işlemiyle Dündar ve Gül’ün Anayasa’da güvence altına alınan ‘kişi hürriyeti’ ile basın ve ifade özgürlüklerinin ihlal edildiğine karar verdi ve bu kararı ‘hak ihlallerinin’, yani tutuklama işleminin ortadan kaldırılması için ilgili mahkemeye gönderdi.

Cumhuriyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı, avukat Akın Atalay, Anayasa Mahkemesi kararının herkesi ve her kurumu bağlayacağını belirterek, ”bu karar doğrultusunda 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Can Dündar ve Erdem Gül hakkında tahliye kararı vermesi’ gerektiğini söyledi.

Atalay, Dündar ve Gül’ün avukatlarının mahkemeye tahliye başvurusu yapmak üzere adliyede olduklarını söyledi.

MİT tırları olarak bilinen olaya ilişkin soruşturma kapsamında 26 Kasım’da ifade vermek için gittikleri mahkeme tarafından tutuklanan Can Dündar ve Erdem Gül Silivri Cezaevine gönderilmişti.

Dündar ve Gül, MİT tırları ile ilgili yayınladıkları haberler ve görüntüler nedeniyle, savcılığın ifadesiyle “Fethullahçı Terör Örgütü ve Paralel Devlet Yapılanması ile aynı amaç birliği içinde hareket etmekle” suçlanıyor.

İki gazetecinin yargılanacağı davada, davacıları ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarlığı.

Can Dündar ve Erdem Gül aynı zamanda “casusluk” suçlaması ile yargılanıyor.

Dündar ve Gül’ün avukatları 6 Aralık 2015 tarihinde AYM’ye bireysel başvuruda bulunmuş ve “tutuklama kararıyla; kişi güvenliği ve özgürlüğü, düşünceyi açıklama ve yayma özgürlüğü, basın özgürlüğü, ifade özgürlüğü haklarının ihlal edildiği” öne sürülmüştü.
Erdoğan’dan ‘Bırakmam onu’ çıkışı

Anayasa Mahkemesi Birinci Bölüm Başkanlığı 17 Şubat’ta Dündar ve Gül’ün bireysel başvuru dosyasını Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu’na sevk edilmesine karar vermişti.

Geçen yıl 31 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MİT tırları haberlerini yayımlayan Can Dündar ve gazete için ‘bedelini ağır ödeyecekler’ demişti.

Erdoğan, “MİT’e yönelik atılan o iftiralar bir ajan bir casusluk faaliyetidir ve bu gazete de bunların arasına girmiştir. Avukatlarıma talimatı verdim hemen davayı açtım (…) Bu haberi yapan kişinin bunun bedelini ağır ödeyecek öyle bırakmam onu” demişti.
Davutoğlu: Tutuksuz yargılanmaları daha doğru olurdu

Başbakan Ahmet Davutoğlu ise, Can Dündar ve Erdem Gül’ün tutuklanmasıyla ilgili Kasım ayında yaptığı açıklamada, “Hukuki bir süreçtir, hükümetimizin müdahil olduğu bir konu değil. Bu tür durumlarda tutuklama istisnai bir durumudr. Tutuksuz yargılanmaları daha doğru olabilirdi” diye konuştu.

Ağırlaştırılmış müebbet cezası istenen Can Dündar ve Erdem Gül hakkındaki iddianameye Avrupa Birliği, Amerika Birleşik Devletleri ve çok sayıda sivil toplum kuruluşuyla uluslararası örgütlerden de tepki geldi.

Kronoloji:
29 Mayıs 2015 günü Dündar ve Gül’ün tutuklanmasına gerekçe gösterilen haber “İşte Erdoğan’ın yok dediği silahlar” başlığıyla yayımlandı.
29 Mayıs 2015’te haberin yayınlandığı gün iki gazeteci hakkında soruşturma başlatıldı
31 Mayıs 2015 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan katıldığı bir canlı yayında, “Bu casusluk faaliyetinin içine o gazete de girmiştir. Haberi yapan bedelini ağır ödeyecek” dedi.
2 Haziran 2015’te Erdoğan, Can Dündar ve Cumhuriyet gazetesi hakkında suç duyurusunda bulundu.
26 Kasım 2015’te Dündar ve Gül ifade vermek için gittikleri mahkemede tutuklandı.
5 Şubat 2016’da gazeteciler hakkında hazırlanan iddianame kabul edildi.
26 Mart 2016’da davanın ilk duruşması görülecek.

BBC

Paylaş.

Yanıtla