Chomsky: Türkiye Barış Dilekçesini İmzalayanlarla Gurur Duymalı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

ABD’li dilbilimci noam-chomsky-15-ocakNoam Chomsky Türkiye’ye ilişkin değerlendirmesinde Erdoğan’ın otoriterleşmesi, IŞİD’le ilişki, Batının sessizliği ve bunların yanında devletin suçlarını protesto edenlerin önemine değindi.

Bostonbul Grubu’nun Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’ndeki (MİT) ofisinde ziyaret ettiği Chomsky, “Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisine imza atmıştı. Bostonbul Grubu, Gezi Direnişi sürecinde 1 Haziran 2013’te, Boston’da yaşayan akademisyen, öğrenci, sanatçı ve çalışanlardan oluşan bir grup Türkiyeli tarafından kurulmuştu.

Cenevre’de yapılan Suriye Barış Görüşmeleri’nde Türkiye’nin PYD’yi masada istememesinin altını çizen Chomsky, “Türkiye IŞİD’le savaşan en önemli güç katılamaz diyor” dedi.

Türkiye’de son yıllarda olumlu adımlar atıldığını söyleyen Chomsky’e göre bu kazanımlar Erdoğan’ın otoriterleşme eğilimi göstermesiyle kaybedilmeye başladı.

Barış bildirisi

Kendisinin de imzacısı olduğu “Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisini imzalayan akademisyenlere yapılan baskıya da değinen Chomsky, “yazarlar, sanatçılar, gazeteciler, yayıncılar, akademisyenler açıkça ve sürekli devletin suçlarını protesto ediyorlar, bununla da kalmıyor, ki bu bile ender görülür, aynı zamanda direk sivil itaatsizlik eylemlerine geçiyorlar ve bazı durumlarda çok ciddi cezalara katlanmak durumunda kalıyorlar. Emsalsiz bir durum ve Türkiye bununla gurur duymalı. Barış dilekçesini imzalayanlar bunun örneği” dedi. (HK)

Bianet

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.