Komedinin Hitchcock Boyutu “39 Basamak” Başlıyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

39 bas.Mimesis Haber / Korku, gerilim ve komediyi büyülü bir formülle buluşturan, sinemanın dahi yönetmeni Alfred Hitchcock’un 1935’te beyazperdeye taşıdığı “39 Basamak”ın prömiyeri, 18 Şubat Perşembe günü Zorlu PSM Drama Sahnesi’nde gerçekleşiyor! Mehmet Ergen’in Türkçeleştirdiği, yönetmenliğini Mehmet Birkiye’nin üstlendiği “39 Basamak”; Demet Evgar, Engin Hepileri, Bülent Şakrak ve Okan Yalabık’ı aynı sahnede buluşturuyor.

Oyuncularının, “Müşterek” isimli yeni bir oluşumla yapımcılığını üstlendiği “39 Basamak”; Tiyatro.iN ve Pangar Tiyatro’nun da desteğini alarak yola çıkıyor. Bu oluşum aynı zamanda, Kent Oyuncuları’nda yıllarca birlikte çalışmış isimleri uzun zaman sonra yeniden bir araya getiriyor.

John Buchan’ın “39 Basamak” adlı gerilim romanı; 1935 yılında Alfred Hitchcock tarafından, heyecan yüklü atmosferine incelikli ama geri planda duran bir mizah dozu da eklenerek beyazperdeye taşındı. “39 Basamak”ı tiyatroya uyarlayan Patrick Barlow da, bu mizah anlayışını alabildiğine öne çıkararak; gerilim atmosferinin çevrelediği, alabildiğine çılgın bir komedinin izini sürdü. Barlow “39 Basamak”ı oyunlaştırırken, Alfred Hitchcock’u sahne sahne takip ederek romandan çok filmin, Hitchcock’un uyarlamasını sahneye taşıdı. Geleneksel komedi anlayışının vazgeçilmez öğelerini; dinamik ve durmak bilmez bir aksiyonu, olmayacak ama harikulade teatral rastlantıları, yaptıkları ile yapmak istedikleri birbirine uymayan karakterleri, binbir kalıba giren oyuncuları ustalıkla bir araya getiren bu uyarlama sonunda ortaya çılgın bir komedi çıktı.

1935 Ağustos’unda, Richard Hannay (Engin Hepileri), can sıkıntısını dağıtmak için bir tiyatro oyununa gitmeye karar verir. Hannay, o gece tiyatroda gizemli güzel Annabella’yla (Demet Evgar) tanışır ve kendini Londra’dan İskoçya’ya uzanan çok komik ve heyecanlı bir casusluk serüveninin ortasında bulur. Bu serüvende ise onlara pek çok rolle karşımıza çıkan soytarılar (Okan Yalabık ve Bülent Şakrak) eşlik eder.
Oyunun dekor tasarımı Efter Tunç’a, kostüm tasarımı Ayşegül Alev’e, ışık tasarımı Cem Yılmazer’e, hareket düzeni Alpaslan Karaduman’a, kukla tasarımı ise Candan Seda Balaban’a ait.

“39 Basamak”, 18 Şubat 2016, Perşembe akşamı Zorlu PSM Drama Sahnesi’nde gerçekleşecek prömiyerinin hemen ardından 19 Şubat 2016, Cuma akşamı aynı sahnede tiyatroseverlerle buluşacak. Başlama saati 20:30 olan oyunların biletleri Biletix, Zorlucenterpsm.com ve Zorlu PSM gişelerinde!

Paylaş.

Yanıtla